VIDEOCONFERINTA BURSA THE POST PANDEMIC WORLD / AVOCATUL GHEORGHE PIPEREA: "Măsurile Executivului par să fie făcute pentru a fi amânate"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 30 aprilie 2020

GHEORGHE PIPEREA

GHEORGHE PIPEREA

Pandemia va opera o schimbare totală de paradigmă, este de părere avocatul Gheorghe Piperea, care consideră că modelul economic actual se va sprijin pe un model economic bazat pe producţia locală.

Zona spaţiilor de birouri va fi una cu un nivel foarte ridicat de falimente, susţine avocatul Piperea, explicând: "De aceste spaţii de birouri sunt legate băncile cu foarte multe credite de tip revolving şi dezvoltatorii imobiliari care încă nu au terminat proiectele, în contextul în care tot mai mulţi angajatori se vor hotărî să apeleze la lucrul de acasă, iar cererea se va reduce şi oferta va fi tot mai mare. Acest lucru va duce la corecţii severe prin faliment".

În altă ordine de idei, Gheorghe Piperea consideră că statul trebuie să se implice în salvarea IMM-urilor sau să le ofere posibilitatea să se salveze de la faliment. IMM-urile sunt clienţi ai băncilor, chiriaşi ai spaţiilor comerciale, ocupă spaţii de birouri, IMM-urile reprezintă o curea de transmisie între marile companii şi consumatori, a atras atenţia domnia sa, evidenţiind că, potivit unui studiu, din cele circa 500.000 de IMM-uri prezente în ţara noastră, în acest an 160.000 vor intra în faliment. În opinia avocatului, la acestea se vor mai adăuga alte 100.000 de întreprinderi mici şi mijlocii, care vor falimenta în urma acestei crize. "Fără IMM-uri nu există economie. Ce s-ar întâmpla dacă ne-am baza pe mari companii care să vândă direct consumatorilor? Nu există aşa ceva", apreciază Gheorghe Piperea.

Specialistul a specificat că legislaţia UE subliniază că restructurarea IMM-urilor este atât de esenţială pe cât de esenţială este ţinerea în viaţă a marilor companii, strategice.

Guvernul român a vrut să pară preocupat de soarta IMM-urilor, dar mai mult a încurcat lucrurile decât să le descurce, opinează Piperea, apreciind că măsurile Executivului par să fie făcute pentru a fi amânate.

Avocatul aminteşte că, anul trecut, UE a emis Directiva pe restructurare, care pune în ordine primordială restructurarea IMM-urilor. Legislaţia noastră ignoră IMM-urile, evidenţiază avocatul, apreciind că 96% din procedurile de insolvenţă sunt, de fapt, falimente: "Atât băncile, cât şi fiscul se opun restructurării înainte de insolvenţă, pentru că IMM-urile sunt considerate suspecţii de serviciu".

În acest context, directiva care trebuie să fie implementată până la 19 iulie 2021 ar trebui să fie implementată în maxim o lună, consideră domnia sa.

Pe lângă IMM-uri, sunt esenţiali şi simplii particulari, pentru tot ce înseamnă economie, conform domnului Piperea: "Dacă există consum, există producţie, daca creşte consumul, creşte producţia, creşte nivelul încasărilor din TVA la bugetul de stat, dacă avem consum, există motivaţii pentru tot felul de noi investiţii publice sau private. Când nu există consum, în mod clar urmează scădere economică, atât la nivel macro, cât şi la nivel micro".

Pe lângă faptul că sunt mai mult de un milion de contracte de muncă îngheţate, acum, există 250.000 contracte desfiinţate pur şi simplu, adică şomaj propriu-zis, pe lângă cel tehnic, atrage atenţia Gheorghe Piperea, avertizând şi asupra faptului că românii întorşi din străinătate - cel puţin 1,5 milioane de persoane - sunt tot viitori şomeri.

Specialistul a menţionat că noi nu avem, în România, acel "social safety net", ca în alte ţări, precizând că există şi la noi o lege în domeniu, care ar trebui să îi protejeze pe consumatori - Legea insolvenţei personale -, dar, după ce Fiscul şi băncile s-au opus ca aceasta să fie aprobată în forma propusă, "a ieşit atât de proastă această lege, încât putem spune că nu avem un sistem de siguranţă socială".

Doar circa 45 de dosare pe an sunt depuse la ANPC, din câteva milioane de potenţiali utilizatori ai acestei reglementări de siguranţă socială, redresare şi, în ultimă instanţă, descărcare de datorii, a ţinut să mai precizeze avocatul.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Băi cum le știe asta pe toate!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb