VINOVAT DE FRAUDĂ, Directorul "Santander" nu mai poate exercita profesia de bancher

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 ianuarie 2011

"Santander" a cheltuit 10 miliarde dolari în perioada iunie - octombrie 2010, realizând achiziţii în Polonia, Marea Britanie, SUA şi Germania.

"Santander" a cheltuit 10 miliarde dolari în perioada iunie - octombrie 2010, realizând achiziţii în Polonia, Marea Britanie, SUA şi Germania.

Alfredo Saenz, directorul executiv al "Banco Santander" SA - cel mai mare grup bancar spaniol, a fost condamnat de Curtea Supremă de Justiţie din ţară la opt luni de închisoare cu suspendare şi interzicerea exercitării profesiei de bancher, pentru autorizarea depunerii unei plângeri false împotriva unor clienţi, anunţă publicaţia El Mundo, fără să citeze vreo sursă. Saenz a fost obligat, totodată, la plata unei amenzi.

Potrivit El Mundo, condamnarea vine în urma unor acuzaţii potrivit cărora, în anul 1994, Alfredo Saenz, la acel moment preşedinte al unei subsidiare a băncii, "Banco Espanol de Credito" SA ("Banesto"), a autorizat depunerea unei plângeri false contra unor clienţi pentru recuperarea unor credite neplătite.

Curtea Supremă l-a găsit vinovat de fraudă pe Saenz, acuzaţie la care se renunţase anterior, conform publicaţiei. El Mundo arată că sentinţa stabileşte predarea imediată, de către Saenz, a atribuţiilor din cadrul "Santander".

Oficialii "Santander" nu au făcut vreo declaraţie cu privire la această situaţie.

Saenz, în vârstă de 68 de ani, a fost director executiv al "Santander" din 2002 şi este un apropiat al preşedintelui băncii, Emilio Botin. Saenz şi-a adus contribuţia la realizarea de achiziţii în Marea Britanie, tranzacţii în urma cărora banca spaniolă a devenit a doua instituţie financiară din Europa - după valoarea de piaţă.

În 2009, Saenz a fost plătit cu 8,45 milioane de euro (venit anual) şi ar putea avea o pensie anuală de circa 6 milioane de euro, conform presei internaţionale.

De menţionat că "Banco Santander" şi-a redus cu 26% profitul în trimestrul al treilea din 2010. Câştigul net a ajuns la 1,64 miliarde euro, de la 2,22 miliarde euro în trimestrul al treilea din 2009. Analiştii estimau mai mult: 1,93 miliarde euro.

Profitul băncii a scăzut pe piaţa internă, unde costurile cu finanţarea au crescut, iar banca a fost nevoită să-şi constituie provizioane de 472 milioane de euro, ca să se alinieze noilor norme impuse de Banca Spaniei.

La finele lunii septembrie 2010, creditele fără acoperire au ajuns la 3,42% din totalul împrumuturilor acordate de "Banco Santander", de la 3,37% in iunie, respectiv 3,03% în septembrie 2009.

În toamna anului trecut, banca a anunţat că nu va realiza ţinta de câştig stabilită pentru 2010: 8,94 miliarde euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb