Victor Piţurcă a fost reţinut de procurorii DNA

G.D.
Sport / 30 ianuarie 2023

Victor Piţurcă a fost reţinut de procurorii DNA

Actualizare Marcel Ciolacu: "Reţinerea lui Victor Piţurcă şi a directorului ROMARM nu va fi singurul caz"

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu consideră, referitor la reţinerea fostului selecţioner Victor Piţurcă şi a directorului ROMARM Gabriel Ţuţu, acuzaţi într-un dosar care vizează achiziţii realizate în timpul pandemiei, că nu va fi singurul caz, transmite News.ro.

"PSD a trecut prin Parlament o cerere către Curtea de Conturi şi există un raport al Curţii de Conturi, unde erau elemente evidente că în timp ce noi toţi am stat în case, unii au făcut averi şi n-au fost impozitaţi, apropos, cu toate că au fost venituri excepţionale plătite de către noi toţi. Iarăşi e un lucru care ne-a scăpat şi a trebuit să acţionăm mult mai repede", a declarat Marcel Ciolacu, întrebat astăzi la Sinaia cum comentează aceste reţineri ale DNA.

Liderul PSD a adăugat că nu crede că acesta este singurul caz.

"Mă bucur că încet, încet începem să aflăm adevărul şi am încredere totală în magistraţii implicaţi în aceste cazuri. Cred că nu va fi singurul caz", a completat liderul social-democraţilor.

Fostul selecţioner Victor Piţurcă şi directorul ROMARM, Gabriel Ţuţu, au fost reţinuţi de procurorii DNA, fiind acuzaţi într-un dosar care vizează achiziţii realizate în timpul pandemiei.Este vorba despre contracte pentru livrarea unor utilaje neconforme de producere a măştilor care au prejudiciat ROMARM cu peste 8,6 milioane de lei.

De asemenea, este vorba despre măşti neconforme pentru MApN. În context, Gabriel Ţuţu ar fi primit 50.000 de lei. Ministerul Economiei a precizat că, până la clarificarea situaţiei, conducerea ROMARM va fi asigurată de directorul economic.

---

Actualizare Procurorii DNA l-au reţinut pe Ţuţu Gabriel

Procurorii din cadrul DNA - Secţia de combatere a corupţiei au dispus efectuarea urmăririi penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 ianuarie 2023, a suspecţilor:

Ţuţu Gabriel, director general al CN Romarm SA, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunilor de:

- abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

- trafic de influenţă în formă continuată,

- fals intellectual, conform comunicatului DNA.

Potrivit sursei citate, persoana fizică, în sarcina căreia s-a reţinut comiterea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

1. Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID - 19, în perioada 19 martie 2020 - 16 septembrie 2021, suspectul Ţuţu Gabriel, în calitatea menţionată mai sus, cu încălcarea dispoziţiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte şi o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză, în condiţii dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziţie publică (ce vizau cumpărarea a şapte utilaje neconforme de producere a măştilor de protecţie).

Prin demersurile menţionate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menţionate mai sus, valoarea materiei prime şi ulterior contravaloarea unor piese şi servicii conexe (în afara contractului).

2. Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 - 10.04.2020, suspectul Ţuţu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanţii societăţilor implicate în achiziţiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măşti de protecţie neconforme către Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfăşoare activităţi comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecţie şi efectuarea unor plăţi către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparenţa unui contract de consultanţă.

În schimbul acestor "servicii" suspectul Ţuţu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor din cadrul M.Ap.N. şi că îi va determina pe aceştia să încredinţeze direct şi fără proceduri publice contractele de furnizare dar şi să efectueze recepţia fără problemă a produselor respective şi să achite la timp facturile emise în acest sens.

În contextul menţionat mai sus, suspectul Ţuţu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei.

Celor doi suspecţi li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

"Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019", spune DNA în comunicat.

---

Fostul selecţioner Victor Piţurcă a fost reţinut, astăzi, de procurorii DNA, fiind acuzat într-un dosar care vizează achiziţii realizate în timpul pandemiei, informează News.ro.

Victor Piţurcă a fost audiat, încă de astăzi dimineaţă, de către procurorii DNA.

Ancheta vizează achiziţii de măşti realizate în timpul pandemiei.

După audieri, procurorii au dispus reţinerea fostului selecţioner.

În dosar a mai fost reţinut şi directorul general al Romarm, Gabriel Ţuţu.

În vârstă de 66 de ani, Victor Piţurcă a fost selecţioner al României în trei rânduri: 1998/1999, 2004/2009 şi 2011/2014. El a mai pregatit echipe precum Steaua, Universitatea Craiova sau Al Ittihad.

Piţurcă a fost component al echipei Steaua, care a câştigat Cupa Campionilor Europeni în 1986.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Pe când Orban ,catu,tătaru,voiculescusi mihaila

    1. Arafat

      Ce ai dle cu Arafat? E funcționarul public cu cele mai mari realizări, de departe! Nu multe țări din Europa au un serviciu comparabil cu SMURD, în care Arafat e implicat total! Ai auzit tu de Arafat că e în concediu? Există un eveniment grav în care Arafat să nu se implice? Omul ăsta si-a făcut praf viața personală pentru datoria de medic. Fură? De ce să facă asta? Când să folosească banii,după 70de ani?

      La un moment dat, imi era antipatic Arafat, odata cu preluarea imaginii sale drept portdrapel in daramarea lui Basescu de catre Varan.

      Dar. in timp. mi-am dat seama ca omul stie ce face, este omniprezent si transmite incredere.

      Nu cred ca are in sange hotia, ca Tutu si Piti. 

    Da, no?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb