Viorica Dăncilă: "Se lucrează la un pachet privind Pilonul II de pensii"

A.A.
Ziarul BURSA #Politică / 4 aprilie 2018

Viorica Dăncilă: "Se lucrează la un pachet privind Pilonul II de pensii"

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, marţi, că se lucrează la un pachet privind Pilonul II de pensii şi a spus că va prezenta mai multe detalii când va fi gata.

"O să discut cu ministrul Muncii, după ce acest pachet va fi gata vom vorbi, pentru că nu vreau să venim cu un punct de vedere şi pe urmă să îl schimbăm", a afirmat Dăncilă, potrivit news.ro.

Referitor la scăderile la contribuţiile din Pilonul II de pensii, Dăncilă a spus: "Contribuţiile la Pilonul II au scăzut de la 5,1% la 3,75% odată cu trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat. Legat de Pilonul II vom face un grup de lucru, vom vorbi cu doamna ministru (a Muncii - n.r.) şi, atunci când vor fi gata aceste lucruri, vom veni în spaţiul public şi le vom anunţa".

De asemenea, referitor la faptul că s-a anunţat că nu vor scădea nominal contribuţiile la Pilonul II, premierul a spus că au fost cazuri izolate de scăderi, dar se vor face verificări în acest sens.

Anul trecut, Olguţa Vasilescu oferea asigurări că nu se vor reduce contribuţiile la Pilonul II, după scăderea procentului virat de stat de la 5,1% la 3,75%: "Contribuţiile la Pilonul II nu se reduc. Anul acesta (2017, n.r.) sunt şapte miliarde care se livrează Pilonului II de pensii. Anul viitor vor fi tot şapte miliarde. Având în vedere că va creşte baza de impozitare şi că salariul pe brut creşte cu 20%, era normal ca acest procent să scadă, dar în valoare nominală este aceeaşi sumă şi anul viitor, ca anul acesta. România va rămâne în continuare pe cei trei piloni de pensii".

Recent, Ministrul Muncii a susţinut că angajatorul nu a majorat în mod corespunzător venitul brut al angajatului, în cazurile în care contribuţia la Pilonul II a scăzut: "După cum, desigur, cunoaşteţi, reducerea contribuţiei la pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,75% operează începând cu veniturile realizate în luna ianuarie 2018, concomitent cu transferul contribuţiilor de asigurări sociale de la angajator la angajat. În situaţia în care angajatorul nu a majorat în mod corespunzător venitul brut al angajatului, contribuţiile pentru pilonul II au înregistrat o scădere".

Totodată, Vasilescu precizează că un alt motiv pentru scăderea contribuţiilor este "inclusiv faptul că, până la această dată, pentru unele contracte de muncă active, angajatorii nu au operat încă în REVISAL noile valori ale salariilor brute. Situaţii particulare pot fi identificate în cazuri de cumul al veniturilor din contracte de muncă cu venituri din activităţi independente (persoa-ne fizice autorizate, drepturi de proprietate intelectuală etc.)".

În luna martie, Partidul Naţional Liberal (PNL) a transmis că se va opune şi va folosi toate mijloacele legale pentru a opri desfiinţarea Pilonului II de pensii private obligatorii pe care o pregăteşte guvernarea condusă de Dragnea şi Tăriceanu, conform unui comunicat semnat de purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă.

Acesta a arătat că guvernarea PSD - ALDE doreşte să desfiinţeze cât mai repede cu putinţă Pilonul II de pensii administrate privat: "Deşi trebuia să crească la 6%, conform legii, nivelul contribuţiilor la Pilonul II de pensii a fost redus de la 5,1% la 3,75% din salariul brut, ceea ce înseamnă o reducere a pensiilor private cu 20% la finalul stagiului de cotizare, iar acum PSD şi ALDE vor pur şi simplu desfiinţarea acestuia.

Desfiinţarea sistemului de pensii administrate privat înseamnă că guvernarea PSD - ALDE anulează‚ dreptul la o pensie privată‚ decentă‚ suplimentară faţă de pensia publică, pentru 7 milioane de români.

Nealimentarea conturilor individuale de pensie din Pilonul II ale românilor va duce la falimentul sistemului de pensii administrate privat pentru că administrarea fondurilor acumulate până în prezent nu va mai fi rentabilă, iar de aici până la naţionalizarea celor aproximativ 7 miliarde de euro din conturile de pensie privată ale românilor nu mai e decât un pas foarte mic pentru guvernarea pesedistă".

Luna trecută, Ministrul Muncii a dat asigurări miercuri că nu se desfiinţează pilonul II de pensii, dar a precizat că este în analiză posibilitatea ca fiecare persoană să poată să aleagă dacă vrea sau nu să cotizeze la acest pilon: "Nu este niciun fel de modificare faţă de ceea ce am comunicat acum trei luni şi eu, şi domnul preşedinte Liviu Dragnea (n.r. preşedintele PSD), în sensul că nu se desfiinţează acest pilon II de pensii, nici nu am avea cum să facem acest lucru, doar că analizăm la ora actuală posibilitatea ca fiecare persoană să poată să opteze, adică să nu mai fie o obligaţie prin lege ca persoana să fie şi la pilonul I, şi la pilonul II de pensii şi să-i dăm posibilitatea să opteze".

Olguţa Vasilescu a mai precizat că va prezenta cifre care să arate celor interesaţi cât de eficient sau ineficient este pilonul II de pensii.

Un participant mediu la Pilonul II de pensii private obligatorii (cazul tipic - vezi tabel) avea în cont, la data de 29 ianuarie 2018, suma de 5.944,1 lei şi un câştig net la zi de 1.143 lei, după ce a contribuit cu o sumă brută de 4.801,1 lei, în perioada mai 2008-ianuarie 2018, potrivit datelor transmise de Asociaţia pentru Pensiile Adminis-trate Privat din România (APAPR), recent, la solicitarea ziarului BURSA.

În cazul tipic, participantul are un salariu mediu care, acum, este cu aproximativ 10% mai mic faţă de salariul mediu pe economie, iar, istoric vorbind, probabil că salariul acestuia este cu 10-15% mai mic faţă de salariul mediu pe economie, explică APAPR.

Datele transmise de către oficialii APAPR arată că participantul mediu la Pilonul II a plătit către administratorul fondului de pensii private, la care este înscris, comisioane (din contribuţia brută şi din activul net) în valoare de 237,2 lei.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Olgutza, fa-te ca lucrezi...

    Eu sunt de acord. Dar sa existe si optiunea ca cineva sa poata opta integral pentru pensia privata, iar ce s-a contribuit din partea persoanei si a societatii angajatoare pentru respectiva persoana sa fie virata in pilonul II.

    1. Perfect de acord cu optiunile dar sa fie la fel si pentru contributiile platite deja.

      Sa fie la alegerea angajatului daca sumele acumulate pana acum vor ramane in continuare in pilonul II sau se vor putea transfera in pilonul I. 

    Distrugeti pensiile a milioane de romani!

    Acum nu prea sunt batrani boschetari, dar peste vreo 30 de ani vor fi cu duiumul...mosnegi muritori de foame! 

    1. Pilon II reprezinta in fapt o deducere din contributiile la asig.sociale . Banii care se strang in pilonul II se vor oferi titularului intr-o transa unica sau esalonat PINA LA EPUIZAREA SUMEI COLECTATE. Cu alte cuvinte daca esti pensionar 15 ani, e putin probabil sa te bucuri de pensia privata pentru tot acest interval - vei fi obligat sa te bazezi pe pensia din Pilon I (de la stat). Daca contribui mai putin la Pilon I, evident si pensia de stat va fi mai mica.

      Ca orice pesedist esti un mincinos ordinar. SA PRIMESTI toata suma LA PENSIONARE e doar o varianta de optiune.

      Adica poti ALEGE ASTA, nu e OBLIGATORIU SA FIE ASA. 

      "După pensionare ai dreptul:  

      •să utilizezi activul personal pentru încasarea pensiei private;  

      •să primești sub forma unei plăţi unice, suma acumulată pentru pensia privată, în anumite cazuri excepţionale, prevăzute de legislaţie;" 

      dupa cum se poate vedea clar aici  

      apapr.ro/images/stories/ma teriale/ghidul%20participantul ui 

      IN PLUS, SPRE DEOSEBIRE DE CE VREA SA FACA PSD CU BANII NOSTRI!!!

      "BANII ACUMULAT în contul fondului de pensii SE POT MOSTENI în cazul în care decesul participantului are loc înainte ca acesta să solicite deschiderea dreptului la pensie. Deci ei nu sunt pierduți pentru moștenitori, aceștia având calitatea de beneficiar" 

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb