VICTOR PONTA: "Drepturile noastre fundamentale nu sunt un lux teoretic"

Adina Lateş
Politică / 14 martie 2016

Actualizare 16:46 Ponta: "Un ministru care spune că drepturile omului sunt un lux ori e căzut în cap, ori pleacă"

Fostul premier Victor Ponta a comentat, luni, la Parlament, declaraţiile ministrului Justiţiei despre ordonanţa privind interceptările, el susţinând că un ministru care spune că drepturile fundamentale ale omului sunt un lux "ori e căzut în cap, ori trebuie să plece", transmit surse din presă.

"Mie mi se pare totuşi că drepturile fundamentale nu sunt un lux. Aşa mi se pare mie. Dacă am greşit, 'voi urmări cu atenţie şi preocupare' de acum încolo. Nu m-am pronunţat pe ordonanţă (n.r. - privind interceptările), că nu sunt eu cel care trebuie să mă pronunţ. Un ministru care spune că drepturile fundamentale ale omului în anul 2016 sunt un lux ori e căzut în cap, ori trebuie să plece căzută de Parlament. Aşa cred eu. Dacă greşesc... Dvs., dacă sunteţi bucuroşi că drepturile fundamentale sunt un lux, atunci rămânem aşa", a declarat Ponta la finalul şedinţei grupurilor parlamentare PSD.

Întrebat dacă a propus în şedinţă depunerea unei moţiuni simple pe justiţie, Victor Ponta a răspuns: "Nu. Într-o viaţă anterioară. În viaţa actuală, nu".

-----------------------

Drepturile noastre fundamentale nu sunt "un lux teoretic", a spus fostul premier Victor Ponta, criticând, totodată, acţiunile ministrului Justiţiei din ultima perioadă.

"M-am ţinut departe de discuţiile din ultima perioadă. Dar când văd un ministru al Justiţiei dintr-o ţară membră UE că gândeşte şi acţionează ca o kaghebistă sinistră fac un apel către toţi cetăţenii încă liberi din România - drepturile noastre fundamentale NU sunt 'un lux teoretic'! Dacă iar tăcem de frică vom ajunge mult mai rău decât în anii '50 când comuniştii (cu exact aceeaşi gândire ca Madam Prună sau Macovei) au distrus această ţară! Vă propun să nu tăcem de data asta!", a scris Ponta, pe pagina personală de Facebook.

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a precizat că ordonanţa adoptată vineri de Executiv privind interceptările nu restrânge drepturi şi libertăţi, ci tocmai le face efective, subliniind că SRI nu a primit absolut nicio competenţă pe care nu o avea, aminteşte Agerpres.

"Câteva clarificări esenţiale, tot pentru formatorii de opinie. 1 - Ordonanţele de urgenţă sunt acte cu putere de lege. 2 - OUG adoptată vineri nu restrânge drepturi şi libertăţi, ci tocmai le face efective. Cu o urmărire penală şi o combatere a infracţionalităţii slabe, discuţia despre drepturi e un lux teoretic. 3 - SRI nu a primit absolut nicio competenţă pe care nu o avea până la decizia 51/2016 a CCR. Competenţele sale de cercetare penală specială după OUG sunt exclusiv limitate la punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică pentru infracţiuni din titlul X din Codul Penal şi terorism. Pentru toate aceste infracţiuni urmărirea penală este proprie, i.e. exclusiv la procuror, la nimeni altcineva - nu poliţist, fie el şi judiciar, nu alt organ de cercetare penală specială. România nu face aici nicio excepţie. Celor care invocă incorect exemplul altor state membre le sugerez să se uite la agenda europeană pe JAI", a scris ministrul, luni, pe Facebook.

Vineri, Guvernul a adoptat, într-o şedinţă specială, ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică dispuse în procesul penal. Potrivit OUG, procurorii şi organele de cercetare penală vor fi singurii în măsură să pună în executare mandatele de supraveghere tehnică dispuse în dosarele de cercetare penală, utilizând în mod nemijlocit şi independent infrastructura Serviciului Român de Informaţii.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Sa se ia de mana cu Basescu. A avut dreptate când a spus ca "oamenii au vrut mai mult".

    Cat de mica a ajuns aceasta publicatie daca publica spusele unui plagiator dovedit? Nu mai vreau sa aud opiniile unui om care l-a pus pe infractorul Valcov ministrul finantelor. Ramai domnule la fundatia dumitale si cheltuie banii agonisitii in perioada in care taiai si spanzurai in tara asta si pe noi lasa-ne sa reparam ce-ai stricat. Sa nu mai auzim de tine si de familia ta care ajunsese sa conduca cel mai mare partid din tara ca pe o afacere a donilor sicilieni. Daca nu te scotea Dragnea la timp, infiintai si organizatia de pioneri a PSD-ului ca sa-ti varai toata familia in partid.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb