Depozitele bancare şi conturile curentre nu mai constituie o metodă bună de economisire din partea populaţiei, ci este nevoie de investirea sumelor respective în piaţa de capital pentru a obţine un randament pozitiv susţine Aurel Bernat, director General, BT Asset Management SAI.
"Privind la cei care economisesc, e prima dată în 10-15 ani, când o economisire pasivă este masiv penalizată. Dacă stăm doar cu depozitele bancare, respectiv cu conturi curente, avem o dobândă negativă relativ ridicată, care se situează în momentul de faţă undeva între 6% şi 7%. Cred într-un al doilea val instituţional în acest an, care va însemna conversia activelor păstrate tradiţional în mai multe clase de active. Investitorii se vor uita la diversificare şi către componenta de acţiuni a pieţei de capital, unde vedem companii care îşi menţin în continuare marjele de profit sănătoase. Uitându-mă la cifre şi la impactul fondurilor de investiţii în bursă, cred că e momentul să acordăm atenţie sporită pieţei de capital. (...) Sentimentul este că ţinerea pasivă în continuare a sumelor pe produse tradiţionale fără o componentă investiţională nu va fi câştigătoare probabil nici în 2022", a spus Aurel Bernat.
Domnul Bernat a arătat că previziunile sale pentru anul în curs nu diferă mult faţă de ce s-a întâmplat în 2021, an care a fost foarte bun pentru fondurile de investiţii, şi cu toate că inflaţia a marcat ultimele 12 luni şi începutul lui 2022, interesul de a investi sau de a încerca să protejeze averea personală sau a clienţilor va fi tot mai pregnant pentru administratorii fondurilor de investiţii. Directorul general al BT Asset Management SAI a menţionat că spre deosebire de perioada 2008-2009, când nu ne-am confruntat cu inflaţia, deoarece injecţiile masive de capital s-au făcut pentru stimularea economiilor, pentru susţinerea sectorului bancar şi a sectoarelor productive, fapt care nu a dus la o creştere a apetitului de consum, în 2022 este prima dată după 12 ani când ne confruntăm cu un puseu inflaţionist relativ ridicat. Cu toate acestea, Aurel Bernat crede într-un protofoliu echilibrat şi într-un an 2022 bun din prisma investiţională, mânat de presiunea inflaţionistă din prezent.
"Cred că urmează o perioada volatilă. Uitându-ne la cifrele de creştere economică sau inflaţie, consider că trebuie să ne pregătim în primul rând pentru volatilităţi. Mă uit la ce avem şi în jurul nostru, în acest context, ca modalităţi de a investi. Bursa locală este extrem de importantă, prin prisma a ceea ce conţine: companii din sectorul bancar - foarte bine capitalizat, companii din sectorul energetic şi de utilităţi; mai apar companii din zona IT care sunt binevenite în această perioadă în care firmele investesc în simplificare procedurilor, în digitalizare, în tehnologie. Avem norocul să avem companii suficient de reziliente pentru a trece cu bine în perioada următoare, dar nu e bine să ne minţim singuri; privim contextul geopolitic, precum şi inflaţia şi creşterea economică", a spus Aurel Bernat, director general al BT Asset Management SAI.
Domnia sa a precizat că este nevoie de o setare mentală a tuturor investitorilor cu privire la faptul că orice investiţie făcută în economia României, este făcută în folosul tuturor, pentru viitor.