VLADIMIR PUTIN: "Turcia va semna un acord prin care se angajează să plătească 25% din importurile de gaze în ruble"

ANDREI IACOMI
Internaţional / 17 septembrie 2022

"Turcia va semna un acord prin care se angajează să plătească 25% din importurile de gaze în ruble"

Turcia urmează să semneze un acord cu Rusia prin care se angajează să plătească 25% din importurile sale de gaze naturale ruseşti în ruble, a declarat vineri preşedintele Vladimir Putin, conform Business Insider.

Liderul de la Kremlin a anunţat acordul în timpul unei întâlniri de la summitul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai, a informat Reuters. Preşedintele rus nu a precizat când se va semna înţelegerea, dar a menţionat că va intra în vigoare "în viitorul apropiat", potrivit sursei menţionate.

Rusia caută să îşi asigure acorduri similare de plată de când a fost lovită de sancţiunile impuse de Statele Unite şi aliaţii săi occidentali pentru invadarea Ucrainei. China, unul dintre cei mai mari clienţi de combustibil rusesc, a fost de acord să plătească gazul îndeosebi în yuani şi ruble. India, un alt mare cumpărător de combustibil din Rusia, urma să încheie un acord în iulie, prin care se angaja să plătească livrările în moneda Emiratelor Arabe Unite (dirham), decât în dolari americani.

Pe de altă parte, Rusia este dispusă să-şi pedepsească clienţii de gaze naturale care nu respectă cerinţele sale de plată. Fluxurile către Polonia şi Bulgaria au fost oprite la începutul acestui an, după ce ţările au refuzat să facă plăţile în ruble. De asemenea, administraţia de la Kremlin a redus livrările către un client asiatic pentru că nu a semnat un contract prin care să se angajeze să plătească în alte valute decât dolarul american.

Aceste măsuri au crescut cererea pentru moneda rusească. De la începutul războiului, rubla a urcat cu 40%, dar există experţi care sunt de părere că acest lucru poate reprezenta un "vânt din faţă" pentru economia Rusiei, deoarece o rublă mai scumpă înseamnă o cerere mai scăzută pentru exporturile sale de petrol şi gaze, care reprezintă aproape jumătate din PIB-ul ţării.

În iulie, Banca Rusiei a redus ratele dobânzilor cu 150 de puncte de bază pentru a limita valoarea monedei sale, pe lângă faptul că oferă clienţilor săi de energie din Asia reduceri mari. De asemenea, banca a spus că este interesată să-şi crească rezervele de monede chineze, indiene şi turceşti şi să se îndepărteze de monedele "toxice", în principal dolarul american şi euro, conform Business Insider.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Acum s-a facut doar 25%? In vara zicea ca turcii vor plati in ruble, adica 100%.

    Pina la Craciun posibil sa auzim de 10%. Restul in lire turcesti, la cursul de schimb stabilit de Banca Centrala a Turciei. 

    1. Si unde e contradictia? Poate au uitat sa spuna in vara ca vor plati in ruble in etape. Putina diplomatie totusi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb