Angajaţii Volkswagen vor intra astăzi în grevă de avertisment la fabricile din Germania, conform sindicatului IG Metall, marcând prima mişcare de protest pe scară largă din 2018, potrivit DPA şi Reuters.
Grevele din cadrul Volkswagen reprezintă o escaladare a disputei dintre conducerea companiei şi angajaţii săi, care protestează împotriva concedierilor în masă, reducerilor de salarii şi posibilelor închideri de fabrici în Germania. Compania a avertizat că astfel de măsuri nu pot fi excluse, având în vedere concurenţa din China şi scăderea cererii de automobile. Reprezentanţii angajaţilor VW au votat pe 22 noiembrie pentru greve limitate în uzinele din Germania, ca urmare a eşecului discuţiilor privind salariile şi închiderile de fabrici.
"Dacă va fi necesar, va fi cea mai dură bătălie colectivă înregistrată vreodată la Volkswagen", a afirmat Thorsten Groeger, care conduce negocierile din partea sindicatului IG Metall.
Conducerea Volkswagen a anunţat că va continua să se bazeze pe un dialog constructiv pentru a găsi o soluţie sustenabilă. Grevele de avertisment din Germania durează de obicei câteva ore, iar următoarea întâlnire între conducerea companiei şi angajaţii săi este programată pentru 9 decembrie.
"Vrem să minimizăm cât mai mult posibil impactul acţiunilor de protest asupra clienţilor, partenerilor şi fabricilor noastre. De aceea firma a luat deja măsuri specifice pentru a asigura livrările de urgenţă", a declarat un purtător de cuvânt al VW.
Conform consiliului angajaţilor Volkswagen, cel puţin trei fabrici din Germania ar putea fi închise şi zeci de mii de angajaţi concediaţi.
Conducerea Volkswagen a propus o reducere de 10% a salariilor angajaţilor VW AG din Germania, argumentând că este necesar să reducă costurile şi să majoreze profitul pentru a-şi păstra cota de piaţă, având în vedere costurile ridicate şi concurenţa din China. Portofoliul grupului Volkswagen include 12 mărci, printre care VW, Audi, Porsche, Skoda, Lamborghini, Seat, Bentley, precum şi camioanele MAN şi Scania.