VIDEOCONFERINŢA "FORUMUL INVESTITORILOR" / ADRIAN DUMITRIU, CFO CHIMCOMPLEX: "Suntem parte din soluţia de decarbonare a economiei"

A.V.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 februarie 2022

Adrian Dumitriu, CFO Chimcomplex

Adrian Dumitriu, CFO Chimcomplex

"Avem un potenţial foarte mare de dezvoltare a companiei" "Dacă acum producem şi vindem în jur de 110.000 de tone de polioli pe an, începând cu 2024 aproape vom dubla nivelul actual al producţiei şi vânzărilor" "Pregătim o majorare de capital, posibil în 2023"

Evoluţia la bursă a acţiunilor Chimcomplex reprezintă "doar o recunoaştere întârziată a performanţelor companiei, spune Adrian Dumitriu, CFO Chimcomplex, menţionând: "Suntem un fabricant de produse chimice, iar 90% din produsele prelucrate care ne înconjoară sunt obţinute din industria chimică. Suntem o societate solidă, 70% din cifra noastră de afaceri este generată de export. Avem planuri, vedem un potenţial foarte mare de dezvoltare a companiei".

Adrian Dumitriu aduce în atenţie indicatorii legaţi de evoluţia Chimcomplex la bursă, afirmând: "Dacă ne uităm la valoarea companiei raportată la cifra de afaceri, găsim un multiplicator de 3,33, iar în ce priveşte valoarea companiei raportată la EBITDA, multiplicatorul este de 15,41. Valoarea de capitalizare a companiei este, astăzi, de 6,8 miliarde de lei, adică 1,36 miliarde de euro".

Reprezentantul Chimcomplex mai spune: "La jumătatea anului 2021 am avut un profit EBITDA de 84 de milioane de euro. Încă nu am publicat rezultatele pe 2021, dar dacă societatea noastră ar produce un EBITDA de 100 de milioane de euro pe întregul an, cu un multimplu de 15,41, am avea o valoare de 1,5 miliarde de euro. Dacă ne raportăm la cifra de afaceri, Chimcomplex a avut vânzări de 1,7 miliarde de lei la finele lunii septembrie, iar anualizând suma şi multiplicând cu 3,33, am obţine o valoare a companiei de circa 7,7 miliarde de lei".

Adrian Dumitriu: "Poliolii - cea mai eficientă soluţie de reabilitare energetică a clădirilor"

Produsele Chimcomplex, respectiv sectorul de activitate al companiei reprezintă o parte din soluţia de decarbonare a economiei, potrivit domnului Adrian Dumitriu, care menţionează: "Suntem un mare producător de polioli. Poliolii reprezintă două treimi din spumele poliuretanice. Aceste spume sunt parte din soluţia de reducere a emisiilor de CO2 la nivel mondial. Prin intermediul aplicaţiilor, datele publice ne arată că 40% din consumul energetic şi o treime din emisiile de CO2 şi gaze cu efect de seră sunt realizate de sectorul imobiliar, de construcţiile din UE. Poliolii reprezintă cea mai eficientă soluţie de reabilitare energetică a clădirilor".

Un alt exemplu în acest sens este, conform domnului Dumitriu, industria transporturilor de la nivel mondial, care este un mare emitent de gaze de seră. Oficialul Chimcomplex declară: "În orice mijloc de transport - pe cale ferată, navală, auto - există numeroase elemente de izolaţie. Spumele poliuretanice sunt un sistem de izolaţie care reduce greutatea mijlocului de transport. La fel, poliolul reprezintă şi în cazul acestor spume două treimi din produs".

Adrian Dumitriu menţionează că se discută tot mai mult despre energie regenerabilă, iar în momentul de faţă cele mai eficiente palete de turbină eoliană sunt realizate din spume poliuretanice rigide, în care se regăsesc polioli rigizi. Conform domniei sale, compania are un portofoliu de clienţi producători de astfel de palete.

Totodată, Chimcomplex realizează produse care absorb CO2, precum optanolul, care este un precursor al plastifiantului, substanţa ce oferă elasticitate plasticului, spune Adrian Dumitriu, amintind că, în afară de chimicale, Chimcomplex produce hidrogen, element considerat în momentul de faţă combustibilul viitorului.

"Dacă ne uităm la viitor, compania noastă are un potenţial de dezvoltare foarte mare. Suntem preocupaţi de ce se întâmplă în piaţa de energie şi ne-am luat deja măsuri ca să ne protejăm de noul context în care energia devine o resursă din ce în ce mai scumpă", afirmă reprezentantul Chimcomplex, adăugând: "Am lansat deja procesul de realizare a unei centrale de cogenerare la Râmnicu Vâlcea, care să ne permită o independenţă energetică şi să ne putem asigura consumul de energie termică şi electrică din propriile noastre capacităţi de producţie. Privind spre viitor, suntem încrezători în potenţialul nostru. În curând vom implementa panurile de dezvoltare anunţate la finele lui 2021, iar din perspectiva noastră, undeva în 2024-2025, Chimcomplex va fi o companie cu totul diferită faţă de dimensiunile de astăzi. Dacă acum producem şi vindem în jur de 110.000 de tone de polioli pe an, începând cu 2024 aproape vom dubla nivelul actual al producţiei şi vânzărilor, datorită investiţiilor în curs de derulare, care vor fi implementate în următorii doi-trei ani".

Adrian Dumitriu: "Trebuie să ne obişnuim cu un preţ al energiei diferit de trecut"

Oficialul Chimcomplex este de părere că "va trebui să ne obişnuim cu un preţ al energiei diferit de trecut", în condiţiile în care energia este un generator de emisii de CO2.

"Ne-am pregătit întreaga strategie de dezvoltare pe funcţionarea într-un mediu economic cu energie mai scumpă, motiv pentru care avem proiectate structuri de producţie menite să ofere o optimizare a consumurilor energetice", spune Adrian Dumitriu, menţionând: "Suntem consumatori atât de aburi, cât şi de energie electrică, şi din acest motiv putem să implementăm cele mai eficiente soluţii de cogenerare, cu randamente de peste 90%. Suntem şi producători de hidrogen, deci în loc să utilizăm gaz în proporţie de 100% pentru producţia de energie electrică şi termică, putem să combinăm gazul cu hidrogenul pe care în producem şi care este cvasi-verde. Suntem pregătiţi pentru funcţionare într-un mediu economic în care resursa energetică este mai scumpă".

Adrian Dumitriu: "Avem în vedere o majorare de capital prin emitere de acţiuni"

"Strategia noastră are în vedere, în viitor, realizarea unei majorări de capital prin emiterea de acţiuni care vor fi oferite prin intermediul BVB, iar până atunci ne pregătim cadrul - comunicarea cu investitorii, prezentarea a ceea ce face «Chimcoplex», astfel încât în momentul în care vom utiliza atragerea de capital, să putem să avem o emisiune de succes", spune Adrian Dumitriu, adăugând: "Avem planuri foarte realiste de dezvoltare, pentru care este nevoie de capital. Vom avea atât majorări de capital social, cât şi surse atrase prin emisiuni de bonduri. Împrumuturi bancare avem deja şi considerăm că prezenţa noastră pe piaţa reglementată oferă transparenţă cu privire la activitatea şi strategia noastră, la modul de implementare a acesteia, ceea ce ne va permite să atragem sursele necesare dezvoltării, asigurând totdată un randament bun pentru investitorii noştri".

Majorarea de capital a Chimcomplex nu va avea loc în termen scurt, conform domnului Adrian Dumitriu, care estimează un orizont mediu pentru lansarea acestui proces, posibil anul 2023.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9762
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7170
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3244
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9713
Gram de aur (XAU)Gram de aur397.9899

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb