În piaţa pe care tranzactionează TeraPlast sunt investiţii foarte mari din zona publică, făcute atât cu fonduri europene, cât şi cu fonduri bugetare, astfel încât, în ciuda tuturor provocărilor momentului, piaţa va fi de partea companiei, evidenţiază Alexandru Stânean, CEO TeraPlast, subliniind că atât compania pe care o conduce, cât şi alte entităţi de pe piaţa de capital au toate motivele să creadă că vor avea performanţele cu care i-au obişnuit pe investitori şi în următorii 4-5 ani. "Am ales să comparăm rezultatele din 2021 cu cele din 2019, astfel încât să arătăm că business-ul în pandemie s-a dublat la noi şi sunt convins că nu doar la noi. Trebuie să fim optimişti, pentru că, dacă am reuşit să gestionăm pandemia, ceea ce urmează va fi mai uşor de gestionat şi avem toate şansele să creştem în următoarea perioadă, atât noi, cât şi bursa românească, implicit", a precizat domnia să.
Optimismul din ultima perioadă va continua şi în 2022 pe piaţa de capital, este de părere Alexandru Stânean, care a subliniat: "Atât cei de la PWC, cât şi specialiştii de la JP Morgan văd, în special pe zona de acţiuni, un optimism, fie el şi moderat, care va domina pieţele în acest an. Mai ales pentru pieţele emergente văd perspective foarte bune". În opinia domniei sale, emitenţii trebuie să fie mult mai atenţi cu ceea ce fac pe piaţa de capital, pentru a reuşi să atragă atenţia investitorilor şi să transforme optimismul din piaţă în creşteri reale.
"Din 83 de emitenţi doar zece au nota 10 la evaluarea VEKTOR. Criteriile care sunt incluse în această evaluare sunt absolut minimale şi orice companie listată trebuie să tindă să aibă notă maximă, pentru că acest lucru înseamnă respect faţă de investitori - faptul că le punem la dispoziţie informaţii, astfel încât să-şi plaseze banii în cunoştinţă de cauză. Noi trebuie să comunicăm bine, în timp real, astfel încât emitenţii să nu trăiască cu impresia că investesc într-un black box care, o dată la trei luni, raportează nişte rezultate financiare şi atât", a mai declarat domnia sa.
O altă provocare pentru emitenţii de pe BVB este reprezentată de exerciţiul mult mai complicat şi mai nou numit scorurile ESG, a completat Alexandru Stânean. Acesta consideră că atât publicarea scorurilor ESG, cât şi imbunatirea lor în timp va deveni un must în următoarea perioadă, pentru că viitorul va trebui să fie unul verde şi toţi emitenţii vor fi obligaţi să îşi ia angajamente în această direcţie: "Deja vorbim de ratinguri de ESG şi vor urma şi alte măsuri, astfel încât noi să fim foarte transparenţi mai ales în zona de mediu". CEO TeraPlast a conchis: "Toate acestea sunt provocările noastre şi dacă noi nu asigurăm resursa să facem publice în piaţă aceste măsurători şi să le îmbunătăţim de la an la an, atunci vom pierde credibilitatea că emitenţi în faţa investitorilor".
Printre altele, Alexandru Stânean speră ca 2022 să fie anul în care vor fi ridicate restricţiile impuse în timpul pandemiei. CEO TeraPlast a conchis: "Pandemia lasă efecte de care nu vom scăpa în acest an - preţurile materiilor prime, costurile din energie, mai mult decât duble în unele cazuri. Va trebui să învăţăm să trăim cu aceste efecte dincolo de limita restricţiilor şi să ne organizăm pe măsură".