Piaţa de capital este dominată în primele două luni ale anului în curs de incertitudini şi scăderi ale preţurilor la mai multe acţiuni, dar nu este exclusă oportunitatea investirii la preţuri mai bune, în anumite sectoare, comparativ cu cele din urmă cu câteva luni, susţine Bogdan Maioreanu, analist de piaţă eToro.
"Dacă ne uităm la situaţia pieţelor, o să vedem că în acest moment majoritatea indicilor mari sunt pe roşu - S&P 500, DJIA, STOXX 600; excepţie face FTSE care de la începutul anului a câştigat un pic. Asistăm la o mare incertitudine pe pieţe; inflaţia şi măsurile anti-inflaţioniste şi tensiunile geopolitice au trimis în jos cotaţiile acţiunilor. Ultimele date privind inflaţia arată cifre nemaîntâlnite de zeci de ani: Polonia - 8,6%, România - 8,35%, SUA - 7,5%, Germania - 4,9%, Cehia - 9,9%. Pe de altă parte, ratele dobânzilor de referinţă sunt încă foarte scăzute în raport cu inflaţia, iar acest lucru înseamnă că şi dobânzile la depozite sunt foarte scăzute, aşadar economiile oamenilor îşi pierd puterea de cumpărare", a declarat Bogdan Maioreanu.
Reprezentantul eToro a prezentat rezultatele sondajului trimestrial Retail Investor Bet realizat de compania respectivă la finalul anului trecut, pe 8500 de investitori individuali din 12 ţări (SUA, Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia, Spania, Olanda, Danemarca, Polonia, România, Cehia şi Australia). Conform datelor prezentate de domnul Maioreanu, investitorii au identificat drept cel mai mare risc în primul trimestru al acestui an inflaţia şi au constatat că există îngrijorări tot mai mari cu privire la starea economiei globale şi economiei locale, precum şi cele legate de un conflict internaţional.
"Întrebaţi dacă şi-au repoziţionat portofoliul în legătura cu aceste îngrijorări investitorii români au fost pe locul al doilea în topul celor care au făcut acest lucru. Mai numeroşi decât noi au fost investitorii spanioli şi imediat după noi au fost italienii şi polonezii. Acest lucru arată o abordare mai prudentă a schimbărilor de pe piaţă", a spus analistul Bogdan Maioreanu.
Domnia sa a menţionat că, după începutul slab din acest an al pieţelor, există unele elemente care pot indica pentru al patrulea an consecutiv o creştere economică de două cifre.
"Conform celor mai recente proiecţii ale FMI privind creşterea economică mondială, lumea va creşte mai lent în 2022 faţă de anul trecut, dar totuşi cu un procent respectabil de 4,4%, mai mare decât rata medie de creştere din cei câţiva ani înainte de pandemie. Se aşteaptă ca economia SUA să crească cu 4%, în timp ce Zona Euro cu 3,9%. Această prognoză s-ar putea reflecta pozitiv şi în încrederea investitorilor. Sondajul Retail Investor Bet arată că investitorii se simt destul de încrezători în investiţiile lor, în nivelul de trai şi siguranţa locului de muncă. Încrederea este zdruncinată în economia globală, economia naţională şi pieţele imobiliare de acasă", afirmă Bogdan Maioreanu.
Conform rezultatelor sondajului citat, 74% dintre investitorii români au declarat că nu au încredere în economia naţională, spre deosebire de media de 47% a respondenţilor intervievaţi de eToro în cele 12 state cuprinse în cercetare. De asemenea, 55% dintre investitorii români, un procent aproape egal cu media sondajului, nu au încredere în economia globală.
"Pe lânga prognoza de creştere economică, există şi alte elemente care susţin teoria creşterii pieţelor în acest an, cum ar fi câştigurile companiilor. Câştigurile companiilor din SUA până în acest moment sunt solide; creşterea câştigurilor lor este de 26% faţă de anul trecut, cu cinci puncte procentuale mai bună decât prognoza. Câştigurile companiilor europene nu sunt la fel de avansate, dar au creştere puternică. Pe piaţa europeană avem companii interesante cu evaluări mult mai mici decât în SUA", a arătat Bogdan Maioreanu.
• Investiţiile în tehnologie - trendul anului 2022
Reprezentantul eToro a menţionat că investitorii români sunt mai optimişti decât media investitorilor sondaţi privind creşterea pieţelor în anul 2022. Conform datelor prezentate de analistul Bogdan Maioreanu,
34% dintre investitorii români cred că piaţa americană va creşte în acest an, 31% consideră că piaţa Uniunii Europene va creşte la fel şi 31% susţin acelaşi lucru despre pieţele din China şi Japonia. Singura piaţă despre care investitorii români consideră că va cunoaşte un recul în acest an este piaţa britanică.
Cea mai puternică creştere este înregistrată, conform datelor prezentate de reprezentantul eToro, de industriile ciclice - mărfuri şi industrie -, în special de cele sensibile la contextul unui Produs Intern Brut puterrnic. "Tehnologia, cu o creştere puternică de venituri şi cu cele mai mari depăşiri ale previziunilor - Apple, Microsoft, Alphabet - este o zonă interesantă. Previziunile trimestrului I vin sub presiunea generată de încetinirea activităţii datorate variantei Omicron, dar estimările vor fi crescute mai târziu, în cursul anului, pe măsură ce pandemia va începe să se ducă. Consider însă că procentul de 8% privind creşterea câştigului, procent estimat pentru acest an, este un pic prea mic", a spus Bogdan Maioreanu.
În privinţa preferinţelor investitorilor pentru anul 2022, rezultatele sondajului realizat de eToro arată că 37% dintre investitori favorizează investiţiile în sectorul tehnologic, în timp ce 34% sunt axaţi pe investiţiile din sănătate. Energia şi sectorul imobiliar - în general protectori de inflaţie - sunt cele mai populare în raport cu ponderile lor în acţiunile globale. Acestea sunt al treilea şi al patrulea sector favorit la nivel global. În schimb sectorul bunurilor de consum discreţionar e cel mai puţin favorit în raport cu ponderea pe care o are în indicele la nivel global, indice în care se află incluse companiile Tesla şi Amazon.
43% dintre investitorii români favorizează investiţiile în tehnologie, unde ne aflăm pe acelaşi loc cu italienii, cel mai mic apetit în sectorul respectiv aparţinând investitorilor din Cehia - 30%.
Rezultatele cercetării de piaţă efectuată de eToro la finalul anului trecut ne mai arată, în privinţa clasei de active favorizate, că 35% dintre români investesc în acţiuni autohtone, faţă de 53% media investitorilor din sondaj, 24% dintre români investesc în acţiuni străine (faţă de media sondajului de 28%), iar 53% dintre investitorii români au crypto în portofoliu comparativ cu 26% cât este media sondajului efectuat în 12 state.
• Investitorii români - tineri şi neexperimentaţi
Cercetarea efectuată de eToro la finalul anului 2021 mai arată că avem cea mai tânără şi neexperimentată populaţie de investitori din cele 12 ţări intervievate. 52% dintre investitorii români au experienţă investiţională sub 2 ani, în timp ce la polul opus avem Franţa (16%), Germania (15%) şi SUA (17%) cu cel mai mic număr de investitori neexperimentaţi.
Statistic, panelul sondat în ţara noastră este alcătuit din 65% bărbaţi şi 35% femei, fapt care arată că avem cel mai mic procent de investitori de sex feminin din ţările investigate. 39% dintre investitorii români au vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani, 39% sunt cu vârste cuprinse între 35 şi 54 de ani şi 22% peste 55 de ani. 74% sunt angajaţi cu normă întreagă, 6% sunt studenţi cu normă întreagă, iar 9% pensionari.
"Atunci când caută informaţii pentru a lua decizii de investiţii, 52% dintre români se bazează pe site-uri plătite, 42% pe Google şi 38% pe prieteni şi familie. Cea mai recentă cifră nu este departe de media sondajului - 26% - se bazează pe reţelele de socializare, dar dacă ne uităm la distribuţia de vârstă vedem că 60% dintre cei cu vârste între 18 şi 34 de ani şi 50% dintre cei cu vârste între 35 şi 54 de ani folosesc social-media şi forumuri pentru a obţine informaţii, unde caută idei, reasigurări că au făcut ceva bun, educaţie. Doar 27% caută opinii contrare", a precizat Bogdan Maioreanu".
El a menţionat că anul acesta există interes pentru investiţii pe termen lung, în teme specifice care transcend industriile sau anumite clase de active. 94% dintre investitorii români sunt interesaţi de investiţiile tematice, în principal în transformarea digitală - crypto, plăţi digitale, tehnologie curată şi robotică.
• Metaverse Life - noul portofoliu inteligent al eToro
Bogdan Maioreanu recomandă persoanelor aflate la începutul activităţii investiţionale să se înscrie într-o comunitate, cum este de exemplu eToro - platformă de investiţii sociale online, cu 25 milioane de utilizatori.
"Pentru a ajuta investitorii să acceseze cu uşurinţă diferite teme în eToro, am creat tranzacţionarea prin copiere, copy-trading, ce permite investitorilor să copieze şi să fie copiaţi cu privire la tranzacţii, la alocări, iar, dacă eşti începător sau nu, poţi accesa investitorii populari, să le vezi portofoliile şi să evaluezi dacă strategiile şi riscurile acestora ţi se potrivesc", a spus Bogdan Maioreanu.
El a precizat că pentru cei aflaţi în căutarea unor teme de investiţii, portofoliile inteligente de la eToro oferă expuneri gata făcute şi complet alocate, reunind mai multe active pe baza unei metodologii definite şi utilizând o abordare pasivă a investiţiilor, portofoliile respective fiind soluţii pe termen lung care oferă o expunere diversificată, fără comisioane de administrare.
"Prin împachetarea unei selecţii de active într-un portofoliu am permis clienţilor să se expună pe diverse teme investiţionale pe care le urmăresc şi să distribuie riscul pe o varietate de active. De exemplu, am creat un portofoliu inteligent numit Metaverse Life, care este alcătuit din acţiuni şi cryptomonede care reprezintă adevărata esenţă a metaversului. Este mai puternic ponderat în ceea ce priveşte platformele care vor crea metaversurile şi firmele care oferă device-urile electronice care permit acestor metaversuri să funcţioneze şi evident cryptoactivele sau platformele bazate pe blockchain pe care metaversul le va folosi", a menţionat Bogdan Maioreanu.
Investiţia iniţială pentru accesarea platformei celor de la eToro porneşte de la 500 de dolari, iar investitorii pot accesa instrumente şi grafice pentru a urmări performanţa portofoliului şi pot să acceseze feed-ul social al eToro, care îi va ţine la curent cu evoluţiile din sectoarele asociate metaversului. Metaverse Life este unul dintre cele peste 60 de portofolii disponibile pe e-Toro, portofolii inteligente, inovative, cum sunt cele legate de cryptoactive, tehnologie, maşini electrice, dar şi portofolii clasice care adună acţiuni dintr-o anumită zonă geografică, precum Europa, China sau mai nou America Latină, dar şi anumite industrii cum ar fi sănătatea, moda, sistemul bancar şi altele, afirmă Bogdan Maioreanu.