VIRGIL POPESCU:  "România susţine la Bruxelles finalizarea Coridorului Vertical de gaze şi o platformă comună de achiziţii"

F.D.
Politică / 28 iunie 2022

"România susţine la Bruxelles finalizarea Coridorului Vertical de gaze şi o platformă comună de achiziţii"

Finalizarea Coridorului Vertical şi operaţionalizarea platformei energetice pentru achiziţionarea în comun a gazelor naturale se numără printre direcţiile susţinute de România la Bruxelles, a scris ieri seară, pe Facebook, ministrul Energiei, Virgil Popescu, relatează Agerpres.

El a participat ieri la reuniunea Consiliului Energiei la Luxemburg, organizată în contextul continuării discuţiilor la nivel european cu privire la securitatea aprovizionării cu gaz natural şi energie.

Europa traversează o perioadă cu provocări de natură geopolitică, umanitară şi energetică. Asigurarea resurselor primare pentru perioada următoare în contextul reducerii dependenţei de importurile energetice din Rusia reprezintă misiunea noastră prioritară. Aceasta este direct conectată de asigurarea unui preţ accesibil la energie pentru populaţie, a arătat oficialul român.

"De la ultima reuniune ministerială din luna mai, Europa continuă să lucreze la planuri concrete şi acţiuni în perspectiva consolidării independenţei şi rezilienţei sistemelor energetice - planul REPowerEU şi cel de-al şaselea pachet de sancţiuni care limitează importurile de ţiţei şi produse petroliere din Rusia. Pentru perioada următoare, Europa are în vedere creşterea eficienţei energetice, accelerarea dezvoltării surselor regenerabile, finanţarea proiectelor de infrastructură în domeniul gazului natural şi diversificarea surselor de aprovizionare", potrivit ministrului.

România, la rândul ei, mizează pe un mix energetic echilibrat. Dezvoltarea producţiei interne de gaz natural, energie nucleară şi creşterea ponderii energiei regenerabile cuplat cu măsuri de eficienţă energetică reprezintă coordonatele strategice pentru perioada următoare.

România a început de curând valorificarea resurselor din Marea Neagră din perimetrele de adâncime redusă, cu potenţial estimat la 1 miliard metri cubi pe an ceea ce reprezintă aproximativ 10% din consumul de gaze al României. Prin preluarea integrală a participaţiei ExxonMobil de către Romgaz, România are de asemenea în vedere demararea exploatării din perimetrul Neptun Deep, în perspectiva anului 2026.

Proiectele în domeniul nuclear continuă conform planificării stabilite (retehnologizarea Unităţii 1, Unităţile 3 şi 4), România anunţând de curând amplasamentul potenţial al primului reactor modular de mici dimensiuni, la Doiceşti, judeţul Dâmboviţa.

Pentru iarna viitoare, România este în plin proces de refacere a stocurilor de gaze, fiind importantă în acest sens şi coordonarea cu grupul regional creat la Sofia ca parte a Platformei energetice comune a UE.

"În prima parte a reuniunii, alături de celelalte state membre, am adoptat poziţia de negociere a Consiliul asupra formelor revizuite ale directivelor privind eficienţa energetică şi promovarea energiei din surse regenerabile, elemente cheie ale securităţii energetice în UE. Cele două directive vor contribui la creşterea ponderii energiei din surse regenerabile şi la o utilizare mai eficientă a resurselor, ambele cu impact direct asupra reducerii preţului la energie pentru consumatori. Cele două directive revizuite adoptate la nivelul Consiliului urmează să intre în etapa de negociere interinstituţională între Parlamentul European şi Consiliu", a completat Popescu.

În a doua parte, statele membre au dezbătut problema securităţii energetice în contextul continuării conflictului din Ucraina şi al pregătirii pentru iarna viitoare.

Din perspectiva României, sunt importante cinci direcţii strategice de acţiune pentru perioada următoare: creşterea producţiei din surse interne într-o manieră neutră din punct de vedere tehnologic; refacerea stocurilor de gaze pentru iarna următoare la un nivel de cel puţin 80%; consolidarea infrastructurii pentru transportul şi depozitarea gazului natural - finalizarea Coridorului Vertical (Grecia-Bulgaria-România) şi utilizarea Coridorului Transbalcanic (Turcia, Bulgaria, România, Ucraina şi Republica Moldova); operaţionalizarea Platformei Energetice pentru achiziţionarea în comun a gazelor naturale; energie stabilă şi accesibilă pentru consumatori.

România rămâne un susţinător al solidarităţii între statele membre şi al colaborării în domeniul energetic, a adăugat Popescu.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Nu știe cu prețul !!!

    Domnul Virgil Popescu a mostenit intirzieri si blocaje istorice in domeniul energiei ,dar le cam rezolva ,in ultimul timp . El a promovat ideea sa cumpere Romgaz participatia Exxon ca sa deblocheze situatia , a pornit exploatarea gazelor in Marea Neagra si a inclus terenurile in capitalul SNP !

    Astfel ca mi se pare discutabil sa l puna premierul pe lista remanierilor . Foarte multe din scandalurile din media legate , de preturi la gaz ,la electricitate si ,recent la benzina sunt situatii pe care Romania le sufera fie din cauza crizelor uriase de pe pietele internationale ,fie urmari ale unor mecanisme centralizate europene gresit proiectate si care au rabufnit acum . Domnul V Popescu abia acum a inceput sa demonteze unele situatii explozive din domeniul energiei ...daca e numit alt ministru ,macar 2 ani ii trebuie sa inteleaga piata . Ce rost are sa renunte d Ciuca la acest ministru cand mai are sub un an ca prim ministru si oricum vine premier PSD cu alt om la Energie ! Mai bine sa faca ei acum ce se poate sa corecteze prostiile ,reaua credinta si /sau sabotajele din piata energiei !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb