• Guvernul trebuie să adopte o hotărâre prin care să impună tranzacţionarea mărfurilor fungibile în ringuri bursiere l Unul din acţionarii activi propune listarea BRM pe o bursă mobiliară
Bursa Română de Mărfuri (BRM) trebuie reorganizată şi repoziţionată ca piaţă de mărfuri. Ideea aparţine vicepreşedintelui Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Constantin Boştină, care este acţionar activ la BRM şi care are şi un plan ambiţios de dezvoltare în acest sens.
Domnia sa ne-a declarat: "Am propus acţionarilor BRM un program pentru reorganizarea BRM, astfel încât să devină o adevărată piaţă de mărfuri. Pentru a avea succes în realizarea acestui proiect, Consiliul de Administraţie al BRM trebuie să iniţieze, cu sprijinul Camerei de Industrie şi Comerţ a României, o Hotărâre de Guvern, care să reglementeze tranzacţionarea pe bursele de mărfuri a produselor fungibile şi să abiliteze bursele de mărfuri pentru a emite cotaţii de preţ naţionale, regionale sau internaţionale. Legea 357/2005, care reglementează activitatea burselor de mărfuri trebuie, de asemenea, modificată în acest sens".
Mărfurile fungibile pe care le are în vedere domnul Boştină sunt cele reprezentative la nivel naţional şi internaţional: produsele petroliere (benzină, motorină, păcură), cărbunele energetic, energia electrică, gazele naturale, cerealele, rapiţa, legume (cartof), lemn (buşteni şi cherestea) şi materialele de construcţii. Produsele energetice menţionate sunt, într-o proporţie semnificativă, comercializate de societăţi de stat şi au preţuri reglementate sau subvenţionate de stat. Şi pe piaţa cerealelor există asemenea situaţii. În consecinţă, vicepreşedintele AOAR consideră că Guvernul trebuie să adopte o hotărâre prin care să impună tranzacţionarea mărfurilor fungibile în ringuri bursiere.
Constantin Boştină a subliniat: "Statul, prin ANRE, reglementează o parte importantă din contractele cu electricitate şi gaze naturale. Nu ne sunt cunoscute modalităţile în care sunt stabilite aceste preţuri. În mod normal, energia electrică şi gazele trebuie tranzacţionate transparent, pe platforme bursiere. O parte din energia electrică se tranzacţionează angro, în mod transparent, pe pieţele centralizate administrate de OPCOM. BRM vizează, în principal, piaţa en-detail de energie electrică şi gaze naturale".
Potrivit platformei de dezvoltare propuse de vicepreşedintele AOAR, BRM trebuie să organizeze ringuri specializate pentru mărfurile fungibile. Toate celelalte tranzacţii pe piaţa la disponibil, piaţa licitaţiilor şi achiziţiilor publice şi piaţa creanţelor trebuie să fie realizate de terminalele BRM.
Odată rezolvate aceste probleme, BRM trebuie redefinită ca piaţă de mărfuri, care va stabili şi defini cu claritate jucătorii din ringurile specializate, va elabora regulamente noi şi clare pentru aceste activităţi şi va tranzacţiona mărfurile fungibile în regim continuu, pe o platformă electronică proprie. BRM va emite cotaţii de preţ şi va defini şi înfiinţa casa de compensaţii. Aceasta va funcţiona, potrivit lui Constantin Boştină, pe lângă BRM şi va asigura riscul în tranzacţiile forward şi futures.
Altă direcţie de dezvoltare importantă propusă de vicepreşedintele AOAR este cotarea şi tranzacţionarea acţiunilor BRM pe piaţa bursieră mobiliară (la BVB sau pe alte burse internaţionale). "Cer acţionarilor să analizeze introducerea, în ringul BRM, a tranzacţionării instrumentelor derivate, cu contracte standard, certificate de depozit - warant - conosamente etc, ce au ca suport mărfurile fungibile menţionate", ne-a mai spus domnia sa.
Constantin Boştină mai propune reanalizarea acţionariatului la BRM, având în vedere că pot fi acţionari ai Bursei şi societăţi comerciale de producţie, de comerţ, bănci sau societăţi de brokeraj, care sunt de acord să-şi negocieze sau speculeze mărfurile prin BRM.
Domnul Boştină îşi doreşte ca BRM să desfăşoare şi o activitate de analiză şi prognoză bursieră, de stabilire a cotaţiilor şi trendului preţurilor. Bursa trebuie să emită şi prognoze pe termen scurt, mediu şi lung şi să formeze cotaţii de preţ naţionale şi, de ce nu, dacă se dezvoltă suficient, cotaţii de preţ regionale (la Marea Neagră) sau internaţionale pentru mărfurile fungibile tranzacţionate.
Constantin Boştină şi-a dat, joi, demisia din funcţia de Preşedinte al Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) BRM. Domnia sa nu a dorit să comenteze asupra motivelor care l-au determinat să ia o asemenea decizie: "Rămân, în continuare, un acţionar activ al BRM şi nu renunţ să promovez planul de dezvoltare şi reorganizare al BRM pe care l-am supus deja atenţiei acţionarilor. Aştept comentariile lor şi sper ca programul meu să fie dezbătut şi adoptat în Adunarea Generală a Acţionarilor din ianuarie 2008".
Conducere provizorie la BRM
Bursa Română de Mărfuri (BRM) are, începând din data de 29 noiembrie 2007, un nou act constitutiv conceput potrivit cerinţelor impuse de prevederile Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale. Cu ocazia Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) Extraordinare desfăşurată joi, 29 noiembrie, s-a stabilit, pentru data de 10 ianuarie 2008, organizarea unei AGA Ordinare. Potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei, cu această ocazie, va avea loc alegerea la termen a unui nou Consiliu de Administraţie. Până la acel moment, conducerea provizorie a BRM este asigurată de Radu Popa, în calitate de Preşedinte - Director General. Domnul Popa lucrează la BRM de nouă ani şi a fost, până în prezent, Director Reţea Teritorială.