Obiectivele pentru dezvoltare durabilă oferă soluţii concrete pentru îmbunătăţirea vieţii oamenilor, de la reducerea consumului de antibiotice şi până la combaterea sărăciei, Guvernul fiind preocupat de stimularea economiei şi formarea unei societăţi sustenabile, a declarat, astăzi, premierul Viorica Dăncilă.
"Avem astăzi prima reuniune a Comitetului interdepartamental pentru dezvoltare durabilă, structură ce urmăreşte punerea în practică, monitorizarea şi evaluarea celor 17 obiective de dezvoltare durabilă pe care România şi le-a asumat în 2015. La nivelul Guvernului suntem preocupaţi să luăm măsuri bune în beneficiul cetăţenilor, să stimulăm economia şi să clădim o societate sustenabilă. Altfel spus, ne preocupă atât prezentul, dar şi moştenirea pe care vrem să o lăsăm generaţiilor viitoare. Obiectivele pentru dezvoltare durabilă oferă soluţii concrete pentru îmbunătăţirea vieţii oamenilor, de la reducerea consumului de antibiotice şi până la combaterea sărăciei. Acestea tratează o arie extinsă a problemelor existente în viaţa de zi cu zi, este vorba de sănătate, educaţie, dezvoltare economică şi despre o societate incluzivă. Sunt preocupări ale tuturor şi în jurul cărora trebuie să clădim un viitor durabil", a spus Dăncilă, la Palatul Victoria, la deschiderea primei reuniuni a Comitetului interdepartamental pentru dezvoltare durabilă, potrivit Agerpres.
Ea a adăugat că Departamentul pentru dezvoltare durabilă funcţionează de doi ani în cadrul Guvernului, iar la finalul anului trecut acesta a finalizat revizuirea Strategiei Naţionale de Dezvoltare Durabilă (SNDD) a României 2030.
"Strategia este adaptată la specificul naţional şi propune cadrul instituţional necesar monitorizării şi implementării. Ne-am propus să avem întâlniri de lucru de cel puţin două ori pe an în această formulă, cu scopul de a armoniza politicile sectoriale şi de a asigura o colaborare eficientă între instituţiile statului, necesară implementării Strategiei Naţionale pentru Dezvoltarea Durabilă a României. Se pregăteşte înfiinţarea Consiliului consultativ, care va reuni specialişti din diferite domenii de activitate care pot contribui la dezvoltarea sustenabilă. În completarea cadrului instituţional vom realiza şi un plan de acţiune în care vor fi implicate toate ministerele. Trebuie să avem o imagine clară, astfel încât să ne asigurăm că vom îndeplini la timp obiectivele asumate prin această strategie. Tot în acest sens, Institutul Naţional de Statistică, împreună cu Departamentul pentru dezvoltare durabilă, vor lucra la o serie de indicatori naţionali. În plan european România a dat dovadă de implicare şi profesionalism în exercitarea Preşedinţiei Consiliului UE, am jucat un rol activ şi în ceea ce priveşte promovarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă şi am obţinut acordul tuturor statelor membre pentru setul de concluzii către o Europă tot mai sustenabilă până în 2030", a mai spus premierul.