VIDEOCONFERINTA BURSA THE POST PANDEMIC WORLD / VALENTIN LAZEA, BNR: "Dacă nu ne-ar trage deficitele în jos, am avea o şansă să ieşim din criză"

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 30 aprilie 2020

VALENTIN LAZEA

VALENTIN LAZEA

Ţara noastră are unele avantaje în faţa altor state central şi est europene şi ar avea o şansă să iasă mai uşor din criză dacă nu ar fi trasă în jos de deficitele bugetar şi comercial, este de părere Valentin Lazea, economistul şef al Băncii Naţionale a României (BNR).

Specialistul a precizat: "România are câteva atuuri faţă de alte ţări din Europa Centrală şi de Est, ceea ce ar putea-o ajuta să iasă mai bine din criză. Nu avem un comerţ extern dezvoltat, nu avem un turism care să se bazeze pe străini şi avem mai puţini angajaţi în microîntreprinderi, faţă de ţările centrale şi de est.

Dacă nu am avea deficitele care ne trag în jos, am avea o şansă să ieşim din criză".

Este probabil ca, după criza sanitară, economia noastră să aibă o evoluţie în W, consideră Valentin Lazea, care a menţionat: "Odată cu reînceperea şcolilor, în septembrie, cu revenirea industriei tursimului şi cu reluarea altor acţiuni, aproape sigur vom avea un nou vârf al epidemiei".

Lazea atrage atenţia că există ţări care au adus boala sub control, dar că nu acelaşi lucru se întâmplă în România, Polonia, Spania sau Italia.

Totodată, economistul şef al băcnii centrale este de părere că un guvern este răspunzător pentru fiecare cetăţean, dar nu pentru fiecare întreprindere, aici fiind rolul economiei de piaţă.

În opinia specialistului, în noua realitate economică, Guvernele vor arunca la gunoi toate pricipiile, se va uita că există o limitare a resurselor, că cineva trebuie să plătească petru consumaţie, că guvernele nu trebuie să aibă grijă de fiecare IMM şi, astfel, vor creşte datoriile publice şi se vor socializa pierderile, se va intra în default-uri, se va duce datoria pe generaţiile viitoare, inflaţia pe termen lung va creşte. Lazea a conchis: "Economiile care vor arunca princiiple la gunoi, vor deveni foarte fragile. Băncile centrale deja a fost transformate în femeia de serviciu care face curat după petrecerea guvernelor. Şi acest lucru se va amplifica. Nu doar că dobânzile vor fi mult timp, decenii, sub rata inflaţiei, dar, la un moment dat, guvernele vor ajunge sa deţină economia. Cel mai rău lucru este că băncile centrale, cumpărând datorile guvernamentale, vor ajunge ele să deţină părţi tot mai mari din economie. Iar femeia de serviciu, cenuşăreasa, va deveni regina balului. Doar că atunci se va dezlanţui un val populist care se va întreba de ce bancherii centrali au atâta putere, uitând ce a făcut această cenuşăreasă în timpul crizei".

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Domnul Valentin Lazea, asemeni domnului Daianu, refuza sa vada partea de tabou care nu le place si anume ca asa a fost creionat sistemul.. nu ne-am trezit deodata in el, ca intr-un cosmar, ci am avansat ani la rand, pas cu pas in acest sistem bazat pe indatorare. Sa vii acum si sa spui ca principala entitate de tiparit bani falsi in economie - banca centrala - va ajunge Cenusareasa economiei nesustenabile e o forma de ipocrizie in conditiile in care asa a fost creionat sistemul de catre stapanii banilor - marea finantza evreiasca.

    Daca o masina merge cu benzina sau motorina, poti sa tragi pe dreapta si sa incepi sa te revolti cand ai ramas cu rezervorul gol? 

    E clar ca in "minunata lume noua" se va inventa un sistem de alocare personalizata (adica la nivel de individ) de datorie publica, pe un card sau pe un cip.. In acest fel, nimeni nu va scapa de cota de datorie publica pe care o are de platit catre varful piramidei.. asa e gandit sistemul.  

    Sclavia virusului pregateste terenul. Eu inteleg ca marii economisti isi fac cruce dar asa sunt scrise lucrurile in Biblie.  

    Dacă baba avea un coi, era ministru de război....

    de doua ori ca sa fiu convins ca cineva din "staf" ul BNR este autorul articolului.

    Chiar asa ASTA este avantajul national : ca nu suntem (atat de) interconectati international? 

    Ce ne facem cu consumul intern, fara venituri decente/suficiente care sa ne permita sa il sustinem semnificativ ? 

    Guvernul ne indatoreaza (ce NOUTATE!!!), cate dezvaluri face dl. V. Lazea care in principal ne tine lectii despre educatia sanitara s iface prognoze personale asupra evolutiei covid-19! 

    Superb !!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb