Victor Dima: Preţul aurului a crescut cu 28% într-un an şi cu 99% în cinci ani

A.D.
Comunicate de presă / 18 decembrie

Victor Dima/Tavex România

Victor Dima/Tavex România


În întreaga lume, obiceiul de a oferi aur drept cadou variază cultural, potrivit comunicatului remis redacţiei. În timp ce în Occident este mai puţin frecvent, în Orientul Îndepărtat, în special în China şi India, aurul joacă un rol central în tradiţii, fiind considerat un simbol al prosperităţii şi stabilităţii, datorită pieţelor de bijuterii foarte dezvoltate din aceste ţări.

În aceste culturi, aurul este oferit nu doar sub formă de bijuterii, ci şi de lingouri şi monede, atât pentru ocazii speciale, cât şi pentru sărbători importante. Aproximativ jumătate din cererea globală de aur provine din piaţa bijuteriilor, iar China şi India domină această piaţă, cu aproape 60% din cererea totală în acest segment.

"Preţul aurului s-a majorat în ultimul an cu 28%. În cinci ani, considerând o creştere de preţ de 99%, avem parte de un câştig de 246 de lei, sau de 44% faţă de costul iniţial. Peste zece ani, acelaşi lingou va valora 1.168 de lei, însemnând un câştig de 608 lei, sau de 109%. Desigur, aceste valori sunt estimări simple, bazându-ne pe date din trecut, nefiind o garanţie a câştigurilor viitoare", spune Victor Dima, Managerul Departamentului de Trezorerie al Tavex România.

În perioada sărbătorilor de iarnă, aurul devine un cadou ideal datorită valorii sale durabile şi simbolisticii puternice. Oferirea unui lingou sau a unei bijuterii nu este doar un gest elegant, ci şi o investiţie în viitorul persoanei care primeşte darul. Într-o perioadă în care educaţia financiară în România este încă în dezvoltare, astfel de cadouri pot încuraja gândirea pe termen lung şi stabilitatea financiară.

"Pentru a evidenţia potenţialul aurului drept cadou potrivit, atât cu ocazia Crăciunului cât şi cu cea a Anului Nou, este util să analizăm creşterea preţului acestuia în ultimii ani. Spre exemplu, un lingou de 1 gram al rafinăriei Valcambi, având un preţ actual de 560 de lei, se vinde cu 38% peste preţul de piaţă al aurului. Diferenţa este dată de costurile care intervin în producerea şi gestionarea produsului. Întrucât costurile rafinăriilor sunt fixe, cu cât un produs este mai mare, cu atât costurile reprezintă un procent mai mic din preţul per gram al lingourilor. Tavex răscumpără acelaşi lingou cu 403 lei. Adică 0,5% sub preţul de piaţă", adaugă Victor Dima.

În India, achiziţiile de aur sunt semnificative în special în sezonul nunţilor, când se cheltuiesc sume considerabile pentru bijuteriile de aur. În China, cele mai mari cantităţi de aur sunt cumpărate cu ocazia Noului An chinezesc, iar rafinăriile şi monetăriile creează lingouri şi monede în ediţii limitate, inspirate de animalele mitice ale anului respectiv. Aceste produse nu sunt doar valoroase ca metale preţioase, dar câştigă şi o valoare de colecţie pe măsură ce trece timpul. De exemplu, monedele de aur cu însemnul şarpelui de lemn, realizate de Monetăria Perth din Australia, sunt limitate la doar 30.000 de bucăţi, ceea ce le face extrem de rare şi valoroase. Astfel, pentru cei care vor ca produsele lor de aur să se aprecieze în valoare, nu doar pe baza preţului aurului, produsele de tip "Lunar" pot fi o opţiune excelentă.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb