Victor Cionga, noul director general al Bursei

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 iulie 2012

Victor Cionga, noul director general al Bursei

Conducerea Bursei l-a numit pe Victor Cionga, managing partner AZ Capital Advisors, în funcţia de director general, urmând ca acesta să fie validat de CNVM.

Dacă va primi aprobarea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, Victor Cionga şi-ar putea începe activitatea la Bursă din 1 septembrie.

"Mă simt onorat de propunerea Bursei şi am acceptat-o din dorinţa de a face tot ce se poate pentru succesul întreprinderii", ne-a declarat, ieri, Victor Cionga, adăugând: "Sunt convins că BVB şi actorii pieţei de capital vor face tot ce depinde de ei pentru dezvoltarea pieţei de capital din România, într-un context actual foarte dificil, pe plan european".

BVB a anunţat aseară că procesul de selecţie a noului CEO a fost unul complex şi riguros.

La finalul lunii trecute, Bursa a fost în discuţii avansate cu bancherul Bogdan Patriniche pentru preluarea funcţiei, însă, potrivit unor surse, acesta ar fi refuzat remuneraţia oferită.

În cursul zilei de ieri, a circulat şi varianta că Bursa ar discuta cu Astridel Rădulescu, şeful Direcţiei de Supraveghere a Bursei de la Milano, apropiat al lui Giulio DiCerbo, fost consilier BVB şi al Depozitarului Central.

Potrivit surselor noastre, însă, Astridel Rădulescu ar fi dorit o apropiere mai mare de Bursa din Londra, în timp ce conducerea BVB ar fi dorit o afiliere la Bursa din Viena.

După eşecul negocierilor anterioa-re, se pare că selecţia lui Victor Cionga s-a derulat în mare viteză, respectiv sub două săptămâni.

Firma Leadership Development Solutions, condusă de Radu Furnică, a fost angajată, în martie, să găsească un director general pentru BVB.

Radu Furnică declara, în luna martie, că are o ambiţie personală ca noul CEO să fie român.

Valentin Ionescu a fost demis din funcţia de director general BVB, în luna noiembrie 2011, pe motiv că nu şi-ar fi îndeplinit ţintele asumate contractual. Anterior, un grup de acţionari solicitase schimbarea conducerii BVB, lucru înfăptuit la începutul acestui an.

Scurtă Biografie a lui Victor CIONGA

Potrivit BVB, Victor Cionga este unul dintre cei mai experimentaţi profesionişti din piaţa de servicii financiare din Româ-nia, cu o experienţă foarte solidă în invest-ment banking: "Cariera în inves-tiţii financiare a D-lui Cionga a început în 1993, când a intrat în echipa Capital, prima bancă de investiţii modernă din România stabilită după 1990 ca şi un joint- venture ai căror acţionari erau EBRD, Wasserstein Perrella şi două bănci comerciale locale şi a continuat în Romanian American Enterprise Fund. La începutul anului 1998, Dl. Cionga a devenit membru al echipei de conducere Raiffeisen Capital and Investment (RCI), cu funcţia de Deputy CEO, de unde, mai târziu, a fost promovat la poziţia de CEO al Raiffeisen Financial Advisors (RFAR). El a condus RFAR până la începutul anului 2004, când s-a întors la RCI, ca şi Deputy CEO pentru următorii trei ani.

În 2007, Dl. Cionga a fondat AZ Capital Advisors, un parteneriat specializat în consilierea focalizată pe fuziuni şi achiziţii (M&A) devenind Managing Director al firmei, pe care a condus-o, împreună cu partenerii lui seniori, până astăzi.

Dl. Cionga a lucrat la multiple proiecte de M&A şi a participat la mai multe privatizări, atât pe partea vânzătorului, cât şi pe cea a cumpărătorului, precum şi în mai multe tranzacţii din piaţa de capital. Cele mai cunoscute proiecte de M&A ale sale au fost Monopoly (1999,2005), Continental Hotels (2007) şi NetCity (2011). Proiectele principale de privatizare au fost: oferta publică iniţială a Transelectrica (2006), Sidex şi Petrotub (2002), Siderurgica Hunedoara şi Tepro Iaşi (2003). El a participat în oferta publică iniţială Flamingo în 2005; în 2011, el a condus echipa locală în consorţiumul care a câştigat mandatul Petrom SPO de la OPSPI.

Educaţia universitară a D-lui Cionga a fost una de fizician, terminând în 1980 Facultatea de Fizică din Bucureşti. El şi-a completat educaţia cu un EMBA, pe care l-a obţinut la Washington University (Seattle, US) & Academia de Ştiinţe Economice (Bucharest) joint EMBA Program, precum şi cu o multitudine de programe de training şi simpozioane, focusate pe analiza de investiţii şi investment banking (Raiffeisen internal programs).

Dl. Cionga are o pasiune pentru competiţiile internationale de rugby şi are un interes deosebit pentru istorie, motiv pentru care a urmat cursuri post universitare la Colegiul Naţional pentru Apărare (6 luni în 1997) şi la Colegiul Superior pentru Securitate Naţională (4 luni, în 2005)".

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. alt machedon ?!??!! :))))

    pt istorie a facut el colegiul de aparare si cel pt securitate nationala. si mai si trambiteaza:))))

    Dupa cautari pe 6 piete piete financiare ( l-am citat pe dl.Presedinte) in sfarsit a aparut Diamantul salvator. Pare cu adevarat o persoana care va schimba. Cred in el. Insa cu mostenirea lasata de dl.Farmache, cu ifosele lasate la pitipoancele Fostului, ii va fi destul de dificil. Cu parsivitatea majoritatii, aproape imposibil as spune. Dar tot cred in acest personaj. Are un cv care arata ca a trecut prin multe si a cunoscut si suficienti oameni de toate categoriile, incat sa mai poata fi pacalit. Cum a spus de curand Mandela" in viata sa te feresti de oamenii falsi" asta i-as recomanda si eu dl. in cauza, daca imi este permis. II voi tine pumnii.

    Ma bucur imens ca in sfarsit au ales. Sa inceapa treaba cat mai repede si apoi vom face si bilantul. Pune draga domnule acolo oameni buni, oameni care sa aibe drag de munca. Daca trebuie da-i afara pe toti si nu tine cont de opinia lui Farma. De aia nu avem piata. Daca ai voie fa dupa cum simti. Dar fa ceva.

    Domnule Director, permite-ti sa va raportez; scufita rosie cu ciubotele albe de la receptie, pe langa faptul ca nu raspunde niciodata la telefon, le engleza este afona total. Dar este una din preferatatele Faraonului. Veti face ceva si in aceasta directie? Nu de alta dar nu pot lua legatura niciodata cu cine am treaba pe acolo.

    De ce au simulat tot acest proces de recrutare?? Daca sau trezit peste noate cu acest nume?

    Mr. Cionga trebuie sa zdruncine citadela de incompetenti lasati mostenire de Faramache. Si mai greu va fi cu " geniile" de la CNVM care sunt si mai bine claditi in incompetenta. Succes dle Cionga, avem nevoie.

    Cionga asta saracu tot se dadea expert, analist specialist, sa nu afle lumea ca nu prea are serviciu de cand a plecat de la Raiffeisen. Capital Advisors astia erau el si inca doi, care frecau menta ca nu-i intreba nimeni nimic! Ca la noi, dupa trambitata selectie, un mare fas. Pacat, erau oameni mult mai capabili ca acest fost.

    Dupa 4 luni de head-hunting, surle, trambite, zvonuri si articole prin presa mai ceva ca in Cancan, Bursa de Valori are in sfarsit CEO. Nu, nu este un roman care a lucrat ani buni in strainatate, nu este nici vreo emitenta cenusie a mediului de business romanesc, nu este nici vreun geniu al finantelor – asa cum se vehicula initial.

    Lunile pierdute si banii aruncati cu buna-stiinta pe geamul Bursei au avut un rezultat absolut surprinzator pentru toata piata – Victor Cionga. De fapt, sunt voci care spun ca, de fapt, nici nu ar fi fost ales de marele headhunter, ci impins in schema de mai marii bursei. Dar tacere pe acest subiect, sa nu stricam ploile si jocurile de culise. 

    Pentru o persoana mai putin familiarizata cu piata, CV-ul sau ar putea parea impresionant. Dincolo de activitatea sa in piata financiara din anii ’90 (care piata?!), cand businessurile oricum mergeau din inertie si apareau peste noapte nenumarati specialisti in aceasta industrie, daca ne uitam mai cu atentie in ultimii ani, observam lucruri interesante. 

    Pe langa propria firma de consultanta, care nu a fost asociata cu cine stie ce mari proiecte, noul CEO al Bursei s-a ocupat de oferta Petrom, din partea consortiului de intermediere. Oferta care, stim cu totii, desi era preconizata a fi cea mai mare din istoria bursei romanesti, a fost un mare – mare fiasco. Desigur, nu este dl Cionga singurul vinovat sau responsabil, dar in conditiile in care era cam singurul specialist roman din acel peisaj si asteptarile au fost uriase. 

    Dar aceasta mica “realizare” a fost trecuta pe fuga in CV-ul sau impresionant, poate-poate trece neobservata de cei care nu sunt foarte la curent. Si poate cei care erau anul trecut in piata au uitat repede. Noi, romanii, oricum avem o calitate de necontestat: uitam foarte repede! 

    Dl Cionga mai este cunoscut in piata si pentru ardoarea cu care comenteaza pe aproape orice subiect, participa la aproape orice conferinta si isi da cu parerea pe aproape orice subiect (cel putin din zona financiara), la articole, pe site-uri si forumuri. 

    Din pacate pentru Bursa, parerea aceasta este generalizata in piata. Poate noul director o sa ne surprinda pe toti si o sa fie un manager excelent, un profesionist desavarsit si o sa faca mult-asteptata reforma de la bursa. 

    Un lucru e cert, are foarte multa treaba acolo. Are o misiune extrem de grea, mai ales ca bursa a pierdut primele 6 luni din acest an. Si va mai pierde cateva, tinand cont ca mandatul dlui Cionga incepe pe 1 septembrie. 

    Asteptarile sunt uriase, desi speranta nu cred ca mai este la aceleasi cote, dupa dezamagirea oferita de consiliul ales la inceputul acestui an. Dar ii dorim succes maxim si speram sa contrazica, in scurt timp, toate aceste pareri. 

    1. asta-i advertorial?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb