Virgil Popescu: "Finanţare record pentru dezvoltarea proiectului SMR în România"

S.B.
Politică / 20 mai 2023

Virgil Popescu: "Finanţare record pentru dezvoltarea proiectului SMR în România"

Dezvoltarea proiectului SMR (reactor modular mic) în România a obţinut o finanţare record de peste patru miliarde dolari, a anunţat, sâmbătă, ministrul Energiei, Virgil Popescu, informează Agerpres.

"Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a anunţat astăzi, la Summitul G7, sprijin financiar, public-privat, pentru dezvoltarea reactorului modular mic (SMR) din România, de la Doiceşti, în valoare de 275 milioane de dolari, din partea SUA, Japonia, Coreea de Sud şi Emiratele Arabe Unite, plus emiterea a două scrisori de interes din partea U.S. International Development Finance Corporation (DFC) şi U.S Export-Import Bank (EXIM), în valoare totală de 4 miliarde de dolari, respectiv 1 miliard DFC şi 3 miliarde EXIM Bank", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Finanţarea acordată este parte din Parteneriatul pentru infrastructură şi investiţii globale (PGII) în cadrul căruia va fi acordată suma de 600 de miliarde de dolari, până în 2027, în investiţii în infrastructură în întreaga lume.

Noua finanţare vine ca o completare la grantul de 14 milioane de dolari, pe care l-a anunţat preşedintele american Joe Biden în iunie 2022.

Ulterior, în luna septembrie 2022, Nuclearelectrica SA şi Nova Power & Gas SRL au lansat RoPower Nuclear SA, compania de proiect pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici în România. După care, în decembrie 2022, RoPower şi NuScale au semnat contractul pentru faza 1 a lucrărilor de inginerie şi proiectare (FEED) pentru primul SMR din România, care include evaluarea impactului asupra mediului şi investigaţia geotehnică de subsol, evaluarea amplasamentului preferat, fosta termocentrală de la Doiceşti şi estimareaa costurilor specifice proiectului.

De asemenea, săptămâna trecută a fost lansat, în România, primul Centru de Explorare a Energiei NuScale (Centrul E2), care găzduieşte simulatorul camerei de comandă pentru centrala cu reactoare modulare mici VOYGRTM NuScale. Lansarea Centrului E2 în cadrul Facultăţii de Energetică a Universităţii Politehnica din Bucureşti este o premieră europeană care reconfirmă poziţia de lider a României în sectorul energiei nucleare şi în dezvoltarea forţei de muncă.

"Ţara noastră, prin compania de proiect RoPower, fondată de Nuclearelectrica şi Nova Power & Gas, este prima ţară din Europa şi a doua după Statele Unite ale Americii care face primii paşi pentru implementarea în acest deceniu a primei centrale electrice NuScale VOYGR cu 6 module şi o putere instalată de 462 MWe. Se estimează că centrala NuScale cu 6 module va asigura circa 200 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcţii, 2.300 de locuri de muncă în producţie şi va ajuta România să evite producerea a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an", a mai scris Virgil Popescu pe reţeaua de socializare.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. feriti-va de daruri de la greci......

    fionantare, adica imprumut? ca doar nu cadou

    Bine , f bine că se face , peste 30 de ani , nu s-a făcut nimic...

    Mă tăvălesc de ras

    Acest proiect nu s-a implemtatat nicăieri în lume

    România - țară cobai 

    Prima data sa se facă la ei acasă și după 50 de funcționare, daca totul este roz, sa se implementeze altundeva. Romanica este ca un laborator de teste și noi suntem niste șoarecii din laborator. O vreme o să producă energie, o sa vindem pe nimic către "tăriile civilizate" și pentru depozitarea, eliminarea, "ecologizarea" deșeurile radioactive o sa cheltuim o grămadă de bani vreo 100 de ani sau mai multi. Atunci care este câștigul real al tarii? Nimic, mai facem o gaura imensa in bugetul țării și pentru generațiile următoare. Și să nu mai vorbim că oricând se poate produce un accident nefericit care sa contamineze zona din apropiere. Daca tot vor sa construiască, sa construiască în parlament.

    Proiectul a fost amanat intai la avizare ( unde au gasit deficiente la subansamblele de incarcare descarcare cu combustibil ) iar dupa avizarea provizoroe in SUA ,autoritatea de acolo a amanat construirea primei centrale SRM Nuscale in America pina in 2030.

    Daca faceti centrala Nuscale in Romania si apar problemele de incarcare descarcare a barelor radioactive ,sa mearga d Popescu si conducerea Nuclearelectrica sa incarce manual barle ,ca sa realizeze ca e material radioactiv foarte toxic ,si nu au ce face cu barele consumate ,ulterior ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb