Preşedintele rus Vladimir Putin are programată, în zilele de 20 şi 21 mai, o vizită oficială la Shanghai, la invitaţia omologului său chinez Xi Jinping, cei doi oficiali urmând să discute pe marginea parteneriatului dintre cele două ţări. Vizita vine într-un moment în care relaţiile dintre Rusia şi ţările occidentale sunt tensionate, pe fondul crizei din Ucraina.
Rusia vede relaţiile cu statul chinez drept "o prioritate de top", iar în prezent acestea sunt "mai bune ca niciodată", după cum a afirmat ieri Vladimir Putin, citat de presa din China. Oficialul de la Kremlin a precizat că pregătirile pentru o afacere Rusia-China pe segmentul gazelor se află în "fază finală", iar acordul privind exporturile de profil din Rusia, spre China, este pe punctul să fie semnat. Conform spuselor preşedintelui rus, astfel, ţara sa îşi va diversifica rutele de export, iar China va putea să acopere cererea de energie în creştere.
Rusia, care trimite majoritatea exporturilor sale de gaze către Europa, a luat în calcul dezvoltarea unei legături alternative de export către China, însă cele două ţări au fost blocate ani la rând în negocieri dificile cu privire la preţ.
Moscova a accelerat, însă, lucrul pentru un astfel de contract, pe fondul crizei din Ucraina, în condiţiile în care Statele Unite şi Uniunea Europeană au impus unele restricţii de călătorie şi au îngheţat active ale unor peroane din anturajul lui Putin, după anexarea Crimeei la Rusia, şi au ameninţat cu sancţiuni mai aspre care să aibă ca ţintă sectoare întregi din economia Rusiei.
Conform unor surse citate de presa de la Moscova, Rusia şi China vor ajunge astăzi la un acord în baza căruia grupul rus de stat "Gazprom" va livra celei mai mari economii din Asia gaze naturale în valoare de 400 de miliarde dolari, timp de 30 de ani, la preţul mediu la care vinde şi ţărilor din Europa.
"Gazprom" va livra 38 de miliarde metri cubi de gaze naturale pe an Chinei, potrivit surselor care adaugă că, în cei 30 de ani, grupul rus ar vinde astfel 1.140 de miliarde metri cubi.
Livrările anuale reprezintă mai puţin de un sfert din cele către Europa, de 161,5 miliarde metri cubi, anul trecut.
Preţul gazului, de 350-380 de dolari, va fi apropiat de media europeană, conform sursei.
Menţionăm că Rusia şi China au dezvoltat "un parteneriat strategic" după 1991, când s-a destrămat Uniunea Sovietică. Acesta cuprinde cooperare politică, economică şi militară. Investiţiile în fondul comun Rusia-China (RCIF) vor depăşi în curând un miliard de dolari, potrivit Fondului de Investiţii Directe din Rusia.
"În contextul turbulenţelor din economia globală, consolidarea schimburilor comerciale reciproc avantajoase şi a relaţiilor economice, precum şi creşterea fluxurilor de investiţii între Rusia şi China, sunt extrem de importante", a spus Putin, înaintea vizitei în ţara asiatică.
Vladimir Putin are programată participarea, în 21 mai, la cea de-a patra ediţie a Conferinţei asupra măsurilor de consolidare a încrederii şi acţiunii comune în Asia.
•
Gigantul construcţiilor "China Triumph International Engineering" Co. şi grupul "Sinopec" Corp. din sectorul energetic se vor alătura holdingului rus "Atomredmetzoloto", din sectorul producţiei de uraniu, urmând să construiască împreună o fabrică de ciment la Krasnokamensk, în apropierea graniţei cu China.
Unitatea, cu o capacitate de 1.000 de tone pe zi, va fi parte a unui cluster minier ce va fi ridicat în regiunea Transbaikal.