VILLEROY DE GALHAU, GUVERNATORUL BĂNCII FRANŢEI: "Băncile centrale ar trebui să fie independente în faţa presiunilor"

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 17 iulie 2019

"BCE nu trebuie să ţină cont prea mult de aşteptările pieţelor cu privire la inflaţie"

Băncile centrale ar trebui să fie independente atât faţă de presiunile venite din partea politicienilor, cât şi faţă de presiunile pe termen scurt, precum percepţiile pieţelor financiare asupra inflaţiei, a declarat ieri Villeroy de Galhau, guvernatorul Băncii Centrale a Franţei şi membru în consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE), informează Reuters.

În prezent, băncile centrale sunt supuse presiunilor din partea politicienilor de pe ambele maluri ale Atlanticului, în special din partea lui Donald Trump în SUA, pentru a relaxa şi mai mult politica monetară. În paralel, randamentele la obligaţiuni au scăzut în ultima perioadă, ceea ce pune noi presiuni asupra băncilor pentru a introduce noi stimulente care să împiedice revizuirea în scădere a estimărilor inflaţioniste.

"Ţinem cont de indicaţiile venite de pe piaţă, dar nu trebuie să fim dependenţi de pieţe, adică să nu ne bazăm exclusiv pe instrumentele de piaţă pentru a măsura estimările de inflaţie", a spus Villeroy la o conferinţă organizată de Banca Centrală a Franţei. "Suntem dependenţi de date şi spun acest lucru în special în cazul BCE: la viitoarele reuniuni ale consiliului guvernatorilor, vom studia datele economice reale şi vom acţiona dacă şi când va fi necesar", a adăugat Villeroy, conform Agerpres.

Un indicator care măsoară estimările de inflaţie pe termen lung în zona euro, urmărit cu atenţie de pieţele financiare, a coborât recent până la un minim de 1,1%. Chiar dacă între timp a urcat uşor până la 1,3%, rămâne departe de ţinta de inflaţie a BCE de 2% dar şi sub nivelul la care era în anul 2015, când BCE a lansat programul său de achiziţionare de active.

Francezul Villeroy de Galhau a res­pins de asemenea orice idee privind manipularea cursului de schimb de către băncile centrale, după acuzaţiile în acest sens lansate recent de Donald Trump vis a vis de BCE. "Politicile monetare în marile economii avansate sunt ghidate de mandatul lor intern: stabilitatea preţurilor şi gestionarea cererii contraciclice. Ele nu vizează cursul de schimb", a subliniat Villeroy de Galhau.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb