Visa va începe discuţiile cu băncile din România pentru a introduce, posibil chiar din acest an, plăţile la comercianţi prin telefoanele mobile inteligente (smartphone), a declarat ieri Cătălin Creţu, directorul general pe România Visa Europe. Domnia sa a precizat: "Vom încerca să introducem primele plăţi cu telefonul mobil chiar din acest an, dacă nu cel târziu anul viitor. Este dificil de estimat, pentru că în România şi plăţile contactless sunt la început". Serviciul va fi disponibil pentru toţi clienţii care deţin un card, indiferent de sigla sub care acesta este emis, dar nu se adresează pentru început acelor persoane care nu au un card ataşat contului. Creţu se aşteaptă ca plăţile contactless să prindă avânt în acest an, arătând că există interes de la mai multe bănci, şi nu doar din top 5 sistem bancar, în prezent furnizând astfel de servicii numai BCR, BRD şi Citi.
"Cine a început acestă aplicaţie, poate continua proiecte de plăţi cu mobilul contactless. Aşa cum au existat inovaţii introduse în România înaintea altor pieţe, putem să ne uităm cu speranţă că se va întâmpla şi în cazul plăţilor cu mobilul", a adăugat Creţu.
Visa a început implementarea sistemului în Spania şi Turcia, şi derulează mai multe proiecte pilot în alte ţări, dar pentru moment nu şi în România.
Visa Europe a atins în 2011 pragul de 30 de milioane de carduri contactless emise şi a lansat în luna octombrie primele servicii de plăţi mobile, respectiv plăţile mobile de la persoană la persoană (P2P) şi alerte SMS.
Visa Europe va lansa noul serviciu de portofel electronic în a doua jumătate a acestui an. Potrivit lui Creţu, citat de Mediafax, portofelul electronic va fi un serviciu pe care Visa îl va oferi băncilor, iar acestea vor oferi produsul clienţilor.
De asemenea, băncile vor decide cu ce operator de telefonie vor lucra.
Aplicaţia va putea fi inserată direct de către producătorul telefonului mobil, de către operatorul de telefonie prin simcard, sau prin cardul de memorie. Aplicaţia va fi mult mai facilă pentru posesorii de telefoane care îndeplinesc standardele NFC (Near Field Communication).
Visa estimează că până în 2020 mai mult de jumătate din tranzacţiile procesate vor fi realizate prin telefonul mobil.
• Tranzacţiile la comercianţi cu carduri Visa au crescut cu 30% în România
Numărul cardurilor emise sub sigla Visa în România a crescut cu 4,5% în anul fiscal încheiat în septembrie 2011, la 6,85 milioane, în timp ce tranzacţiile la comercianţi şi sumele plătite au urcat cu aproximativ 30%, a anunţat ieri compania.
Potrivit directorului general pentru România al Visa Europe, Cătălin Creţu, compania a înregistrat creşteri cu mult peste media pieţei, inclusiv în ceea ce priveşte numărul de carduri emise, unde în ciuda unei rate relativ reduse, ritmul a fost de trei ori mai mare faţă de piaţă.
Numărul tranzacţiilor la POS cu carduri Visa a crescut cu peste 30% în 2011 , reprezentând aproximativ 37% din totalul tranzacţiilor pe carduri Visa, în urcare de la 32% în 2010, potrivit datelor pe România publicate de Visa Europe.
Sumele cheltuite la POS pe carduri Visa au avansat cu 29,2%, reprezentând 16,5% din totalul cheltuielilor pe carduri Visa. În acelaşi timp, valoarea medie a tranzacţiei la POS a continuat să scadă, la 38,1 euro, confirmând tendinţa de utilizare a cardurilor Visa pentru plăţi cotidiene, mai mici ca valoare.
În ceea ce priveşte cardurile de credit, cifrele arată că posesorii s-au limitat preponderent la a cumpăra produse de bază. Valoarea medie a tranzacţiei pe cardurile de credit la POS a scăzut cu 6,6%, indicând că românii au redus cheltuielile de mare valoare, în timp ce valoarea totală tranzacţionată la POS a crescut cu peste 44%.
De asemenea, segmentul cardurilor de business a înregistrat o creştere pozitivă pe toţi indicatorii.
Astfel, au fost emise mai multe carduri Visa business (+19,4%), volumul tranzacţionat pe aceste carduri a fost mai mare atât ca total (+50%) cât şi doar la POS (+48,5%), iar numărul trazacţiilor la comercianţi a fost în creştere (+38.7%), ceea ce arată preferinţa tot mai mare a companiilor pentru utilizarea cardurilor.
Cardurile de debit reprezintă cea mai mare parte a portofoliului, aproape 80% din totalul cheltuielilor reprezentând tranzacţii cu carduri de debit.
În 2012, Visa va încuraja şi mai mult utilizarea cardului la comercianţi, prin campanii de comunicare, promoţii, lansări de produse şi servicii inovatoare şi va continua să extindă reţeaua de acceptare, inclusiv în rândul autorităţilor publice locale şi centrale pentru plata taxelor şi impozitelor prin card.