Vladimir Putin participă la un summit în Berlin alături de liderii german, francez şi ucrainean

Mina Irina
Internaţional / 19 octombrie 2016

Preşedintele rus, Vladimir Putin, se deplasează astăzi la Berlin pentru primul summit după un an în legătură cu criza din Ucraina alături de liderii german, francez şi ucrainean, o întâlnire pe teren minat care va fi marcată, de asemenea, de diferendul în privinţa Siriei, transmite AFP.

După părerea participanţilor, summitul cu Angela Merkel, François Hollande şi Petro Poroşenko nu va înregistra un progres spectaculos în contextul în care punerea în aplicare a acordului de pace de la Minsk din 2014 se află în impas de mai multe luni.

"Sunt blocaje pe numeroase niveluri, acordul de încetare a focului, chestiunile politice, chestiunile umanitare", a subliniat cancelarul german în ajunul reuniunii, "nu ne putem aştepta la o minune, dar, în punctul în care ne aflăm, trebuie să depunem toate eforturile".

"Nu vrem să ne mulţumim cu un conflict îngheţat. Nu pentru asta preşedintele şi cancelarul au creat «formatul Normandia» care reuneşte cele patru ţări, de la numele regiunii unde s-a ţinut primul summit de acest tip", a subliniat o sursă diplomatică franceză.

Pe ordinea de zi, în principal: respectarea acordului de încetare a focului între forţele ucrainene şi rebelii proruşi, în continuare foarte aleatoriu, adoptarea unei legi electorale şi apoi organizarea de alegeri în estul ţării aflat sub controlul combatanţilor proruşi.

În legătură cu aceste subiecte, Moscova şi Kievul şi-au pasat continuu responsabilitatea. La scurt timp după anunţul summitului, cei doi adversari s-au acuzat reciproc că sabotează acordul existent, semn că discuţiile de la Berlin au puţine şanse să fie constructive.

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a afirmat că "Kievul nu face nimic", în timp ce preşedinţia Ucrainei era de părere că reuniunea de la Berlin trebuie "să constrângă Rusia să pună în aplicare acordul de la Minsk".

Moscova, acuzată că adânceşte criza înarmându-i şi sprijinindu-i pe rebeli, a respins constant această viziune şi este de părere că, din contră, Kievul trebuie să îşi respecte angajamentele pentru o autonomie mai largă în estul Ucrainei.

''Nu avem aşteptări foarte mari pe tema acestei reuniuni'', a avertizat Petro Poroşenko în cursul unui briefing de presă la Oslo.

Această reuniune în patru va fi urmată de o întâlnire tripartită în legătură cu celălalt mare subiect de tensiuni între Rusia şi Occident: războiul din Siria cu bombardamentele Moscovei în sprijinul regimului, în special asupra oraşului Alep.

Surse apropiate preşedintelui François Hollande au subliniat că este vorba, în special, "de a transmite acelaşi mesaj preşedintelui Vladimir Putin privind Siria: o încetare a focului durabilă la Alep şi un acces al ajutorului umanitar". Pentru că anunţul rus al unui armistiţiu de câteva ore joi este considerat de occidentali ca un prim pas insuficient.

Angela Merkel, care nu se aşteaptă nici ea la o "minune" în dosarul sirian la Berlin, a declarat că, din contră, chestiunea sancţiunilor împotriva Rusiei ca represalii la bombardamentele sale "nu poate fi luată de pe masa" discuţiilor.

Acest dublu summit cu preşedintele rus are loc în ajunul unei reuniuni a şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană care va examina chestiunea relaţiilor cu Moscova, bombardamentele ruse la Alep şi sancţiunile impuse Rusiei din cauza conflictului ucrainean şi anexării Crimeii.

Fără nicio rezolvare la orizont în acest dosare, şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier, a afirmat la începutul lunii octombrie că perioada actuală este "mai periculoasă" decât Războiul Rece, când "Moscova şi Washingtonul îşi cunoşteau liniile roşii respective şi le respectau", conform sursei citate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb