Vinted, cea mai mare piaţă online de haine second-hand din Europa, exclude pentru moment o ofertă publică iniţială (IPO), deoarece se concentrează pe extinderea dincolo de sectorul modei, conform Bloomberg.
Este mai uşor să ai de-a face cu cinci sau şase investitori decât să fii nevoit "să linişteşti" o bază mare de acţionari, a declarat, săptămâna trecută, CEO-ul Thomas Plantenga. Compania cu sediul în Vilnius, Lituania, a ajuns la o evaluare de 5 miliarde de euro (5,29 miliarde de dolari) după ce, luna trecută, a finalizat o vânzare secundară de acţiuni condusă de firma de capital privat TPG.
"Intrăm pe pieţe noi şi ne extindem categoriile. Ne asumăm o mulţime de riscuri. Vreau să joc aceste pariuri", a spus Plantenga într-un interviu acordat Bloomberg la Web Summit, în Lisabona.
Vinted vrea să se extindă pe alte segmente ale pieţei second-hand, inclusiv telefoane, jucării, console de jocuri şi, eventual, ceasuri de lux, a mai declarat Plantenga, adăugând că, în acelaşi timp, compania investeşte în servicii eficiente de transport, plăţi şi verificare a produselor.
"Dacă ne uităm la platformele de tranzacţionare second-hand, ele există de zeci de ani", a spus Plantenga, menţionând: "Ceea ce încercăm să facem este să creăm o piaţă care este mult mai mare decât orice este online, ţinând cont de fiecare cost".
Vinted a fost co-fondat în 2008, de Milda Mitkute şi Justas Janauskas. Mitkute se muta şi îşi dorea o modalitate de a-şi vinde hainele folosite. Acest lucru a dus la crearea unui site web unde utilizatorii puteau face schimb de articole de îmbrăcăminte. Când Plantenga, născut în Ţările de Jos, s-a alăturat companiei, în 2016, drept consultant, Vinted era aproape de faliment. Un an mai târziu, după ce a devenit CEO, Plantenga a simplificat operaţiunile Vinted, a închis câteva birouri în Europa şi a centralizat tehnologia, deschizând calea spre a deveni primul unicorn al Lituaniei - un startup evaluat la peste un miliard de dolari. În 2023, Vinted a înregistrat profit anual pentru prima dată, vânzările sale crescând cu 61%, până la un record de 596,3 milioane de euro.
Plantenga, în vârstă de 41 de ani, se aşteaptă ca Vinted să rămână pe profit anul acesta şi în 2025. Deocamdată, compania Vinted nu este interesată să fie achiziţionată, potrivit spuselor lui Plantenga.
Opinia Cititorului