VICEPREMIERUL RUS ALEXANDER NOVAK: Exporturile ruseşti de petrol au crescut cu 12% în 2022

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 iunie 2022

Exporturile ruseşti de petrol au crescut cu 12% în 2022

Enel şi-a vândut întreaga participaţie din Rusia Franţa nu mai primeşte gaze ruseşti Livrările Gazprom în Austria, reduse cu o treime

Exporturile ruseşti de petrol au crescut cu 12% în primele cinci luni ale anului 2022, a declarat vineri viceprim-ministrul de la Moscova, Alexander Novak, menţionând că cererea de profil persistă, în ciuda sancţiunilor occidentale care reduc exporturile către Europa.

În acest moment, exporturile de petrol sunt mai mari decât anul trecut, a spus Alexander Novak, potrivit bb-cntv.com, adăugând că situaţia se datorează, printre altele, unei scăderi a volumelor destinate rafinării şi reconfigurării rafinăriilor.

În plus, Novak şi-a exprimat opinia potrivit căreia piaţa UE se confruntă cu o criză energetică din cauza sancţiunilor anti-ruse. În acelaşi timp, spune domnia sa, Rusia are cui să-i ofere resursele sale energetice, şi anume: ţărilor din Est.

Pe de altă parte, compania italiană Enel a informat, vineri, că vinde toate unităţile sale de producţie de energie electrică din Rusia.

"Enel S.p.A. informează că a semnat acordurile de vânzare a întregii sale participaţii la PJSC Enel Rusia", a anunţat compania, precizând: "Mai exact, Enel a semnat două contracte separate cu PJSC Lukoil, respectiv cu Fondul Mutual Închis de Investiţii Gazprombank-Frezia pentru vânzarea întregii sale deţineri la Enel Rusia, reprezentând 56,43% din capitalul social al acestei din urmă companii, pentru o valoare totală de circa 137 de milioane de euro, care va fi plătită la finalizarea tranzacţiei".

Unităţile Enel din Rusia includ centrale convenţionale cu o capacitate de aproximativ 5,6 GW şi proiecte eoliene de circa 300 MW aflate în diverse stadii de dezvoltare, notează news.ro.

Tranzacţia, inclusiv efectul pierderii controlului asupra Enel Rusia, este de aşteptat să genereze un efect pozitiv de aproximativ 550 de milioane de euro asupra datoriei nete consolidate a grupului şi un efect negativ asupra venitului net raportat de aproximativ 1,3 miliarde de euro, în principal ca urmare a eliberării unei rezerve de conversie valutară de aproximativ 1,1 miliarde de euro la 31 mai 2022. Un astfel de efect contabil nu va avea impact asupra rezultatelor economice curente, potrivit Enel.

Finalizarea tranzacţiei, aşteptată în al treilea trimestru al acestui an, este supusă unei serii de pre-condiţii, inclusiv aprobarea Comisiei guvernamentale ruse de monitorizare a investiţiilor străine şi a Serviciului Federal Rus Antimonopol.

GRTgaz Franţa nu mai primeşte gaze ruseşti din 15 iunie

Compania care gestionează reţeaua de transport de gaze din Franţa, GRTgaz, a anunţat vineri că nu mai primeşte gaze ruseşti prin conductă începând din 15 iunie, în contextul întreruperii fluxului fizic între Franţa şi Germania, informează AFP, conform Agerpres.

Franţa mizează pe Rusia pentru aproximativ 17% din necesarul său de gaze naturale, care poate ajunge prin gazoducte sau sub formă lichidă, prin intermediul navelor de gaze lichefiate. În cazul Franţei, marea majoritate a gazelor importate ajung în mod normal prin gazoduct, printr-un singur punct de interconexiune cu Germania.

Acest flux fizic de gaze între Germania şi Franţa a fost redus la 60 de Gigavaţi oră pe zi de la începutul anului, adică 10% din capacitatea punctului de intereconectare. Însă, în ultimele zile ale săptămânii trecute, fluxul fizic de gaze între Franţa şi Germania a fost oprit, anunţă GRTgaz.

Compania franceză a precizat că nu cunoaşte motivul acestei întreruperi, dar intervine într-un moment în care Gazprom şi-a redus considerabil livrările de gaze spre Germania, via gazoductul Nord Stream 1.

Cu toate acestea, Franţa importă în continuare gaze naturale din alte ţări, în special din Spania, care recent şi-a majorat livrările. De asemenea, Franţa şi-a majorat achiziţiile de gaze lichefiate.

Compania care gestionează reţeaua de transport de gaze din Franţa a mai informat că în prezent stocurile strategice de gaze sunt la un grad de umplere de 56%, peste nivelul obişnuit de 50% înregistrat la acest moment al anului.

Livrările de gaze ruseşti către OMV, reduse

Gazprom a redus livrările de gaze naturale şi în Austria, grupul OMV anunţând că a primit cu o treime mai puţine gaze, relatează agenţia EFE.

"Gazprom nu a informat în legătură cu o reducere a furnizărilor. Reducerea pentru Austria este de o treime, mai mult sau mai puţin. Ca urmare a scăderii cererii, aceasta nu are niciun efect asupra aprovizionării clienţilor noştri", a semnalat OMV într-un mesaj pe Twitter, conform Agerpres.

"În caz de necesitate, cantităţile care lipsesc pot fi compensate din rezerve sau de pe piaţa spot", au adăugat reprezentanţii OMV.

Totodată, autoritatea austriacă de reglementare E-Control a dat asigurări că ţara are în prezent rezerve înmagazinate de gaze ce echivalează cu 40% din consumul anual.

Reprezentanţi ai Ministerului Energiei din Austria au semnalat că autorităţile "urmăresc situaţia şi sunt în permanent în legătură cu OMV".

Circa 80% din gazele naturale importate de Austria provin din Rusia, motiv pentru care Guvernul austriac se numără printre cei mai reticenţi în aplicarea unui embargo asupra gazului rusesc.

Cotaţia futures a gazelor cu livrare în luna iulie era de 115 euro pentru un Megawatt-oră vineri, în deschiderea sesiunii de la Bursa din Amsterdam. Cotaţia a urcat la 134,75 euro pe parcursul sesiunii, iar la ora 15.49 atingea 125,10 euro.

Moscova a promis să accelereze discuţiile privind majorarea vânzărilor de gaze către China şi a avertizat că Europa va plăti un preţ ridicat pentru embargoul petrolier impus contra Rusiei, conform Reuters.

---------------------------------

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna august a coborât cu 0,3% la ICE Futures Europe, în a doua parte a zilei de vineri, atingând 119,44 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în iulie a scăzut cu 0,6%, la 116,94 dolari barilul la ora locală 08.49.

---------------------------------

Cotaţia futures a aurului cu livrare în august a crescut cu 0,2%, la 1.853,10 dolari uncia la Comex New York, vineri la ora locală 08.49, cea spot a scăzut cu 0,3%, la 1.851,26 dolari/uncie.

---------------------------------

Preţul grâului cu livrare în luna septembrie a urcat cu 0,2% vineri, la Bursa din Chicago (CBOT), la ora locală 08.44, ajungând la 10,93 dolari/buşel. Cotaţia porumbului cu livrare în decembrie era în creştere cu 1,7%, la 7,47 dolari/buşel.

---------------------------------

Economia Rusiei ar putea avea nevoie de un deceniu ca să revină la nivelul la care era în 2021, înainte de impunerea sancţiunilor internaţionale, în condiţiile în care aceste sancţiuni au şters jumătate din schimburile comerciale ale Rusiei, a declarat vineri directorul general al Sberbank, Gherman Gref, conform Reuters. Domnia sa a estimat că ţările care au impus sancţiuni Rusiei erau responsabile pentru 56% din exporturile şi 51% din importurile ţării.

"Există o ameninţare la adresa a 15% din Produsul Intern Brut al ţării. În consecinţă, şi dacă nu facem nimic, am putea avea nevoie de aproximativ un deceniu pentru a readuce economia la nivelul din 2021", a spus Gref, potrivit Agerpres.

---------------------------------

Polonia cere al şaptelea pachet de sancţiuni impuse Rusiei, înaintea summitului UE

Guvernul polonez solicită noi măsuri punitive împotriva Rusiei pentru a menţine presiunea economică asupra Moscovei să pună capăt invaziei sale din Ucraina, conform dpa.

"Din punctul nostru de vedere, un al şaptelea pachet de sancţiuni trebuie impus cât mai curând posibil. Trebuie să menţinem presiunea", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez de Externe, Lukasz Jasina, pentru ziarul german Welt am Sonntag, conform news.ro.

"Mergem înainte, ne bucurăm de sprijinul partenerilor noştri baltici şi sperăm că şi ceilalţi europeni vor fi de acord cu sancţiuni mai dure împotriva Rusiei", a adăugat Jasina.

Ministrul adjunct de Externe al Poloniei Marcin Przydacz a declarat că cel de-al şaselea pachet de sancţiuni "a lovit puternic Rusia": "Dar încă nu am reuşit să-l slăbim suficient pe Putin şi maşina lui militară. Avem nevoie de sancţiuni suplimentare şi mai dure".

Polonia face lobby pe lângă partenerii săi europeni pentru sprijinirea celui de-al şaptelea pachet de sancţiuni, a spus Przydacz, adăugând: "Trebuie să acţionăm în mod coordonat ca europeni".

Întrebat ce sancţiuni suplimentare ar putea conţine un al şaptelea pachet de la Bruxelles, Przydacz a răspuns: "Vrem să oprim complet exporturile de tehnologie europeană către Rusia". Aceasta ar trebui să includă produse civile care ar putea fi utilizate şi în scopuri militare, a adăugat el, subliniind că UE trebuie să "acţioneze mai puternic împotriva băncilor ruse şi împotriva canalelor de propagandă şi dezinformare ruse".

---------------------------------

Bank of America: Există o probabilitate de 40% ca economia SUA să intre în recesiune în 2023

Economiştii BofA Securities văd o probabilitate de aproximativ 40% ca economia Statelor Unite să intre în recesiune anul viitor, inflaţia rămânând constant ridicată, transmite Reuters, conform news.ro.

Până în a doua jumătate a anului viitor, "pe măsură ce impactul întârziat al condiţiilor financiare mai stricte încetineşte economia", creşterea Produsului Intern Brut al SUA va încetini până aproape de zero, potrivit aşteptărilor acestora.

Economiştii prognozează doar o redresare "modestă" a creşterii în 2024, conform unui raport de cercetare al Bank of America.

"Cele mai mari temeri ale noastre legate de Rezerva Federală (Fed) au fost confirmate: au căzut mult în urma curbei şi acum joacă un joc periculos de recuperare", a scris Ethan Harris, economist global la BofAS, adăugând că firma se aşteaptă ca Fed să majoreze ratele dobânzilor la "peste 4%".

Potrivit analiştilor băncii, riscul unei recesiuni pentru acest an este scăzut.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Bravo, deci Rusia nu este izolata cum ne mint cei din SUA si EU.

    Trist pentru papagalii din EU care vor trai mai prost. 

    1. Economiei Rusiei o sa ii ia intre 8 si 13 ani sa revina la nivelul economic de dinainte de razboi.

      Nu e opinie, e vorba de cifre la mijloc.  

      p.s. Romanule, iti recomand sa iti revizuiesti atitudinea admirativa fata de agresorii Europei ! Hai, poti sa fii mai mult decat o simpla gramada de gunoi a natiunii europene ! Doar gramezile de gunoi admira si sustin un agresor al Europei ca Rusia.  

      p.s. In plus, Rusia si-a pierdut 24-25% din armata si din echipamente pentru a cuceri doar ... 3 regiuni din Ucraina (Donetsk, Lugansk, Crimeea).

      Tu numesti asta eficienta? Ok, din punctul meu de vedere e eficienta marca.. .URSS :)))))) un sfert de armata pe 3 regiuni ! Ahahahhahaaaa :)))  

      Asa de prost se traieste in EU ca e cam ce se poate mai bine in lume ... mergi in Rusia tovarase sa vezi dezvoltare.

      Bancherule tata, nu-i plange tu Rusiei de mila, ci plange-ti tie, caci la iarna o sa te caci pe tine de foame si de frig!

      E un caraghios din Rusia care are toaleta in curte, tabloul lui Putin la capul patului si vede masini de spalat rufe doar la televizorul alb/negru.

      Bancherii nu mor niciodată de foame și de frig ;)

      Amin!

    cred ca solutia e inundarea pietelor internationale cu petrol.

    MULT PETROL.

    SI MULT GAZ.  

    1. Daca petrolul s ar scote ca apa din Dunere,m as ocupa eu cu inundarea,dar se scoate de 2000m in jos pretul crecand cu adancimea!

      Din cate stiam acum cativa ani,costul extracyiei era intre 12 as si 20 ru! 

      Acum sigur e mai scump,daca renunti la tr prin conducta si vrei cu tanc petrolier,mai scoti niste verzisori!

      I am penalizat de ni s a rupt portofelul,iar ce e mai rau va veni! 

    M-am grăbit să-l cred pe rusnac. Baza afirmației pare a fi cuvântul lui de pionier.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb