Avem nevoie de consecvenţă şi transparenţă la nivelul autorităţilor şi trebuie să reînvăţăm să stăm la masă şi să stabilim o direcţie comună pe care să o urmeze toată lumea, este de părere Raul Pop, Secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, care subliniază că avem o problemă majoră legată de proiectele interdisciplinare, care se întind pe mai multe ministere.
"Provocarea noastră este îmbinarea viabilităţii şi performanţei economice cu amprenta de mediu", consideră acesta, apreciind: "Avem un context în care meserii noi apar, meserii vechi dispar, setul de abilităţi şi calificări nu este neapărat direct transferabil în noul context de funcţionare a activităţilor economice. În România, în particular, avem zone cu profil industrial anume gândit la un moment dat, pentru nevoile perioadei respective, care acum trebuie regândit. Asta înseamnă că ele trebuie trecute printr-un proces de reconversie radical".
Nu suntem într-un context nici uşor şi nici lent, apreciază Raul Pop, care a subliniat că, în urmă cu doar câteva zile, Parlamentul Europ a tratat în primă lectură legea climei, care ne aminteşte că, până în 2030, trebuie să ajungem la 55% reducere de emisii.
2030 este, practic, maine. În niciun minister nu se poate rezolva acest lucru prin adoptareea unor discursuri, strategii, documente care mai departe nu generează direct o schimbare de comportament. Avem nevoie să ne suflecăm mânecile şi să ne apucăm de treabă mai serios".
Referitor la economia circulară şi la managementul deşeurilor, avem un alt paradox românesc - noi pornim la drum către o economie circulară cu ceea ce nu este o economie circulară, respectiv cu deşeurile, susţine oficialul: "Suntem într-o situaţie în care, evident, trebuie să ne rezolvăm priorităţile, care vin dintr-o întârziere şi o moştenire pe care le-am tras după noi până acum. Europa se mişcă într-o altă zonă, în care subiecte care la noi trebuie rezolvate, la ei nu mai reprezintă subiecte de multă vreme. Printre acestea se numără o dotare minimală rezonabilă în ceea ce priveşte alimentarea cu apă, managementul deşeurilor, calitatea aerului, reţelele de canalizare. Nu mai avem de inventat nimic, trebuie doar să recuperăm din decalaj".
Economia circulară este un instrument import în această tranziţie pe care ne dorim să o facem şi să o măsurăm, spune domnia sa, apreciind că economia circulară nu poate funcţiona decât colaborativ. Raul Pop a precizat: "Avem nevoie sa implicăm toţi actorii relevanţi, de la companii la statul roman, mergând spre forţa de muncă, sistemul de învăţământ, consumatori şi clienti etc. O mai bună productivitate generează un nivel de trai mai bun".
Printre altele, reprezentantul Ministerul Mediului a subliniat că una dintre priorităţile asumate de instituţia pe care o reprezintă priveşte reducerea sau chiar eliminarea plasticului: "Pe lângă reglementările europene obligatorii, Guvernul şi-a asumat un proiect economic opţional al promovării unui sistem de garanţie-returnare. Este un proiect dificil şi trebuie să fie unitar, la nivel naţional. Avem o preocupare constantă legată de depozitarea sau abandonarea deşeurilor. Avem o preocupare constantă pentru devierea de la depozitare, ceea ce înseamnă politici de reducere a generării de deşeuri şi de extragere a celor valoroase şi trimitere spre reciclare".
Totodată, Guvernul mai are în vedere politicile orientate spre reparare. "Ne dorim să construim măcar pe lângă marile aglomerări urbane centre de reparare pentru obiecte casnice care ar mai putea fi folosite", a mai spus Raul Pop, adăugând: "În zona profesională, este o preocupare majoră pentru asumarea calculării şi folosirii în decizii a amprentei de carbon. Fără calcularea amprentei de carbon va fi imposibil să demonstrăm că ne atingem ţintele de reducere a amprentei de carbon. Pentru toate acestea, concepte avem, vorbe avem, ştim ce avem de făcut, bani sunt şi, totuşi, ce ne opreşte să luăm măsuri şi cum depăşim acestă barieră? Sunt cateva piese importante pe care ne facem că le adoptăm, dar nu sunt cu adevărat asumate. Avem nevoie de o consecvenţă, nu se poate ca drumurile societăţii să se schimbe la fiecare an".