VIDEOCONFERINTA BURSA THE POST PANDEMIC WORLD / Valentin Ionescu, fost Ministru al Privatizării: "Nu pandemia în sine a provocat o recesiune economică, ci deciziile politice"

A.T.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 30 aprilie 2020

Valentin Ionescu

Valentin Ionescu

"Economia este condusă de antreprenori, nu de medici"

Nu pandemia în sine a provocat o recesiune economică, ci deciziile politice care au fost luate pentru protecţia sănătăţii publice, consideră Valentin Ionescu, fost Ministru al Privatizării.

Domnia sa susţine că prognoza intermediară făcută în cadrul Comisiei de Prognoză arată o evoluţie a creşterii economice într-un V lărgit.

Valentin Ioneascu a declarat: "Dacă am mers pe scenariul de V lărgit şi am luat în calcul nişte scenarii. Am luat în seamă că după o scădere bruscă, în luna aprilie, în care înregistrăm o aplatizare a şomajului tehnic şi respectiv o creştere a şomajului propriu-zis, urmează o perioadă de redresare în luna mai-iunie. Pe noi ne-a interesat şi contează ca la nivel guvernamental veniturile populaţiei să fie conservate pentru că redresarea economiei naţionale este ca o rachetă, dacă nu-i dai suficient combustibil nu se ridică de la sol. Acelaşi lucru este valabil şi pentru susţinerea firmelor care nu au nicio vină că prin decizie politică s-a intrat în recesiune".

Domnia sa a precizat că există şocuri atât pe latura ofertei, cât şi pe cea cererii şi, temporar, statul poate să intervină astfel încât să susţină şi firmele şi populaţia, ca veniturile să fie cât de cât conservate.

"Nu avem de unde să ştim cât de repede se va produce redresarea. Am făcut o estimare că acest lucru se va întâmpla undeva între 9-12 luni, nu ştim dacă atunci vom avea o creştere de 4 sau 7%", a mai adăugat Valentin Ionescu.

În plus, fostul Ministru al Privatizării a mai spus că există o îngrijorare cu privire la căderea Italiei şi a Spaniei, care pentru noi sunt nişte debuşee, mai ales Italia care are o cădere estimată la -9,8%.

Domnia sa a mai precizat că nu vede intrarea într-o depresiune, este vorba însă de o recesiune severă. "Dacă ne uităm la datele UE legate de recuperare, toate estimările arată că se va produce în 2021. Acest lucru înseamnă că în decurs de 8 luni se intră pe o creştere economică destul de puternică", a mai completat Valentin Ionescu.

Domnia sa a mai spus că dacă ne aflam în situaţia să intrăm într-o recesiune pe o cale cât de cât naturală, şi nu bruscă aşa cum s-a întâmplat, atunci Guvernele erau obligate să-şi ajusteze cheltuielile publice, care în ultimii 10 ani s-au mărit foarte mult, undeva între 58 şi 68 de trilioane de dolari, dar intrând în această recesiune s-a pierdut această oportunitate.

"Datoriile publice vor creşte şi recuperarea lor se va face lent. Mă întreb dacă statele vor căpăta tentaţia de a deveni mai intervenţioniste decât în trecut sau nu, unele au o tradiţie, aşa cum este România, din păcate", a adăugat Valentin Ionescu.

Fostul Ministru al Privatizării a mai spus că având deficite mari, Guvernele vor fi nevoite să ia măsuri de temporizare a deficitelor structurale, apoi de reducere spre ţinta de 3%, lucru care momentan nu pare posibil de realizat.

Domnia sa consideră că revoluţia tehnologică poate produce schimbăi pe cale naturală cu privire la modelele de business: "Revoluţia digitală va schimba mult mai mult lucrurile decât dacă vine cineva prin intervenţie publică să spună cum trebuie să ne mişcăm într-o fabrică".

Valentin Ionescu a subliniat că nu trebuie să uităm că economia este condusă de antreprenori, nu de medici.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb