VIDEOCONFERINŢA "STRATEGIA DE DEZVOLTARE A ROMÂNIEI" / LIVIU ROGOJINARU, SECRETAR DE STAT ÎN MINISTERUL ECONOMIEI: "Modelele de afaceri vor suferi transformări radicale sub impactul digitalizării"

A.V.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 iunie 2020

Liviu Rogojinaru

Liviu Rogojinaru

"Întreprinderile care nu vor reuşi să facă faţă digitalizării vor dispărea"

Modelele de afaceri vor suferi transformări radicale sub impactul digitalizării şi al introducerii inteligenţei artificiale în mediul economic, conform domnului Liviu Rogojinaru, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, care menţionează: "Este foarte probabil ca întreprinderile care nu vor reuşi să facă faţă acestei concurenţe de pe piaţă să dispară. Ne place, nu ne place, acesta este un adevăr trist. Administraţia publică urmează să introducă tehnologii şi soluţii digitale care o vor face mai eficientă. Nu se pune problema dacă vrem sau nu această transformare, ea trebuie făcută. Creăm pachete pe care să le punem la dispoziţia IMM-urilor pentru digitalizare. Vrem ca acestea să intre în lumea normală a secolului XXI".

Liviu Rogojinaru aminteşte că a fost creată Autoritatea pentru Digitalizarea României, iar Executivul încearcă să deruleze acest proces al digitalizării "pe repede înainte", respectiv să facă paşi importanţi în domeniu. "Un avantaj clar competitiv al României îl constituie viteza şi calitatea Internetului", subliniază oficialul din Ministerul Economiei, menţionând că, pe viitor, agentul economic nu mai trebuie să se întâlnească faţă în faţă cu reprezentantul Guvernului, ci să transmită online tot ce este necesar către autorităţi şi să primească la fel toate răspunsurile.

Domnia sa precizează: "Am arătat, în perioada pandemiei, că este posibil ca agentul economic să nu se mai întâlnească faţă în faţă cu reprezentantul Guvernului şi să facă totul pe calculator. În ultimele luni au fost obţinute certificate online, la programul IMM Invest totul se face online şi încercăm să procedăm la fel şi cu ajutoarele financiare viitoare. Practic, vrem ca agentul economic să nu mai fie nevoit să se deplaseze nicăieri, să aibă totul online. Aceştia sunt paşi foarte rapizi pe care vrem să îi facem şi ne dorim ca toţi cei implicaţi să fie părtaşi".

"Vrem ca 2021 să ne găsească pregătiţi"

Liviu Rogojinaru aduce în atenţie faptul că, la acest moment, autorităţile se concentrează, pentru anii 2021, 2025 şi 2027, pe pactul ecologic european Green Deal şi pe Inteligenţa Artificială, mai precis pe investiţiile viitoare pe care le presupun aceste domenii.

"Vrem ca 2021 să ne găsească pregătiţi, firmele româneşti să aibă capacitatea să poată să folosească repede banii pe care îi avem la dispoziţie. Este foarte important şi încercăm să mişcăm lucrurile cât mai repede", spune oficialul din Ministerul Economiei, subliniind: "Acum încercăm să salvăm firmele româneşti, să le ajutăm financiar ca să rămână în viaţă şi să poată să vină cu proiecte, să fie inventive şi creative. Acest lucru va fi făcut prin programe care pun la dispoziţie bani. În a doua jumătate a anului curent vom lansa un program creat special pentru tineri şi pentru cei care vor să înceapă un business pe partea inovatitvă, strict în domeniul de cercetare/dezvoltare".

"Vom pune la dispoziţia celor interesaţi harta economică a României"

Liviu Rogojinaru susţine că autorităţile lucrează la "harta economică a României", care nu s-a mai făcut în ultimii 30 de ani, şi care va fi pusă la dispoziţia Ministerului de Externe, a agenţiilor comerciale ale ţării noastre şi tuturor celor care sunt interesaţi de ceea ce putem oferi.

"Am înaintat foarte mult cu lucrul la această hartă. Trebuie să arătăm ce mai ştim să facem, să arătăm că suntem deschişi în a crea tot felul de parteneriate cu firme din alte ţări, să începem să abordăm mai mult pieţele non-europene, să aducem la noi cât mai mulţi dintre partenerii posibili. Acum sunt multe firme care se relochează din Asia, iar noi trebuie să le oferim posibilitatea să vină în România, care să fie punctul lor de intrare în Europa".

Liviu Rogojinaru concluzionează că vom avea nevoie de un nou model economic sau, mai precis, modelul în care ne desfăşurăm activitatea să fie transformat, dezvoltat, în condiţiile în care, după pandemia de coronavirus, vom intra într-o nouă realitate.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Vor......

    Un fascist cu funcție înaltă în statul român.

    Digitalizarea este o opțiune a agentului economic, NU o obligație impusă de stat. 

    Statul să facă bine să-și digitalizeze propriile instituții care is vai de mama lor începând cu ANAF.

    Toți ospatarii au ajuns în functii 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb