VOCI Cîtă dobîndă merită să plăteşti ca să-ţi schimbi viaţa (sau ca să rămîi în ea)

MIHAI ANTONESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 28 iunie 2016

Cîtă dobîndă merită să plăteşti ca să-ţi schimbi viaţa (sau ca să rămîi în ea)

Ca să obţii bani împrumut de la o bancă trebuie să dovedeşti că n-ai nevoie de ei, spune un principiu murphologic. Ca să te împrumuţi de la o instituţie financiară non-bancară, trebuie să fii atît de vizibil disperat încît să ţi se citească pe faţă, fără urmă de dubiu, că n-ai altă soluţie. Să te fi refuzat băncile, prietenii, rudele, casele de amanet, să nu cunoşti pe nimeni care să aibă de dat cîteva sute de lei, să-i fie lehamite să te adulmece ursului lui Nuţu Cămătaru şi să ai fantasme cu arhangheli cu degetul mijlociu ridicat atunci cînd te rogi.

Ca să fii eligibil pentru un credit Provident, cu dobîndă canibalică, trebuie, conform https://www.provident.ro/împrumut-la-domiciliu, să ai venituri lunare de minimum 300 de lei. Suma e considerată satisfăcătoare de către compania britanică, cea care se laudă a fi investit 270 milioane de euro în România şi a fi creat 4000 de locuri de muncă. E bine de ştiut că un om care cîştigă 300 de lei pe lună e considerat apt să plătească o rată. Probabil din partea de venit pe care pînă atunci o economisea, sau o aruncă pe cine ştie ce extravaganţe bravade de husar, din fondurile destinate studiului individual şi reconversiei profesionale, din cîtimea irosită pe vicii perverse cum ar fi parizerul cu pîine sau din sumele alocate mensual filantropiei şi mecenatului...

Dacă te încadrezi în plafonul minim de venit, poţi aplica la creditul minim, în cuantum de 500 de lei.

Dar Provident alocă segmentului de clientelă premium credite de pînă la 6000 de lei şi pentru aristocraţii finanţelor merge pînă la 10.000 de lei, adică un pic peste 2000 de euroi.

Ce se poate face cu 500-6000 de lei noi? Se pot plăti niscai facturi restante, să nu te trezeşti debranşat sau evacuat, cîteva rate de chirie din urmă, mîncare, medicamente de urgenţă, se poate repara acoperişul unei căsuţe modeste, se poate achita o datorie mai veche unui creditor nervos, se pot scoate verghetele şi casetofonul de la amanet, se poate rostui pe piaţa neagră o puşcă de vînătoare cu ţeavă tăiată, cu care poţi purcede a jefui un exchange iranian, sau te poţi împuşca în gură, ca Hemingway, în ciuda generală a masei credale.

Desigur, se pot cumpără multe cu 500-6000 de lei, ochelari Hugo Boss, smart tv-uri Sony Bravia full HD, un I Phone 6 Plus necodat, mai mult sau mai puţin nou, băutură, parfum, între zece minute şi cîteva ore cu Bianca sau Daniela, locuri VIP în Piaţa Constituţiei la un mega concert, başca de aur, cravată de chihlimbar, cafea din găinaţ de colibri sau carne de vacă sacrificată prin vocalize de Marcel Pavel.

Dar nu cred că cineva îşi doreşte atît de imperios un obiect încît, în loc să economisească cîteva luni, să se spetească plătind rate cîţiva ani la o dobîndă pentru care acum cîteva sute de ani cămătarii erau traşi pe roată...

E cert că un om care acceptă un împrumut "rapid" în orice condiţii nu are alternativă şi e la fel de cert că "rapid" se referă la stringenta dictată de cele mai sumbre perspective...

Cu toate acestea, în reclamele Provident, vezi doar oameni care au tot ce le trebuie, trăiesc demn şi îndestulat, însă preferă să nu renunţe la standardul lor şi să se împrumute în vederea unei achiziţii care le va schimba radical, în bine, viaţa. Dobînda enormă subînţeleasă (ţi se spune cît e rata, dar nu şi cîte rate sînt, sau se face referire la o perioadă de rambursare fără însă a se cuantifica mensualitatea...) e astfel justificată prin profitul gigantic pe care îl va aduce investiţia isteaţă, atît de baban încît nici nu mai contează pierderile din dobîndă.

Ce e mişto, dincolo de publicitatea plătită, e că Provident mai face şi sondaje...

Citez dintr-un material publicitar publicat de Hotnews:

"La zece ani de la intrarea pe piaţă românească, Provident a vrut să afle care vor fi cele mai importante investiţii ale românilor în următorul deceniu. Studiul companiei a relevat că cea mai mare investiţie va fi achiziţia unei case sau a unui apartament (35,2% din respondenţi), în timp ce 24,1% au afirmat că cea mai mare investiţie va fi renovarea sau modernizarea casei. 18,2% din respondenţii care au participat la sondajul Provident au afirmat că cea mai mare investiţie în următorii 10 ani va fi achiziţia unei maşini sau o vacanţă exotică (17,1% din participanţi).

Pentru următorii 10 ani, cel mai important plan al românilor este să asigure succesul în viaţă al copilului/ copiilor (26,7% din răspunsuri), să îşi întemeieze o familie (20,9%), să avanseze în carieră (15,9%) sau să îşi deschidă propria afacere (14,3%)".

Doar planuri mari, aşadar, la cetăţenii din baza de date a Provident. Investiţii, ameliorarea standardelor, familie, educaţie pentru o viaţă mai bună, nimic urît, înjositor, de speriat...

35,2+24,1+18,2+17,1+26,7+20,9+15,9+14,3=172,4 %. Nu numai că printre repondenţi nu se află nici un amărît încolţit de belele şi creditori, dar procentul oamenilor cu planuri ambiţioase şi vise îndrăzneţe e cu 72,4% mai mare decît numărul celor chestionaţi!

E îmbucurător să vezi atîta preocupare pentru un viitor mai bun! Şi încă şi mai îmbucurător să măsori siguranţa cu care oamenii pornesc a întreprinde ceva...

The power of positive thinking!

"Mă îndatorez pînă peste cap dar succesul va fi atît de copleşitor că va bagateliza orice dobîndă! Mă simt puternic şi sigur de mine. Viitorul mi-e oferit că un cadou frumos ambalat. Sînt aşa de deştept că mă şi mir cum am ajuns eu, om cu atîtea calităţi, să n-am cîteva sute de lei şi să fie nevoie să mă împrumut la Provident..."

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Frumos; ca atunci cand te incumentezi sa mananci (fara zahar) o lamaie mare si nu neaparat coapta. 

    1. Probabil ca tilharii providentiali confunda numarul locurilor de munca chipurile infintate cu exorbitantul DAE pe care il practica.Teapa ,rugul, si cazanul cu smoala pentru "oferta" lor !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb