Vienna Insurance Group a înregistrat, în primul trimestru, un profit înainte de impozitare de aproape 152 milioane euro, în scădere cu 4,7% faţă de perioada similară a anului trecut, informează un comunicat al companiei.
Ajustat la efectele de curs valutar şi la plata primei dobânzi pentru datoriile subordonate emise în toamna anului 2013, profitul (înainte de impozitare) a crescut cu 2,8%.
Primele consolidate subscrise de Vienna Insurance Group au însumat 2,7 miliarde euro în primul trimestru din 2014, în creştere cu 1,0% în termeni anuali. Ajustată la efectele de curs valutar, creşterea a fost mai mare, de 2,9%.
Rata netă combinată s-a îmbunătăţit semnificativ, situându-se la un nivel excepţional de 96,4% la finalul lunii martie, în scădere cu 0,5 puncte procentuale faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent şi cu 4,2 puncte procentuale comparativ cu sfârşitul anului 2013.
Rezultatul financiar al grupului s-a menţinut la aproximativ 272 milioane euro. Investiţiile Vienna Insurance Group (inclusiv numerarul şi echivalentele de numerar) s-au situat la aproape 30 de miliarde de euro la 31 martie.
"Consider că revenirea pe profit pe toate segmentele şi pieţele este o realizare excepţională în primul trimestru din 2014", a declarat Peter Hagen, Director General al Vienna Insurance Group.
În Republica Cehă, profitul (înainte de impozitare) a crescut cu 8,1%, la 51,0 milioane euro. În Polonia, grupul a continuat să-şi majoreze profitul (înainte de impozitare), cu 4,4%, la 15,9 milioane euro. Pe segmentul Alte Pieţe, profitul (înainte de impozitare) a înregistrat un avans considerabil, de 32,9%. Wiener Städtische Versicherung şi s Versicherung şi-au majorat considerabil profitul şi, drept urmare, au avut o contribuţie semnificativă la rezultatul grupului. În România s-au înregistrat primele semne de îmbunătăţire datorită măsurilor de restructurare implementate în cadrul companiilor grupului, ceea ce a dus la trecerea pe profit în primul trimestru al anului 2014.
Măsurile orientate pe costuri au determinat reducerea substanţială a cheltuielilor administrative aferente multor pieţe (-7,0% per total). Rata cheltuielilor a scăzut cu 1,5% în Austria şi 1,4% în Republica Cehă.
Performanţă mixtă pe segmentul daune/accidente: în timp ce segmentul auto a avut de suferit ca urmare a presiunii puternice din partea concurenţei, primele (neconsolidate) de pe segmentul de operaţiuni non-auto, atractiv din punct de vedere strategic, au crescut cu 2,1% la nivelul grupului. Austria (+3,1%), Slovacia (+2,1%) şi segmentul Alte pieţe (+10,3%) sunt câteva exemple de performanţe excepţionale înregistrate de companiile grupului.
Pe lângă influenţa efectelor de curs valutar, primele pe segmentul daune/accidente au scăzut uşor (-1,8%) îndeosebi pe fondul contextului dificil al pieţei din România şi al diminuării planificate a operaţiunilor Donau Versicherung pe segmentul auto din Italia. Ajustate la operaţiunile din Italia ale Donau Versicherung, primele companiei austriece au crescut cu aproximativ 3% pe acest segment.
Primele au crescut foarte puternic pe segmentul asigurărilor de viaţă. Primele brute subscrise pe acest segment de către companiile grupului s-au majorat cu 4,7%, la 1,2 miliarde euro. Un avans deosebit de puternic s-a înregistrat în Republica Cehă (+8,9%) - în pofida efectelor negative de curs valutar - şi Slovacia (+7,2%). Primele pe segmentul asigurărilor de viaţă au crescut cu mai bine de două treimi în Ungaria şi cu peste 25% în Bulgaria. De asemenea, Ţările Baltice au înregistrat un avans semnificativ, de 36,5%.
Pe segmentul asigurărilor de sănătate, Vienna Insurance Group a raportat prime în valoare de 102,6 milioane euro, în creştere cu 1,9% în termeni anuali.