Vlădescu: Jumătate din banii pe care îi primim prin acordul stand-by vor fi direcţionaţi spre buget

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 25 ianuarie 2010

Jumătate din banii ce urmează să fie acordaţi în următoarele două tranşe, în cadrul acordului stand-by semnat de România cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană (CE) şi Banca Mondială (BM), vor fi direcţionaţi către bugetul de stat, care acoperă şi cheltuieli cu pensii şi salarii, a declarat ministrul de Finanţe, Sebastian Vlădescu, potrivit Agerpres. Domnia sa a precizat că o decizie oficială în acest sens nu a fost luată până în prezent, adăugând că banii acordaţi vor intra în Trezorerie, după care urmează să fie distribuiţi.

În privinţa unei eventuale derogări ce presupune alocarea unor sume suplimentare la bugetul de stat după epuizarea celor două tranşe, ministrul Vlădescu a precizat: "Sper să nu mai avem nevoie de o derogare pentru a veni bani la bugetul de stat. Sper ca încasările să meargă normal, să ne putem finanţa coerent şi să avem o creştere economică, ceea ce va însemna că design-ul bugetului este funcţional".

Totodată, acesta a adăugat că măsurile cuprinse în documentul trans-mis României de FMI nu sunt radicale, ci unele tehnice, care nu afectează bugetul şi cheltuielile.

Autorităţile române şi reprezentanţii delegaţiilor Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale au discutat, sâmbătă, aspecte legate de nevoia extinderii plafonului şi mecanismului garanţiilor guvernamentale pentru întărirea capacităţii de absorbţie a fondurilor europene, precum şi despre Legea responsabilităţii fiscale şi Legea reformei sistemului de pensii, potrivit unui comunicat al Executivului. În cadrul întrevederilor, premierul Emil Boc, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, şi oficialii străini au evaluat stadiul acordului cu organismele internaţionale, atât din perspectiva anului 2009, cât şi din cea a anului 2010. Au fost subliniate progresele făcute pe linia principalelor angajamente din 2009 şi au fost discutate o parte dintre priorităţile legislative ale acordului cu organismele internaţionale, cu accent pe Legea responsabilităţii fiscale şi Legea reformei sistemului de pensii. Premierul Emil Boc a anunţat că Executivul a decis să definitiveze elaborarea Legii pensiilor până pe 3 februarie. În plus, Emil Boc a solicitat organismelor de finanţare externă să permită României ridicarea plafoanelor de garanţii de stat la creditele pentru investiţii, în cadrul acordurilor de finanţare. "Am solicitat o analiză cu privire la extinderea volumului garanţiilor guvernamentale, adică majorarea plafonului garanţiilor guvernamentale, pentru ca prin acest instrument să putem ajuta colectivităţile locale pentru partea de cofinanţare prin instrumentul garanţiei de stat şi, de asemenea, să putem extinde acest mecanism şi în alte domenii, gen program "Prima casă", dar şi pentru sprijinirea firmelor private care au programe europene, a ONG-urilor", a spus Boc. Premierul a subliniat că România va primi tranşele trei şi patru de împrumut extern pentru că şi-a îndeplinit obiectivele.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb