VIDEOCONFERINTA BURSA THE POST PANDEMIC WORLD / ADRIAN CODIRLAŞU, CFA ROMÂNIA: "Mă aştept la falimentul unor state, din cauza datoriei acumulate"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 30 aprilie 2020

ADRIAN CODIRLAŞU

ADRIAN CODIRLAŞU

"Vom asista la globalizarea muncii"

Scăderea economiei globale, pe fondul efectelor pandemiei de coronavirus, va atinge, probabil, în trimestrul al doilea din 2020, un ritm fără precedent, potrivit domnului Adrian Codirlaşu, preşedintele asociaţiei CFA România, care aminteşte că, deja, pentru economiile dezvoltate, analiştii vorbesc chiar de un declin anualizat al PIB de 40%.

"Scăderea va fi în zeci de procente în trimestrul al doilea", atrage atenţia oficialul CFA România, adăugând că, pe tot anul curent, economiile dezvoltate vor consemna un declin de 5-7%, conform specialiştilor.

Totuşi, în opinia sa, după apariţia vaccinului împotriva Covid-19, va reveni încrederea consumatorilor, iar economia se va recupera rapid, având în vedere că stimulii fiscali de la nivel global sunt foarte mari.

"Dacă în timpul cirizei din 2008 se vorbea despre stimulente de sute de miliarde de dolari, acum se vorbeşte de multe trilioane, deci este cu totul alt ordin de mărime", declară domnul Codirlaşu, adăugând: "Când va reveni încrederea consumatorilor, efectul acestor stimulente se va vedea, iar economiile dezvoltate îşi vor reveni rapid. Revenirea va fi diferenţiată - nu toate ţările îşi vor reveni la fel. Recuperarea va fi, probabil, în V. Statele Unite, care au acordat resurse financiare ca niciodată, nelimitat, se vor redresa rapid. La fel, mă aştept ca Germania să îşi revină repede. Să nu uităm că Germania porneşte de la un excedent bugetar de 1,5% din PIB şi vine cu un program de stimulare de peste 10% din PIB, ceea ce înseamnă că va fi extrem de puternic impulsul dat economiei. Revenirea Germaniei este bună pentru Uniunea Europeană, având în vedere că ţara este cea mai mare economie a regiunii. Mă aştept ca şi Asia să meargă mai bine pentru că ţările din regiune au avut cu nişte ani în urmă o altă criză, cea a SARS, şi se vede că acum au fost mut mai bine pregătite, au luat mult mai în serios acest virus decât autorităţile din UE şi SUA, au mult mai puţine cazuri, iar economia nu este blocată total. Revenirea acestor economii mari va conduce şi la redresarea pieţelor emergente".

Însă, în condiţiile în care statele injectează masiv în economie pentru redresare, domnul Codirlaşu atrage atenţia: "Guvernele vor ieşi extrem de îndatorate din această criză şi, dacă ne uităm la criza subprime din 2007-2008, aceasta a fost urmată la câţiva ani de o altă criză, cea a datoriilor statelor zonei periferice a Europei. Mă aştept ca după criza actuală să asistăm la falimentul unor state, din cauza nivelului ridicat al datoriei acumulate".

Actuala criză va avea şi un impact asupra globalizării, în opinia reprezentantului CFA România, care spune: "Criza a generat o problemă logistică în lume, prin urmare, probabil, vor fi mutate anumite procese de producţie fie în propriile ţări, fie în alte ţări. Companiile mari vor încerca să diversifice producţia pe care o realizează, însă la câţiva ani după criză, când mulţi vor uita de consecinţe, trendul de globalizare va fi reluat".

"Companiile şi guvernele au fost forţate de împrejurări să investească foarte mult în munca la distanţă"

În contextul creat de pandemia de coronavirus, care a impus distanţarea socială, asistăm la un experiment global de muncă la distanţă, potrivit lui Adrian Codirlaşu, care este de părere că următorul nivel în domeniul muncii va fi globalizarea.

Domnia sa declară: "Atât companiile, cât şi guvernele au fost forţate de împrejurări să investească foarte mult în munca la distanţă. Mă îndoiesc că ele vor renunţa la aceste investiţii după criză, deci practic se va schimba modul de a munci. Companiile vor încerca să automatizeze anumite procese, să le robotizeze, astfel încât acestea să poată fi realizate şi fără oameni sau cu foarte puţini oameni, ori în condiţii de distanţare socială. De exemplu, vedem acum în SUA că deja sunt companii care livrează cu drone".

Adrian Codirlaşu mai spune: "Următorul nivel pe care îl anticipez, legat de lucrul la distanţă, este o globalizare a muncii. Dacă o companie are deja sistemele puse la punct pentru munca la distanţă, îi va fi indiferent dacă cel care prestează o va face din acelaşi oraş, din alt oraş sau din altă ţară. Pentru persoanele bine pregătite, piaţa muncii va fi globală. De asemenea, companiile vor putea recruta de pe o plajă mult mai mare de angajaţi".

Domnul Codirlaşu mai preconizează că se vor dezvolta foarte mult serviciile de comerţ electronic în perioada următoare.

"Dobânzile vor fi zero sau negative multă vreme"

Dobânzile vor fi zero sau negative multă vreme de acum încolo, potrivit lui Adrian Codirlaşu, care aminteşte că băncile centrale globale majore, precum cea a Angliei, a SUA (Fed), Banca Centrală Europeană (BCE), Banca Japoniei, au dobânzi zero sau chiar negative şi "printează" bani cum nu au mai făcut-o vreodată.

Pentru pieţele de acţiuni, domnia sa estimează o redresare similară cu cea a economiei, adică acestea îşi vor reveni diferenţiat: cele din ţările dezvoltate vor avea o performanţă mai bună decât cele emergente o perioadă de timp, până va reveni globalizarea.

Pe piaţa de mărfuri, domnul Codirlaşu anticipează că, în condiţiile în care băncile centrale printează atât de mulţi bani, investitorii sau cei care au economii vor căuta active rare, iar aurul este unul dintre acestea. Pe de altă parte, lipsa sau reducerea mobilităţii din cauza crizei afectează puternic piaţa petrolului, fapt care se vede şi se va vedea în preţul acestei materii prime.

"Piaţa clădirilor de birouri, afectată de munca la distanţă"

Pe piaţa imobiliară, vom asista la un declin al cererii de clădiri de birouri, în condiţiile în care lucrul la distanţă se va dezvolta puternic, spune domnul Adrian Codirlaşu, care menţionează că şi segmentul de locuit va fi influenţat în mod negativ pentru că, cel puţin o perioadă, şomajul va fi ridicat.

"Încrederea în economie va fi mai mică o perioadă, deci necesitatea sau dorinţa de a cumpăra o locuinţă poate va scădea pentru o mare parte a populaţiei, de unde şi impactul asupra pieţei imobiliare", concluzionează reprezentantul CFA România.

Adrian Codirlaşu: "Mă aştept ca scăderea numărului de cazuri de Covid-19 să fie destul de lentă. Se vede cum scade acest număr datorită izolării sociale, dar el scade lent. Prin urmare, va trebui să trăim destul de mult cu acest virus, până apare un vaccin. Probabil că un vaccin va fi disponibil undeva la mijlocul anului viitor, ceea ce înseamnă că, deşi legal se va da drumul la muncă, la plimbare, mă îndoiesc că totul va fi ca înainte, chiar dacă în timp dispar cerinţele de distanţare. Având în vedere că este vorba de sănătatea unui om, el va cântări bine până să iasă public. De asemenea, din cauza riscului de îmbolnăvire, până apare un vaccin, călătoriile vor fi la un nivel extrem de jos, turismul la fel, respectiv orice activitate care necesită ieşirea undeva".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb