VIDEOCONFERINTA BURSA THE POST PANDEMIC WORLD / RADU HANGA, PREŞEDINTE BVB: "Revenirea economică după această criză va fi destul de înceată"

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 30 aprilie 2020

RADU HANGA

RADU HANGA

Hanga: "Tendinţa de deglobalizare va continua"

Revenirea economică după această criză va fi destul de înceată, iar viaţa şi viteza cu care vom consuma lucrurile vor încetini, consideră Radu Hanga, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Acesta a declarat: "Cred că reacţia economică pe care o vedem la nivel global este uşor exagerată faţă de dimensiunea medicală a problemei, dar ăsta e doar un comentariu de novice pentru că nu sunt specialist pe zona medical. Înclin să cred că din punct de vedere al contracţiei economice şi al revenirii de după, cred că revenirea va fi destul de înceată.

Deşi în mod normal ne-am putea aştepta la o revenire în V, eu cred că viteza cu care ne trăim viaţa va încetini. Cred că viteza cu care vom consuma lucrurile va încetini, multe obiceiuri o să se schimbe ca urmare a acestei crize şi aceasta va avea impact puternic pe termen lung".

Hanga a notat că tendinţa de deglobalizare a început încă după criza din 2008-2009, iar totul fiind accelerat de alegerea preşedintelui american Donald Trump. Ca urmare, tendinţele de deglobalizare sunt de aşteptat să continue în contextual acestei noi crize.

"Globalizare vs. deglobalizare. Aici nu cred că este un trend nou pe care îl vedem. Percepţia mea a fost încă de după criza din 2008-2009 că apare un trend de deglobalizare, o orientare mai puternică a economiilor spre interior. Totul s-a accelerat ca urmare a (alegerii) preşedintelui Trump. Discursul său este un indicator foarte bun al acestei tendinţe. Adică în momentul în care jucătorii mari de pe scena globală încep să aibă un discurs local, naţional, pentru jucătorii mici nu rămân foarte multe opţiuni decât să urmeze această tendinţă. Mă gândesc de exemplu, şi în România, la sectorul bancar. În 2008-2009 cred că 90% din sectorul bancar era dominat de jucătorii străini, iar ultimii zece ani am văzut o creştere puternică a prezenţei jucătorilor locali. Cred că criza aceasta prin care trecem acum va accelera această tendinţă. Dacă criza precedentă a pornit din sectorul financiar şi tot acolo am văzut mutaţiile principale, în sectorul financiar, cred că criza actuală are implicaţii mult mai vaste şi o să revedem aceleaşi tendinţe dar extinse în alte sectoare. Mă gândesc la sectorul medical, la zona turismului, la zona de food manufacturing, deci cred că tendinţele de deglobalizare pe care le-am văzut ca urmare a crizei din 2008-2009 vor continua şi se vor amplifica după această criză", a explicat Hanga.

Hanga: "Mediul dobânzilor scăzute, în care vom trăi după pandemie, va avea un impact pozitiv asupra preţului acţiunilor"

Totodată, mediul dobânzilor real negative în care va trăi lumea, pentru o perioadă bună după trecerea pandemiei de coronavirus, va avea un efect pozitiv asupra preţurilor activelor listate, a mai spus preşedintele BVB.

Acesta a notat: "Finanţarea deficitelor publice apărute după această criză clar se va face prin creşterea gradului de îndatorare. Impactul cel mai evident este că vom trăi pe o perioadă lungă de acum încolo într-un mediu de dobânzi extrem de scăzute. (...) Mediul acesta în care o să trăim, de dobânzi real negativ, adică dobânzile bancare vor fi sub nivelul inflaţiei, va avea un impact pozitiv asupra preţului activelor (listate)".

El a mai completat spunând că România nu se află încă în acel mediu al dobânzilor extrem de scăzute, dar ca urmare crizei multe ţări vor ajunge la un grad de îndatorare şi mai mare iar dobânzile scăzute vor fi cele care vor ajuta mecanismul finanţării deficitelor să funcţioneze în continuare.

"Iar acest fapt va avea primul impact în ceea ce zicea domnul Lazea (Valentin Lazea - economistul şef al BNR - n.r.): vom trăi mult timp de acum înainte într-o zonă de dobânzi real negative. Cei care vor avea economii vor vedea cum acele lichidităţi se diluează constant", a adăugat preşedintele BVB.

Intensificarea prezenţei online a BVB şi a brokerilor va fi extrem de pozitivă în sensul creşterii numărului de investitori şi a rulajului, mai consideră preşedintele bursei

Hanga consideră că odată ce va trece impactul emoţional, psihologic al acestei crize, se va vedea un impact pozitiv la nivelul preţului activelor.

"Cu siguranţă vom avea domenii care vor fi afectate de schimbările pe care le vom vedea în viitor la nivel de mod de viaţă: adică work from home înseamnă că o să avem mai puţină cerere pentru spaţiile de birouri. Zona comercială - vom vedea o migraţie către comerţul online, iarăşi va exista impact asupra valorii activelor imobiliare, dar si asupra business-urilor", a notat Radu Hanga

Despre digitalizare, Hanga a spus: "Cred că schimbările pe care le vedem acum o să aibă un impact pozitiv destul de puternic pe termen lung. Faptul că autorităţile devin mult mai flexibile din punct de vedere al utilizării canalelor de comunicaţii digitale... gândindu-mă doar la Bursa de Valori Bucureşti, asta va facilita accesul la clienţi. Cred că în condiţiile în care o să facem şi noi paşi semnificativi din punct de vedere a unei prezenţe mai active, a noastră, ca bursă şi a firmelor de brokeraj, în zona aceasta online, impactul va fi extrem de pozitiv ca număr de investitori şi în final la nivel de valoare a tranzacţiilor".

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Principalii indici bursieri de pe mapamond au "desenat" deja primul V , din pacate o sa urmeze inca unul cu unghiul la varf ceva mai mare.

    1. Da,esti frustrat ca noi nu tinem pasul cu exteriorul,la cum sprijina catu bugetarii e normal ce vedem . Fmi ii trezeste acusi.

      Ți-aș pune un grafic cu ce urmează dar n-am cum. Coborârea din acel "W" va fi catastrofală, perpendiculară pe axa Ox.

      Apropo, acel W e de fapt un M pe trend descendent adică un "Head & Shoulders" care anunță aterizarea dura. 

      da, Dane, ai dreptate :)

      in septembrie - decembrie 2020 avem inca o urcare spre (noi ?) maxime sau formarea unui double-top la maxime si apoi ...vajjjj! ... noi minime.  

      Ce conteaza e ca finalmente noi maxime (destul de puternice) ne asteapta pana in 2030-2032!

      Deci: speranta nu a murit deloc! Sunt cateva momente mai grele acum dar sigur vor trece!  

    ...

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb