VOCI Hansel, Gretel, casă, dulce casă şi diabetul ipotecar (II)

MIHAI ANTONESCU
Ziarul BURSA #Companii #Imobiliare / 4 octombrie 2013

Hansel, Gretel, casă, dulce casă şi diabetul ipotecar (II)

Românul are un instinct funciar foarte dezvoltat. El îşi doreşte lucrul lui, n-are cultura anglo-saxonă a chiriei.

N-am simţit niciodată nevoia de-a cumpăra o casă. Oricum, nu la un preţ care să presupună îndatorare.

Vreme de 13 ani am locuit în Centrul istoric, într-un imobil construit în 1954, fără risc seismic, practic şi sovietic de urât, cu finisaje care mărturisesc nepriceperea mai multor generaţii de meşteri.

Prietenii care veneau la mine în vizită la jumătatea anilor 2000 erau uimiţi. "De ce nu cumperi?", "Banii pe care îi dai pe chirie îi dai pe rată!" Degeaba le explicam că chiria o dă piaţa, iar rata e dată de contract, că piaţa e atât de sus că nu mai are unde merge decât în jos... Mă măsurau superior şi indulgent cu privirea lor de experţi imobiliari. Pentru că, în afară de fotbal şi politică, domeniul la care ne pricepem toţi este cel al afacerilor cu case.

În 2010, am făcut un calcul unui asemenea prieten. Dacă aş fi cumpărat în 2005, cei 250 de metri închiriaţi (cu o chirie asiguratorie de 600 euro tocmită la vreme!), la un preţ bun, de 2000 euro/mp (deşi zona pretindea cam 2800!), aş fi plătit 500.000 de euro. Dacă i-aş fi avut.

Dacă împrumutam ipotecar, aş datora acum cam un milion. Aşa, în 13 ani, cu amenajări cu tot, am cheltuit cam 100.000. Dacă aş fi dorit să mai stau încă 13 ani, aş mai fi plătit 100.000. Apoi, alţi 13 ani, altă sută de mii. După care speranţa medie de viaţă a bărbatului român mi-ar fi spus: "Stop! Gata! Du-te să-ţi trăieşti veşnicia gratis!".

În boom, în România s-a construit cu circa 250-300 de euro/mp (prost, netrainic şi urât!) şi s-a vândut cu 2.000-3.000 euro/mp.

Speculaţia a fost susţinută prin oportunismul imbecil al băncilor şi campanii de presă.

S-au vehiculat cifre megalomanice de unităţi locative tranzacţionate. Însă nimeni nu a spus câte persoane au cumpărat câte locuinţe, nici câte unităţi au fost tranzacţionate de mai multe ori...

Un semn clar că piaţa speculată era falsă, iar plaja mică de preţ. 2.000, 2.000 şi ceva de euro metrul... Adică o garsonieră în Rahova costă 100.000, una în Radu Beller - 120.

În ianuarie 2008, metrul pătrat construit în Paris se tranzacţiona între 50 de euro(!) şi 800.000 de euro (!!!). Firesc! Am verificat personal. Un bloc decrepit, amortizat, construit în 1923 în Menilmontant-Belleville, se vindea ca activ toxic, ca imobil cu investiţii enorme necesare pentru reabilitare sau demolare, cu 50 euro/mp. Un spaţiu de 2,6 mp în Ile de la Cite a fost adjudecat de către Accor cu 2 milioane. Şi e logic să fie aşa, nu uniform ca la noi.

În Bucureşti, oraş niciodată sistematizat ca lumea, speculanţii au inventat zone bune şi lux deşănţat în Berceni, în Militari, în Bucureştii Noi... Am locuit o vreme în nord, într-o "zonă rezidenţială", şi vecina avea porc...

Mă uitam la televizor să văd "vilă de lux în zonă exclusivistă", în emisiuni de profil plătite cu bani grei, şi mă minunam: unde-i luxul?!? Văd ghips carton, termopan în pvc, membrane, Baumax, Bricostore... Lux înseamnă arhitect, finisaje scumpe, esenţe rare, marmură, palisandru etc., vecinătate, asfalt plan, curent la 50 hz, apă la 4 bari, săru'mâna doamnă de Monaco, să trăiţi, nea Edmond de Rotschild!

Bula s-a spart, era cam gogonată...

La nivel mondial, lumea a crezut până în ultimul moment în imbecilitatea conform căreia trebuie să cumperi pământ, că Dumnezeu nu mai face altul, şi că o casă va avea o valoare în creştere eternă. Lucru din urmă valabil mii de ani, că specia se înmulţea mai repede decât se construia, să clădeşti presupunea resurse, societatea avea nevoie de acoperişuri pentru familii, cazărmi, ateliere, biserici... La un moment dat, urmare a progresului tehnic şi a societăţii de consum, casele au devenit un produs industrial ieftin. Iar mulţimea de case le-a transformat pe acestea în active toxice, în imobile imobile pe o piaţă mobilă.

Creditele nu mai pot fi onorate. Ipotecile nu mai fac două parale, aşa că băncile vor înceta să încerce să le mai vândă. Le vor păstra ca active proprii în aşteptare de vremuri mai bune, le vor ţine ca valori care să le mascheze neperformanţa.

Deja instituţii bancare respectabile, ca BCR, au mirosit beleaua şi au început să ia măsuri. Aşa au apărut BCR Real Estate Management şi BCR Opportunity Bank, subsidiare menite să gospodărească patrimoniul propriu şi să administreze nenumăratele unităţi locative obiect al executărilor silite. Şi alte bănci au început să procedeze în consecinţă.

Un bancher îmi spunea recent: "Noi am crescut piaţa imobiliară la cer, noi o să dăm cu ea de pământ!"

Şi mă gândeam... dacă o sumă de bănci cartelează administrarea a zeci de mii de unităţi locative diverse, de la garsonieră la birouri, de la vilă la hală, răspândite pe întreg teritoriul naţional... dacă lansează oferte de dumping menite să deblocheze piaţa, chiar şi la preţuri ridicule... ce Dumnezeu fac speculanţii, "dezvoltatorii", proprietarii inepţi?

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Buna ziua. Un imobil poate fi un activ valoros daca nu te indatorezi excesiv ca sa il iei. Proprietarul dvs a luat 100000 euro fara sa faca nimic. Practic in fiecare luna munceati si pentru el. Cine e mai destept?

    1. e drept ca cine a cumparat in alte vremi, cum ar fi anii '60, cazul in speta, a putut profita. e drept ca o casa are si o valoare de intrebuintare, daca nu esti dator, te bucuri relaxat de ea... dar... instinctul funciar exacerbat l-a indemnat pe cel care a incasat suta de mii, lent, in mai mult de un deceniu, sa traiasca din pensie ca sa mai poata cumpara o casa... de data asta scumpa. in speranta ca o va vinde/ inchiria cu profit la fel de mare... si tot asa. acum are multe case, unele cumparate ieftin si exploatate profitabil, altele cumparate exorbitant... dupa ce a trait prost toata viata ca sa isi poata desavirsi o zestre pe care o va imparti cu luntrasul caron sau pentru a le lasa unor progenituri care sa faca praf armata de sandramale. raspunsul corect este: nimeni nu poate fi destept daca nu e lasat de firea zglobie a speculantului novice...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb