Partidul Brexitului al lui Nigel Farage, un susţinător al unei rupturi clare cu UE, a obţinut o victorie clară în alegerile europene din Regatul Unit, cu 31,8% din voturile exprimate, potrivit unor rezultate parţiale, consolidând astfel ipoteza unui Brexit fără acord ("no deal"), relatează AFP.
Alegătorii au sancţionat dur Partidul Conservator (Tories) al premierului Theresa May, surghiunit pe locul cinci - cu 9,1% din voturile exprimate - care-şi plăteşte astfel incapacitatea de a pune în aplicare Brexitul, potrivit acestor rezultate după numărarea majorităţii voturilor, scrie News.ro.
May a fost nevoită să organizeze scrutinul european înainte să-şi anunţe demisia, vineri, la o zi după alegeri.
Spre consolarea eurofililor, scrutinul a insulfat un nou impuls Partidului Liberal Democrat (Lib-Dem), care obţine 20,4% din voturi. Însă el nu are mijloace să influenţeze deciziile la nivel naţional, cu doar o mână de deputaţi.
Nigel Farage nu a aşteptat rezultatele pentru a prezice "o mare victorie" a partidului său, în faţa presei, la Southampton, în sudul Angliei.
Celălalt partid tradiţional, Partidul Laburist (Labour, opoziţie), a pierdut şi el în alegeri, cu 13,7%, plătind atitudinea ambiguă cu privire la Brexit. Deputata Emily Thornberry a recunoscut la BBC că formaţiunea are "nevoie să fie mai clară şi fără echivoc cu privire la ceea ce vrea".
În ceeea ce-i priveşte pe Verzi, ei şi-au dublat scorul faţă de 2014, cu 12,1%, devansându-i pe conservatori, conform News.ro.
Britanicii s-au pronunţat în favoarea Brexitului cu 52% din voturile exprimate, în iunie 2016, iar ieşirea din UE ar fi urmat să aibă loc la 29 martie. Însă May nu a reuşit să-şi unească partidul, împărţit în acest subiect, şi nici deputaţii în jurul planului său al divorţului negociat cu Bruxellesul. Ea a fost nevoită, astfel, să ceară amânarea Brexitului până cel mai târziu la 31 octombrie.
Înfiinţat de abia patru luni ca reacţie faţă de tergiversările în Parlament pe tema punerii în aplicare a Brexitului, partidul care-i poartă numele nu a prezentat alt program în aceste alegeri în afară de ieşirea din UE. El a capitalizat pe seama furiei alegătorilor faţă de interminabilul foileton al Brexitului.
Nigel Farage, în vârstă de 55 de ani, un fost agent în City, a obţinut deja victoria în alegerile europene din 2014, la acea vreme la conducerea partidului eurofob şi antimigraţie Ukip. El se pronunţă în favoarea unei plecări cu orice preţ din UE, inclusiv fără acord care să absoarbă şocul.
"Pentru a onora votul democratic al poporului şi promisiunile care i-au fost făcute, singurul lucru pe care-l putem face este să ieşim (din UE) cu reglemtările OMC", a declarat el în campanie - adică părăsind uniunea vamală şi piaţa unică şi întreţinând relaţii comerciale în baza reglementărilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).
Acest scenariu este temut de mediile de afaceri, iar europenii nu-i sunt nici ei favorabili. Parlamentul britanic a votat împotriva acestui scenariu.
Însă noua victorie a lui Nigel Farage nu poate decât să consolideze aripa eurofobă a Partidului Conservator, favorabilă unei rupturi clare cu UE. El a cerut încă de duminică seara "să facă parte din echipa de negociere (cu UE), pentru ca această ţară să fie pregătită să plece, indiferent de circumstanţe".
Partidul Conservator a intrat de-acum într-o luptă feroce în vederea succesiunii Theresei May şi s-au anunţat opt pretendenţi, informează News.ro.
Favoritul este fostul ministru de Externe Boris Johnson, în vâstă de 54 de ani, care a jucat un rol-cheie în campania referendumului Brexitului şi care se află pe aceeaşi linie cu Nigel Farage, Johnson se declară pregătit să părăsească UE fără acord.
Orice voce conservatoare care se duce în Partidul Brexitului "va fi interpretată de cei mai mulţi candidaţi la conducerea partidului drept un mesaj potrivit căruia este necesar să se exercite presiuni în favoarea celui mai dur Brexit şi fără acord", declară pentru AFP Stephen Barber, un politilog de la Universitatea din Bedfordshire.