VIDEOCONFERINŢA BURSA "ENERGIA ÎN PRIZĂ" / ANCA DRAGU, DIRECTOR GENERAL ADJUNCT E.ON ROMÂNIA: "Ideea relansării reale a investiţiilor trebuie privită cu mare atenţie de către autorităţi"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Companii / 25 septembrie 2020

Anca Dragu

Anca Dragu

"Toţi investitorii au nevoie de un dialog real cu autorităţile, de stabilitate şi predictibilitate legislativă"

"Suntem hotărâţi să continuăm procesul de investiţii în România"

Investitorii, indiferent de provenienţa capitalului - străin sau autothon -, au nevoie de aceleaşi lucruri: un dialog real cu autorităţile, de stabilitate şi predictibilitate legislativă, potrivit doamnei Anca Dragu, directorul general adjunct al E.ON România.

Domnia sa declară: "Am văzut în ultimele luni câteva iniţiative care au devenit lege - modificări la legile energiei - şi care nu au fost discutate cu mediul de afaceri. Acestea vin cu nişte prevederi care sunt oarecum contrare obiectivelor de accelerare a investiţiilor în domeniul energetic. Este vorba despre Legea nr. 155/2020 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale din 2012, care creează mari probleme pentru noi. De aceea suntem într-o nouă rundă de discuţii cu autorităţile, pentru a clarifica ceea ce se spune în acest act normativ".

Anca Dragu face referire, în acest context, la extinderea reţelelor de gaze, mai precis la faptul că, potrivit noilor norme, operatorii nu sunt eligibili pentru extindere, ceea ce "reprezintă un pericol real". "Am subliniat acestu lucru, trimiţând comentarii către Guvern. Vedem un pericol real ca sute de milioane de euro, practic un miliard de euro, să fie îngropaţi în proiecte nefezabile", atrage atenţia doamna Dragu.

"Avem un rol central în Revoluţia energiei verzi"

În acest moment suntem în faţa unui nou model de creştere econimică, în care UE vrea să forţeze o creştere sustenabilă şi mai ales verde, spune Anca Dragu, amintind că acum avem o nouă ţintă de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră - de 55% până în 2030, faţă de ţinta iniţială de 40%.

"Atingerea obiectivului menţionat necesită transformări în toate domeniile economice, dar cu siguranţă sectorul energetic deţine leadul în aceste momente", declară oficialul E.ON România, adăugând: "Compania noastră susţine iniţiativa europeană privind clima şi are un rol central în Revoluţia energiei verzi. Suntem hotărâţi să continuăm procesul de investiţii în România, dar şi la nivel european, unde avem investiţii ambiţioase. În România avem, până în prezent, 1,7 miliarde de euro investiţi, iar pentru următorii trei ani avem un program de 375 de milioane de euro. Investim în digitalizarea reţelei, prin montarea de contoare inteligente şi dezvoltarea reţelei integrate în SCADA (achiziţie de date şi control la distanţă). Ne uităm preponderent la partea de distribuţie. Am instalat la consumatorii din Moldova circa 320.000 de contoare inteligente şi am demarat lucrări pentru încă 10.000 de consumatori în zona Iaşului. Pe partea SCADA am modernizat 121 din 133 de staţii din zona Moldova".

Anca Dragu mai declară: "Un subiect la care ne uităm cu foarte mare interes este cel al prosumatorilor. Orientarea la nivel european este de a da o cât mai mare putere consumatorului de energie electrică, care devine şi producător. Până în prezent avem 74 de proiecte de producere a energiei electrice solare, am montat deja 25.000 de panouri fotovoltaice în 58 de companii din diferite domenii de activitate. Producţia totală de energie fotovoltaică din proiectele E.ON va ajunge la 20.000 MWh pe an, iar emisiile de CO2 vor fi reduse cu 8.800 tone pe an".

Anca Dragu aminteşte că, pentru clienţii casnici, E.ON are soluţii de eficienţă energetică precum E.ON Solar Home şi E.ON Green Home, iar prin acest din urmă program clienţii pot consuma electricitate provenită exclusiv din surse verzi.

Oficialul E.ON România face referire şi la mobilitatea electrică, amintind că societatea este partener într-un program european în care a montat 17 staţii de încărcare rapidă. "Zona de mobilitate electrică este de viitor şi investim în ea", spune Anca Dragu, atrăgând atenţia că toate aceste investiţii trebuie să ţină cont de un mediu legislativ corect, în care investitorii să ştie dinainte care sunt regulile jocului şi să se poată adapta.

"Am vrea să vedem, de exemplu, pe Fondul de Modernizare, că autorităţile se mişcă mai rapid cu regulile, că pe Programul Operaţional de Dezvoltare Durabilă se clarifică proiectele eligibile, am vrea să vedem mai repede poziţia autorităţilor vizavi de rolul gazului ca element de tranziţie", subliniază oficialul E.ON România, avertizând că toate acestea sunt foarte importante pentru că investiţiile din zona privată trebuie să contribuie la obiectivele menţionate. "Remarcăm în ultimele luni că investiţiile străine directe sunt în scădere, investiţiile în general au fost în scădere. De aceea, ideea relansării reale a investiţiilor trebuie privită cu mare atenţie de către autorităţi", declară Anca Dragu, concluzionând: "Investiţiile străine ar putea să compenseze dificultăţile de finanţare din plan intern şi, drept urmare, trebuie luate măsuri urgente pentru atragerea acestora".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb