Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca au fost chemaţi, ieri, la Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru a li se prezenta materialul de urmărire penală în dosarul "Petromservice".
Luna trecută, la solicitarea procurorilor, Sorin Ovidiu Vîntu a oferit declaraţii în acest dosar, în care este cercetat alături de fosta conducere a companiei, pentru devalizarea "Petromservice", prejudiciul produs prin falimentare controlată fiind de peste 83 de milioane de euro. De alt-fel, pe 19 iulie, procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie i-au adus la cunoştinţă lui Sorin Ovidiu Vîntu că s-a dispus extinderea cercetărilor şi începerea urmăririi penale faţă de el sub aspectul săvârşirii infracţiunii de spălare a banilor.
În noiembrie 2011, Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca au primit mandate de reţinere pentru 24 de ore, fiind acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de delapidare, în dauna "Petromservice" SA, şi spălare a banilor. Potrivit procurorilor, falimentarea controlată a condus la prejudicierea societăţii cu suma de 83.163.165 euro şi afectarea a 72.000 membri ai Asociaţiei Salariaţilor. Atunci, procurorii au pus sechestru pe conturi, pe 81 de proprietăţi imobiliare deţinute de cei doi (46 de terenuri, cinci apartamente, hoteluri, restaurante, spaţii comerciale, un imobil de opt etaje), automobile şi ambarcaţiuni. În acest dosar, în data de 8 noiembrie 2011, Tribunalul Bucureşti a emis mandate de arestare şi pentru omul de afaceri moldovean Octavian Ţurcan, fostul director general al "Petromservice" Gheorghe Şupea-lă, fostul director financiar al "Petromservice" Zizi Anagnostopol, omul de afaceri prahovean Mihai Sorin, Mihai Viorel Râmboacă, Răzvan Florin Râmboacă, Daniela Braşoveanu şi Ioan Bohâlţeanu, ei fiind acuzaţi de delapidare, complicitate la delapidare şi spălare de bani. Aceştia au fost eliberaţi o săptămână mai târziu, în urma unei decizii a Curţii de Apel Bucureşti, care a decis cercetarea lor în libertate.
Tot în luna noiembrie, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a cerut redeschiderea dosarului penal în care procurorii DNA au cercetat o rambursare de TVA de pes-te 60 milioane de euro către "Petromservice", după ce, cu o jumătate de an în urmă, procurorii demonstraseră că pentru rambursarea TVA a existat chiar un acord al Fiscului.
De altfel, în mai 2011, procurorii anticorupţie au dispus scoaterea de sub urmărire penală a şefilor de atunci ai companiei (Sorin Mihai, Ioan Bohâlţeanu, Radu Bogdan Negrutzi, Raicovich Graziano şi Gheorghe Şupeală), în rezoluţia procurorilor DNA, prezentată în presă, fiind explicat motivul acestei decizii: "Cererea de rambursare a TVA s-a făcut după ce autoritatea fiscală a comunicat părţilor contractante («Petrom» şi «Petromservice») că operaţiunea pe care au efectuat-o prin contractul de transfer de active nu este purtătoare de TVA. Opinia, într-adevăr, este în conformitate cu dispoziţiile art. 128 alin. 7 din Legea 571/2003. Nu se poate aprecia, deci, că există rea credinţă".
Acţiunea procurorilor a fost de-marată peste 3 ani, când au pornit mai multe controale financiare la societăţi comerciale controlate din umbră de Liviu Luca şi Sorin Ovidiu Vîntu. Faptul că firme care înregistrau pierderi financiare consistente au solicitat returnări dubioase de TVA, de ordinul milioanelor de euro, a stârnit suspiciunile autorităţilor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 08.08.2012, 09:04)
vantu a devenit omul dosar, are toate infractiunile posibile.