VIDEOCONFERINŢA BURSA "TELECOMUNICAŢIE & EDUCAŢIE" / CRISTIN POPA, ANCOM: "ANCOM este pregătită să demareze licitaţia pentru 5G"

E.O.
Ziarul BURSA #Companii #Telecomunicaţii / 4 septembrie 2020

Cristin Popa

Cristin Popa

Popa: "Implementarea tehnologiei 5G va mai reduce din decalajul existent între anumite zone şi va mări vitezele pentru internet"

Implementarea tehnologiei 5G va mai reduce din decalajul existent între anumite zone şi va mări vitezele pentru internet, atât pentru cel fix, cât şi pentru cel mobil, susţine Cristin Popa, Director executiv, Direcţia Executivă Monitorizare şi Control, ANCOM.

Domnia sa a menţionat: "Pentru Legea încă în dezbatere nu avem forma finală, dar autoritatea este pregătită să demareze procedura de licitaţie pentru 5G, licitaţie care este adresată operatorilor de telefonie mobilă, nu furnizorilor de echipamente şi este neutru tehnologic.

Adică, cine ia o cantitate de spectru o ia neutru tehnologic. Licitaţia este destinată operatorilor, inclusiv cu deschiderea de a veni un operator nou. Noi nu luăm în calcul că unul din cei 4 operatori nu ar fie dispuşi să achiziţioneze spectru pentru a-şi dezvolta reţelele şi în tehnologia 5G.

În consultarea cu operatorii pentru caietul de sarcini destinat licitaţiei de spectru, avem în vedere să impunem obligaţia operatorilor să acopere anumite zone defavorizate din rural, într-un anumit timp. Sunt 504 localităţi unde nu există semnal de telefonie mobilă pentru 4G, în 834 avem mai puţin de 10% acoperite localităţile şi în 1102 sub 20% acoperire cu semnal 4G.

Ne mai trebuie o Hotărâre de Guvern care să stabilească preţurile minime de pornire pentru fiecare bloc de frecvenţă şi un cadru predictibil pentru ca operatorii să-şi poată face planificarea pentru participarea la licitaţie. Astfel încât toate condiţiile de dezvoltare ulterioară a reţelei 5G să fie clare, deschise şi transparente".

Cristin Popa a subliniat că autorităţile aşteaptă cu nerăbdare legea care va transpune şi memorandumul strategic încheiat de România cu SUA, care va sta la baza tuturor dezvoltărilor ulterioare.

Totodată, reprezentantul Autorităţii a conchis că unul dintre obiectivele ANCOM este reducerea decalajului între mediul rural şi cel urban, instituţia monitorizând în mod permanent acoperirea cu internet a localităţilor albe: "Suntem în perioada de reverificare a operatorilor în ceea ce priveşte cele două obligaţii. Pe lângă obligaţia de a acoperi aceste localităţi din zonele albe, operatorii au obligaţia să acopere zone locuite de cel putin 98% din populatia ţării, din punct de vedere al telefoniei mobile. Din măsurători, Orange acoperă cu servicii de voce mobile 97,81% din populatie, Vodafone România - 97,76%, Telekom - 96,53%, iar RCS&RDS - 95,42%. (...) Până în noiembrie sperăm să terminăm măsurătorile. În acest moment, vedem o migrare din zona de 3G către 4G, care mai reduce din decalajul amintit. După finalizarea măsurătorilor, vom vedea ce operator oferă cele mai bune condiţii pentru telemuncă".

Potrivit lui Cristin Popa, la finalul lui 2019, internetul fix avea o rată de penetrare de 64%, în timp ce internetul mobil - de 87%, ţara noastră ocupând un loc fruntaş în ceea ce priveşte conexiunea la internetul fix. Conform domniei sale, la sfârşitul anului trecut trei sferturi din cele 5,3 milioane conexiuni la internetul fix permiteau viteze de peste 100 de MB/s.

Cristin Popa a declarat: "Chiar dacă piaţa serviciilor de acces la internet a înregistrat permanent un trend ascendant, totuşi există o serie de dezavantaje care încetinesc creşterea ratei de utilizare a internetului în România. Primul dezavantaj este rata de penetrare scăzută a dispozitivelor, ce pot fi utilizate pentru accesarea internetului. 65% dintre gospodării deţin calculatoare, iar 80% deţin un telefon mobil de tip smart-phone. Alt element este gradul redus de alfabetizare a populaţiei. Peste un sfert dintre românii cu vârste cuprinse între 16 şi 74 ani, adică 28%, nu utilizează cu regularitate internetul, faţă de 15% la nivel european, şi 17% nu a utilizat niciodată internetul, faţă de 9%. Pe viitor ar trebui să punem accent şi pe această latură. Doar 31% dintre persoanele amintite au cel puţin competenţe digitale de bază, în comparaţie cu 58% la nivel european. Studiile mai arată că 46% din populaţia ţării trăieşte în mediul rural şi, printre altele, valorile scăzute ale veniturilor impactează procentele de mai sus".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb