Premierul maghiar Viktor Orban a declinat, miercuri, invitaţia preşedintelui Parlamentului European de a participa la dezbaterea asupra stării de urgenţă instaurată în Ungaria din cauza pandemiei de Covid-19 şi repercusiunile acesteia asupra drepturilor şi libertăţilor fundamentale.
"La ora actuală, lupta contra epidemiei îmi consumă toată forţa şi energia", a declarat premierul Orban în răspunsul către preşedintele PE, italianul David Sassoli, potrivit agenţiei ungare de presă MTI.
Problema stării de urgenţă instaurate în Ungaria şi consecinţele sale asupra statului de drept vor fi subiectul unei dezbateri în sesiunea plenară a Parlamentului European. Conform regulii în vigoare pentru astfel de dezbateri, "nivelul de participare este cel de şef de stat sau de guvern", a precizat David Sassoli într-o scrisoare către Viktor Orban, cerându-i acestuia să îi dea un răspuns. Budapesta a prevăzut să fie reprezentată de ministrul Justiţiei, Judit Varga, relatează AFP.
La finalul lunii martie, Parlamentul ungar a adoptat o lege care îi permite premierului naţionalist de a guvern, până la noi ordine, prin decrete, ân cadrul stării de urgenţă votate pentru a combate epidemia. Aceste puteri aproape depline au stârnit "preocuparea" preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen şi avertismentul din partea a 16 state membre UE.
Un purtător de cuvânt al guvernului maghiar a numit joi audierea "o nouă vânătoare de vrăjitoare" şi un "proces spectacol". "Stânga şi liberalii sunt cei care fac politică într-un moment în care continentul se confruntă cu una dintre cele mai mari crize de sănătate şi economice pe care le-am cunoscut în ultimul secol", a deplâns pe Twitter purtător de cuvânt Zoltan Kovacs, un apropiat al lui Viktor Orban, conform G4media.
Situaţia democraţiei, a statului de drept şi a drepturilor fundamentale în Ungaria, în special în ceea ce priveşte puterile sporite acordate recent guvernului în contextul măsurilor legate de pandemie, vor fi discutate miercuri seara cu Consiliul şi vicepreşedintele Comisiei, Vìra Jourova.
În rezoluţia sa din 17 aprilie, Parlamentul a subliniat că toate măsurile legate de COVID-19 "trebuie să fie în conformitate cu statul de drept, să fie strict proporţionale [...], legate în mod clar de criza sanitară actuală, limitate în timp şi să facă obiectul unui control periodic."
Deciziile Ungariei de a prelungi starea de urgenţă pe termen nelimitat, de a autoriza guvernul să se pronunţe prin decret şi de a slăbi supravegherea Parlamentului sunt "total incompatibile cu valorile europene", afirmă rezoluţia.
Deputaţii au solicitat Comisiei să utilizeze pe deplin toate instrumentele şi sancţiunile UE disponibile, inclusiv de natură bugetară, pentru a remedia această încălcare gravă şi persistentă, şi a îndemnat Consiliul să reintroducă pe agenda sa procedura în curs împotriva Ungariei, în temeiul articolul 7.