Vicepreşedintele AUR Ringo Dămureanu, deputat de Dolj, afirmă că, de Ziua Românilor de Pretutindeni, nu poate fi prezent duminică în comunitatea românească de pe Valea Moravei (Serbia), pentru că autorităţile sârbeşti i-au blocat sâmbătă seara accesul prin vămile Porţile de Fier 1 şi 2, pe motiv că 30 de albume lingvistice sunt "marfă" şi trebuie îndeplinite forme vamale, transmite Agerpres.
"La mulţi ani, românilor de pretutindeni! Azi nu voi putea fi alături de voi decât sufleteşte, nu însă şi fizic, aşa cum ne doream cu toţii. Astăzi eram aşteptat în inima Serbiei, în comunitatea istorică românească de pe Valea Moravei, situată la 200 km depărtare de vama Porţile de Fier, uitată de România vreme de 200 de ani. Vă daţi seama câtă românitate există în dreapta Dunării, de care nu ne pasă!?...Autorităţile sârbeşti însă mi-au blocat de două ori accesul, aseară, atât prin vama Porţile de Fier 2, cât şi PF1, arătând o ostilitate mai mult decât evidentă, în ajun de Ziua Românilor de Pretutindeni", afirmă vicepreşedintele AUR, într-un comunicat remis Agerpres.
Dămureanu susţine că Serbia îi arată "o faţă tot mai neprietenoasă".
"Serbia pare că îmi arată o faţă tot mai neprietenoasă, după ce, în urmă cu două luni, am fost cu o delegaţie în Valea Timocului şi zona Borului, unde am văzut cum oamenilor de acolo le sunt otrăvite apele şi aerul, şi în urmă cu două săptămâni am fost în Timoc cu copreşedintele AUR, George Simion, care a văzut o parte din nedreptăţile la care sunt supuşi etnicii români. Astăzi am avut la mine nişte cărţi. Aproape 30 de exemplare din Atlasul lingvistic al zonei cuprinse între Morava, Timoc şi Dunăre, vol. 1 şi 4, editat de Institutul 'Sextil Puşcariu' de pe lângă Academia Română, un document menit a demonstra indubitabil continuitatea noastră pe acel pământ şi să desfiinţeze total falsa 'limbă vlăhăşească' pe care încearcă să o scornească autorităţile sârbeşti, o sfidare la adresa adevărului istoric şi lingvistic, împotriva căreia statul român nu a luat şi nu ia nicio atitudine. Săptămâna viitoare, joi, este aşteptată în Timoc noua ambasadoare a României, iar fraţii noştri voiau să o întâmpine, printre altele, cu acest album, pentru a o convinge să nu îi trădeze şi să nu îi uite, cum a făcut predecesoarea sa. Ei bine, acesta a fost şi pretextul pentru care am fost întors în România de două ori într-o singură zi. Că aceste cărţi ar fi... 'marfă' şi trebuie îndeplinite forme vamale. Dar cărţile pe care nu le-aţi dat românilor de aici vreme de 200 de ani ce sunt? Tot marfă? Sau asimilare şi genocid etnic?!", afirmă deputatul AUR.
Începând cu anul 2015, Ziua Românilor de Pretutindeni este sărbătorită în ultima duminică a lunii mai, respectiv la 30 mai anul acesta.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.05.2021, 10:37)
In toate tarile unde exista comunitati de romani sunt astfel de probleme. Asta din cauza alogenilor care conduc Romania care nu sunt interesati de romani, vor doar sa fure si sa distruga tot ce este romanesc.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 30.05.2021, 16:09)
Asa este.
2. Incident diplomatic?
(mesaj trimis de anonim în data de 30.05.2021, 15:29)
Nu suna chiar rau ce face omul asta. Adica noi trebuie doar sa dam drepturi la minoritati nationale nu si sa avem grija de cum sunt tratate comunitatile de romani in alta tari (chiar vecine?).