Ţara noastră trebuie să investească accelerat în infrastructură pentru a reduce decalajul faţă de ţările vecine, a spus Ioana Birta, directorul financiar al TeraPlast.
Reprezentantul companiei a declarat:"Cred că dezvoltarea ţării depinde foarte mult de modul în care ştim să fructificăm oportunităţile pe care le avem. Din păcate, până acum nu am maximizat potenţialul pe care ni l-au oferit diverse programe de finanţare. Avem şansa să investim acum prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Pentru infrastructură, apă, gaz, canalizare şi irigaţii, Programul oferă 1,7 miliarde de euro. Este foarte important să reuşim să implementăm proiecte pentru a folosi aceşti bani".
Ioana Birta a adăugat: "România are mare nevoie de dezoltare pentru că, la noi doar 54% din populaţie este conectată la canalizare, iar 70% din populaţie este conectată la reţeaua de apă. Şi ne comparăm cu ţări vecine unde acest procent este de aproape 100%. Deci este important să investim în infrastructură într-un mod accelerat, ca să creştem gradul de conectare al populaţiei la reţelele de apă şi canalizare cu două cifre pe an, pentru a reduce decalajul faţă de ţările vecine".
În altă ordine de idei, Ioana Birta a punctat că TeraPlast este un grup listat la Bursa de Valori Bucureşti, ce are acum o capitalizare de 350 milioane de euro, iar în ultimul an şi jumătate acţunea TRP a fost una dintre cele mai performante de la BVB.
"Capitalizarea noastră a crescut de patru ori faţă de acum un an, iar în ceea ce priveşte dividendele acordăm de departe dividendul cu cel mai mare randament. Pentru a fi răsplătiţi astfel de acţionari am fost foarte dinamici, ne-am adaptat foarte repede la criza sanitară şi am reuşit să livrăm rezultate peste aşteptări, adică peste buget (...). Adaptabilitatea a fost cheia", a spus Ioana Birta.
Bineînţeles că performanţa a fost susţinută şi de industria în care activează compania, în condiţiile în care şantierele nu au fost închise pe timpul pandemiei, iar statul şi-a plătit la timp lucrările, a punctat reprezentantul TeraPlast.
"Noi suntem o firmă de materiale de construcţii, iar 70% din structura grupului este reprezentată de sisteme de apă, gaz, canalizare", a spus Ioana Birta, adăugând că deşi compania nu vinde direct către firme de stat, mare parte din vânzările TeraPlast au fost susţinute prin proiectele de infrastructură finanţate prin fonduri europene sau fonduri de stat.
Nu în ultimul rând, Ioana Birta a subliniat că sustenabilitatea reprezintă un pilon important al dezvoltării companiei, Teraplast concentrându-se pe trei aspecte principale.
Este vorba despre o investiţie de tip green-field pentru producţia de pungi şi saci bio-degradabili, în valoare de 12 milioane de euro, ce va fi co-finanţată prin ajutor de stat. De asemenea, compania utilizează material reciclat în ţevile de PVC pentru canalizare, având o secţie de reciclare - societatea TeraPlast Recycling. În plus, urmează ca în acest an capacitatea de reciclare a companiei să fie triplată.