VIDEOCONFERINŢA "ROMÂNIA - STRATEGIA DEZVOLTĂRII" / GEORGE-SERGIU NICULESCU, SECRETAR DE STAT ÎN MINISTERUL ENERGIEI: "Pregătim revitalizarea investiţiilor în energie verde"

M.G.
Ziarul BURSA #Strategia dezvoltarii României / 2 iulie 2021

George-Sergiu Niculescu

George-Sergiu Niculescu

Ministerul Energiei pregăteşte revitalizarea investiţiilor în energie verde, prin intermediul Fondului de Modernizare şi prin schema de sprijin prin contracte pentru diferenţă, a afirmat George-Sergiu Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Niculescu a afirmat: "Mă uit la o temă din listă: decarbonizarea economiei, energia verde şi dezvoltarea economică pe platforma Mării negre - gaze naturale sau câmpuri eoliene offshore? Din punctul de vedere al Ministerului Energiei, aceste trei puncte sunt interconectate foarte strâns. Practic, decarbonarea economiei putem să o facem într-un mod accelerat prin proiecte de energie verde. Ştim foarte bine că până acum ţara noastră are un mix de producere a energiei destul de echilibrat, site-ul Transelectrica arată astăzi (ieri - n.r.) că este predominantă energia produsă din surse hidro, urmată de cărbune. Bineînţeles, Green Deal-ul european aduce o oportunitate istorică pentru toate statele membre, inclusiv pentru România; avem ţinte foarte ambiţioase pe care trebuie să le atingem, de producere a energiei din surse regenerabile în consumul de energie românesc, avem o ţintă de 30,7% pe care în 2023, la etapa intermediară, ne dorim să (o modificăm şi să) venim cu una mai ambiţioasă. Cum facem acest lucru? Stimulând investiţiile în energie regenerabilă, proiecte de energie verzi.

România are experienţă în acest sens: am văzut în perioada 2011-2015 un val mare de investiţii în producere de energie din surse regenerabile, societăţi care atrase de schema legislativă, de legea 220/2008 care promova schema de sprijin cu certificate verzi pentru investiţii în energie regenerabilă... Deci atraşi investitorii de această schemă de sprijin generoasă au venit şi au realizat investiţii importante în sectorul energetic. Cele mai mari: parcul eolian din judeţul Constanţa de 700 de MW putere instalată, aproape 1 miliard de euro valoare, cel mai mare parc eolian din sud-estul Europei. Avem experienţa aceasta, a investiţiilor anterioare, acestea nu au continuat însă din cauza deselor modificări legislative. Din lipsa unui cadru legislativ stabil, am văzut că din 2015 până în prezent nu am mai avut deloc investiţii în sectorul regerabil. De aceea la Ministerul Energiei pregătim... atât prin Fondul de Modernizare, cât şi prin contractele pentru diferenţă, revitalizarea acestui sector şi investiţiilor din acest sector".

În privinţa Mării Negre, România trebuie să urmărească toate oportunităţile pe care le oferă Marea Neagră în următorii ani, fie că este vorba despre comerţ, investiţii în zăcămintele de gaze offshore sau în potenţialul eolian al platoului continental al României, a spus secretarul de stat.

"Trebuie să privim Marea Neagră din punctul de vedere al tuturor oportunităţilor pe care le oferă în momentul de faţă: ca spaţiu comercial pentru comerţul la Marea Neagră - Portul Constanţa fiind foarte important -, trebuie să vorbim de oportunităţile pe care le aduce pentru turismul din România... Trebuie să menţionăm şi aspectele geopolitice, ca spaţiu de manevră pentru statele care au deschidere la Marea Neagră... Peste toate aceste straturi putem să punem şi exploatarea gazelor offshore, lucru despre care ştim foarte bine că Romgazul a depus o ofertă pentru preluarea participaţiilor Exxon în proiectul Neptun Deep împreună cu cei de la OMV Petrom. Romgazul are exclusivitate în ceea ce priveşte negocierile cu Exxon până pe data de 15 octombrie. Eolienele offshore îşi au şi ele rolul lor: potenţialul Mării Negre este foarte mare în sensul acesta. Într-o discuţie cu Banca Mondială ne-au prezentat un potenţial al Mării Negre în ceea ce priveşte instalarea de turbine de aproximativ 76.000 de MW instalaţi, din care 54.000 cu fundaţii plutitoare şi 22.000 de MW în fundaţii fixe, în ape de mică adâncime. Practic numai din potenţialul din Marea Neagră s-ar acoperi de 10 ori consumul de energie al României. Ce înseamnă asta pentru toată economia? Dacă România va fi pionierul investiţiilor în Marea Neagră, în sectorul de producere de energie din surse renegerabile, practic vom deveni exportator de securitate energetică la nivel regional", a spus Niculescu.

Potrivit acestuia, România nu trebuie să uite că şi celelalte ţări cu deschidere la Marea Neagră vor profita de oportunităţile pe care le aduce aceasta în privinţa sectorului energetic.

"Important este ca România să profite de această oportunitate şi să fim primii care vor face investiţiile în acest domeniu", a conchis oficialul guvernamental.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb