Există un mare câştigător de pe urma acestei pandemii, care este mediul înconjurător, a spus Alexandru Elian, director de vânzări în cadrul Blue Rock Financial Services.
"Vedem că o parte a problemelor legate de stratul de ozon au început să se repare într-un timp record, datorită faptului că, prin această oprire forţată a economiei, poluăm mult mai puţin. Şi este un argument real, dacă numărul de morţi cauzat de coronavirus va fi mai mic decât numărul de morţi care nu vor apărea, datorită faptului că mediul va fi îmbunătăţit semnificativ, pentru o anumită perioadă", a spus Alexandru Elian.
În opinia sa, durata crizei va fi determinată de câţiva factori, între care unii sunt relativ obiectivi şi ţin de capacitatea băncilor naţionale de a injecta lichiditate în sistem, de capacitatea Guvernelor de a finanţa industria şi populaţia, adică de tipărirea de bani, iar în acest caz, bineînţeles că Statele Unite, a căror monedă este de rezervă mondială, se află în avantaj.
Alexandru Elian a adăugat: "Un alt element ţine de frică. Chiar dacă se vor ridica toate restricţiile impuse, populaţia va avea în continuare frică. Va încerca cât mai mult să stea acasă, îşi va schimba obiceiurile de cosum, practic va face unele lucruri complet altfel decât le-a făcut până acum".
În opinia sa, în urma acestei pandemii, în economie va apărea un nou mare sector, ce va fi numit "Biosecurity" şi care până acum nu a fost extrem de important.
"Iar aici nu mă refer la lucruri banale, cum ar fi producerea dezinfectanţilor, ci la o întreagă serie de noi materiale care deja au început să apară, de pildă materiale textile, repelente la viruşi şi bacterii. Deja există, în faza de testare ce-i drept, teste pentru coronavirus. Vor costa echivalentul a două cafele, rezultatul va ieşi în circa un minut pe telefonul mobil şi astfel se va putea face o selecţie rapidă privind intrarea în aeroporturi, gări, mall-uri sau la locurile de muncă", a detaliat Alexandru Elian.
Acestea, au capacitatea de a favoriza revenirea încrederii populaţiei, a spus directorul de la Blue Rock Financial Services, adăugând: "Eu cred că orice criză reprezintă o pierdere de încredere şi orice revenire ilustrează, de fapt, revenirea încrederii. Dacă populaţia va avea încredere că mâine va fi bine, va cheltui bani, ceea ce generează consum".
Pe de altă parte, Alexandru Elian a punctat că, în urma perioadei pe care o traversăm, statele şi probabil unele companii, vor înregistra datorii extrem de mari.
"Se pune problema a ceea ce se numeşte «debt jubilee», adică iertarea unor ţări sau chiar firme, considerate a fi "prea mari pentru a fi lăsate să cadă", de o parte a datoriilor. Anumite state, care nu îşi pot permite să tipărească foarte mult, dar care vor trebui să îşi susţină într-o formă sau alta populaţia sau industria, vor ajunge la un nivel al datoriilor de neimaginat, precum cel din Grecia, nu cum mult timp în urmă. Iar soluţia nu va mai putea fi plata în decurs de ani, ci în final trebuie tăiată o parte a datoriei", a spus directorul de la Blue Rock Financial Services.
În ceea ce priveşte globalizarea, Alexandru Elian este de părere că va aprea în prim plan ideea de producţii strategice, pe care fiecare ţară, indiferent de cost, va trebui să le realizeze singură, pentru a avea certitudinea că într-un caz similar de pandemie, va avea acces la produsele de care are nevoie.
"Cred că şi România va trebui să îşi pună problema existenţei unor fabrici de dezinfectanţi, vaccinuri etc, nu pentru a deveni un mare producător, ci pentru că este o chestiune de securitate naţională", a adăugat reprezentantul casei de brokeraj.
În altă ordine de idei, Alexandru Elian a atras atenţia asupra cotaţiilor la care se găsesc indicii burselor din Statele Unite, de pildă Standard & Poor's 500 sau Nasdaq, care par cumva rupte de realitatea pe care o vedem, unde companiile se află în deplină suferinţă.
"Acest lucru nu cred că ţine de un oarecare optimism pe care-l vedem în multe prognoze conform cărora, trimestrele al treilea şi al patrulea ale anului vor reprezenta o reluare semnificativă a business-ului, iar aparent 2021 va fi un an bun", a spus directorul de la Blue Rock Financial Services.
Practic, domnia sa a semnalat că, în structura indicilor importanţi ai burselor din SUA, zece cele mai mari componente, dacă nu chiar mai puţin, deţin aproape 50% din capitalizare.
"Dar companii precum Apple sau Microsoft sunt bussiness-uri care sunt mult mai puţin afectate de această pandemie, iar Amazon de exemplu chiar beneficiază de pe urma creşterii comerţului on-line. Practic se creează o impresie uşor falsă, cum că toate companiile ar fi într-o relativă bunăstare, ceea ce de fapt este în mare parte o iluzie", a conchis Alexandru Elian.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 30.04.2020, 00:39)
Alexandre, planeta asta ne rezolva pe toti pentru supravietuirea ei, energia negativa degajata din Blue Rock asta ma ingrijoreaza pe mine.
Dupa cum am studiat recent actul emis de parlament se pare ca piatra aceea albastra de la intrare a dat cu tinutul secuilantilor de candelabrul integritatii teritoriale. Ai grija, zis-a Iohanus !