VOLTAJ ÎN FINALA EUROVISION 2015 Apreciaţi în afară, criticaţi în ţară

RALUCA MANGA
Ziarul BURSA #Cultură / 22 mai 2015

Apreciaţi în afară, criticaţi în ţară

Calificarea trupei Voltaj în finala Eurovision 2015, care va avea loc în seara de sâmbătă, 23 mai, la Viena, a stârnit multe aprecieri, dar, după cum se obişnuieşte la noi, nu puteau lipsi criticile "datorită" cărora suntem cunoscuţi pe plan internaţional ca popor "care îşi spală rufele în public" şi care "nu ştie să se vândă".

Dana Dorian, director al Companiei de Artişti şi consilier la talent-show-urile TV, susţine pe contul său de Facebook că trupa Voltaj nu are ce căuta "în decorul Eurovision" şi că a falsat "grav" în semifinale.

"Dacă şi în finală se va falsa în halul ăsta, avem şanse reale să ne clasăm în primii... 24. Ce bine că n-a plecat Luminiţa Anghel, făceam notă mult prea discordantă!", a scris aceasta pe reţeaua de socializare. În finala Eurovision de anul acesta vor concura 27 de ţări, aşa că doamna Dorian este optimistă, estimând că nu vom ocupa chiar ultimul loc. Postarea a generat rapid un dialog format din păreri pro şi contra, Cristi Nistor, finalistul concursului "Vocea României" 2012, replicând sarcastic că, dacă Luminiţa Anghel ar fi concurat în locul trupei Voltaj, "de la repetiţii ne întorceam cu trofeul şi probabil concursul începea direct de la locul 7 în jos". Încercând, probabil, să prevină un conflict, Dana Dorian a adăugat, totuşi, că se bucură, "dintr-un prost orgoliu naţionalist, că suntem la masa de ruletă".

Printre cei care au mai criticat prestaţia artiştilor români se numără compozitorul Cristian Faur, Luminiţa Anghel şi Mircea Badea.

Se pare că astăzi pentru mulţi dintre noi respectul faţă de ţară înseamnă un prost orgoliu naţionalist, aşa că "e mai bine" să aruncăm cu noroi unii în alţii, mai ales de faţă cu străinii. Dacă trupa Voltaj a falsat sau nu în semifinala Eurovision, o pot spune specialiştii, însă chiar dacă ar fi fost aşa, astfel de comentarii nu-şi aveau rostul acum, mai ales pe o reţea de socializare. Ne plângem de imaginea României în afară, dar nu ne asumăm proiectarea ei. În schimb, afisăm o empatie pentru alteritate, în care îl plasăm pe "celălalt" pe un plan superior.

Iată însă că mai există artişti precum Cristi Nistor, care înţeleg cât de importantă este "empatia naţionalistă" care "ar trebui să domine în astfel de momente (n.r. calificarea trupei Voltaj în finala Eurovision)". El i-a transmis doamnei Dorian să aştepte un alt moment "să se ia de ei, nu la o calificare".

După un lung schimb de replici, demne de un spectacol de circ pe care l-a generat şi la care nu ar trebui să se preteze un director de companie de artişti, doamna Dorian pune punct discuţiei cu Cristi Nistor, spunând că "ne transformăm în suporteri isterici, iar wall-ul meu nu prea e stadion". Să fi fost autoironică? Posibil, dar noi ştim că nu numai pe stadion se strigă "Hai România!"

Succes, Voltaj!

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Poate vreo 5-6 mici ratări ale unor note dar asta o poate sesiza doar cineva care a ascultat piesa de zeci de ori [ca mine].

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb