Anul acesta va aduce, probabil, foarte multe oportunităţi pentru Agroland Business System, a spus Horia Cardoş, directorul general al grupului antreprenorial de retail, agricultură şi alimentaţie, în cadrul conferinţei hibrid "Forumul investitorilor", organizată marţi de Grupul de presă BURSA în parteneriat cu Ziare.com.
Domnia sa a afirmat: "Anul 2022 va fi plin de provocări. Pentru noi, în calitate de grup de companii care activează în retail, în agribusiness şi în producţia de alimente, este foarte probabil să avem foarte multe oportunităţi. Pe lângă dificultăţile pe care le avem deja de aproape doi ani în ceea ce priveşte aprovizionarea, lanţul logistic, vedem multe oportunităţi, inclusiv datorită inflaţiei. Atât în zona de retail cât şi în zona producţiei de alimente".
Conform directorului general al Agroland Business System, pentru retaileri, o perioadă cu inflaţie ridicată poate reprezenta o ocazie pentru majorarea marjelor vânzărilor produselor, mai ales în perioade în care preţurile de la furnizori variază foarte mult.
"Când spun foarte mult, vorbim de 20%, 25%, poate chiar 40% la unele produse. Aceste majorări vin din două direcţii. Odată din majorarea preţului energiei, care evident scumpeşte producţia mărfurilor. Iar dacă vorbim de zona de alimente, vine din scumpirea materiilor prime, care a început anul trecut şi va continua cel mai probabil în acest an. În momentul în care ai o majorare de 25% de la furnizor, pentru noi ca retailer specializat este relativ uşor să mai punem câteva procente în adaosul cu care comercializăm produsul. Vedem asta deja la retailerii mari de afară, şi la retailerii internaţionali care activează în piaţa românească. Practic, este imposibil să asimilăm această creştere de preţ fără să o transferăm clienţilor, iar după ani de zile în care competiţia a fost mare în toate zonele de retail, este o ocazie ca retailerii să reuşească să îşi mărească marjele, încercând în acelaşi timp să eficientizeze", a spus Horia Cardoş.
Potrivit directorului Agroland Business System, grupul a avut contracte avantajoase în ceea ce priveşte energia şi urmează să îşi instaleze capacităţi de producţie pe platforma de la Mihăileşti.
"Marele nostru noroc în mod particular, este că am avut nişte contracte foarte bune pe zona de livrare de energie, contracte active până în această vară. Dar până aceste contracte vor expira, avem un plan foarte concret să ne instalăm capacităţi de producere de energie pe platforma avicolă de la Mihăileşti. Aici mă refer în primul rând la panouri foto-voltaice. Avem cinci hectare de acoperişuri şi sunt foarte potrivite pentru acest gen de investiţii", a spus Horia Cardoş.
În esenţă, directorul general al Agroland Business System nu vede o contracţie a cererii pentru produsele companiei în urma majorării preţurilor, în acest an.
"Trimestrul al patrulea a însemnat o contracţie în general, pentru jucătorii din retail. Pentru noi din fericire nu, pentru că am mărit mult suprafaţa totală a magazinelor. Prima lună (n.r. a anului) a fost destul de dificilă pentru jucătorii de retail, dar după începutul lunii februarie vedem o revenire a clienţilor şi o disponibilitate să cheltuie bani în magazinele noastre şi nu numai", a punctat Horia Cardoş. "Venim după anul 2021 în care am investit aproape şapte milioane de euro în toate direcţiile de business şi ne aşteptăm ca aceste investiţii să producă începând deja din acest an", a subliniat directorul general al Agroland Business System.