Ţara noastră se află pe un traseu încurajator din perspectiva creşterii economice, a consumului şi a investiţiilor, a declarat viceprim-ministrul Costin Borc la Forumul economic bilateral România-Slovacia, ce a avut loc astăzi, în marja vizitei oficiale a Preşedintelui Republicii Slovace, Andrej Kiska.
"România merge pe un traseu încurajator din perspectiva creşterii economice, a consumului şi a investiţiilor şi trebuie sa găsim cele mai bune soluţii pentru a valoriza la potenţial maximum acest context favorabil, atât economic, cat şi din punctul de vedere al poziţionării României în context regional şi internaţional", a afirmat Costin Borc, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei trimis redacţiei.
Demnitarul român a vorbit despre viziunea de dezvoltare a ţării noastre, amintind proiectul România Competitivă care trebuie să determine recâştigarea încrederii în viitor atât a românilor, cât şi a partenerilor din afara graniţelor printr-o viziune coerentă de dezvoltare economică.
Potrivit comunicatului, Proiectul România Competitivă pune accentul pe stimularea productivităţii şi propune, implicit, o nouă interpretare a conceptului de reindustrializare.
Totodată, Costin Borc a menţionat, în intervenţia sa, importanţa acordată dezvoltării ecosistemelor de inovare, accentuând asupra faptului că statul trebuie să fie un enabler, un facilitator în dezvoltarea ecosistemului de inovare din ţara noastră.
"Prin toate acţiunile sale punctuale, Guvernul propune o abordare de tip 4.0 a reindustrializării României, un concept care poziţionează industria de IT şi specializările inteligente nu doar ca motor de creştere al economiei, ci şi ca forţă de propulsie pentru industriile cu capacitate dovedită de creştere şi competitivitate. Acest nou ecosistem leagă industriile de cercetarea academică aplicată şi de hub-urile regionale de Cercetare şi Dezvoltare deja create de către companii, care, la rândul lor, stimulează prin cerere o reţea de start-up-uri care să poată furniza soluţii de ultimă generaţie, competitive la nivel european şi mondial", se mai arată în comunicat.
Organizarea Forumului economic bilateral România-Slovacia, de astăzi, subliniază şi ideea, discutată la Bruxelles, de a spori cooperarea regională pentru creşterea competitivăţii în cadrul Uniunii Europene - de la cooperarea între companii şi schimburi comerciale clasice până la clustere de cercetare şi dezvoltare.
Potrivit Ministerului Economiei, la 31 mai 2016, valoarea schimburilor comerciale româno-slovace a fost de 1,030 miliarde euro din care export 407,47 milioane euro şi import 622,86 milioane euro, soldul balanţei comerciale fiind negativ, de -215,39 milioane euro, respectiv majorat cu 81,95 milioane euro faţă de cel din mai 2015.
Volumul schimburilor bilaterale a avut, pe ansamblu, o evoluţie pozitivă: majorare cu +9,44% faţă de anul 2015, din care exportul s-a majorat cu +0,85% (locul 14, pondere 1,75%), iar importul a crescut cu +15,89% (locul 16, pondere 2,31%). Ponderea Slovaciei în total schimburi comerciale este de 2,05%.
La 31 iulie 2016, (conform datelor statistice ONRC) numărul societăţilor româneşti cu capital slovac s-a ridicat la 637 societăţi (pondere 0,31%), cu un capital total investit (investiţii directe) de 49,56 milioane euro (locul 36, pondere 0,12%).