Antreprenorii au înţeles că piaţa de capital reprezintă, poate, cel mai bun mijloc de finanţare a afacerilor, crede Antonio Oroian, broker în cadrul SSIF Goldring, în condiţiile în care, bursa noastră a cunoscut o dezvoltare semnificativă în ultimii ani. În plus, brokerul se aşteaptă ca tot mai multe IMM-uri să facă pasul către bursă, în viitorul apropiat.
Reprezentantul Goldring a spus: "Piaţa de capital din România a cunoscut o dezvoltare semnificativă în ultimii ani, din punctul de vedere al companiilor listate cât şi al numărului de persoane care au devenit investitori. Rundele de finanţare derulate prin intermediul bursei au atins niveluri record în 2021, depăşind practic nivelul de un miliard de euro. Toate aceste lucruri se datorează în primul rând implicării Bursei de Valori Bucureşti, dar şi a celorlalţi participanţi cum am fost şi noi, care am promovat oportunităţile atragerii de finanţare prin intermediul pieţei de capital. Iar antreprenorii au înţeles că piaţa de capital reprezintă, poate, cel mai bun mijloc de finanţare a afacerilor".
Antonio Oroian a adăugat: "Dincolo de proiectele deja anunţate de Bursa de Valori Bucureşti, propun să ne uităm la măsurile de care va beneficia piaţa de capital în urma implementării Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care din ce am văzut presupune investiţii în valoare totală de aproape 30 de miliarde de euro, pe şase direcţii strategice. Pe lânga faptul că multe din companiile deja listate vor beneficia de pe urma investiţiilor în sectoarele în care deja activează, o altă sumă din acest program masiv de investiţii va fi direcţionată pentru a sprijini firmele româneşti, în procesul lor de listare la bursă".
În opinia sa, Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă reprezintă o oportunitate foarte mare pentru dezvoltarea României. "Vedem şi aceste măsuri care se vor lua pentru listarea mai multor companii la bursă. Vorbim despre 200.000 de euro pentru o companie pentru listarea pe Piaţa Reglementată sau 25.000 de euro pentru o companie pentru listarea pe Piaţa AeRO. Sunt bani suficienţi, care reuşesc să acopere taxele fixe pe care le au companiile cu instituţiile pieţei de capital în momentul admiterii la tranzacţionare şi chiar o mare parte din componenta variabilă a acestor costuri", a punctat brokerul de la Goldring.
Din punctul său de vedere, este destul de dificil de anticipat care va fi sectorul vedetă al acestui an în piaţa noastră de capital, dar iese în evidenţă faptul că tot mai multe companii din domeniul tehnologic fac pasul către bursă, ceea ce este de bun augur pentru dezvoltarea pieţei. "Cred că vor fi multe companii de genul IMM-urilor care vor face pasul către bursă. Chiar acesta este şi unul dintre criteriile pentru acele fonduri din partea PNRR", a conchis Antonio Oroian.