Vosganian: "Intrăm într-o fază pozitivă a ciclului economic"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Politică / 27 septembrie 2013

Vosganian: "Intrăm într-o fază pozitivă a ciclului economic"

"Creşterea economică ar trebui să fie de 4% pentru a se putea reflecta în nivelul de trai"

Ţara noastră intră într-o fază pozitivă a ciclului economic, a afirmat, ieri, într-o conferinţă de presă, ministrul Economiei, Varujan Vosganian, subliniind că productivitatea muncii a avut o creştere de 5,5%, în primele şapte luni ale anului în curs comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2012. Pentru comparaţie, anul trecut, în acelaşi interval, a fost înregistrată o scădere de 0,2% în domeniu.

Deficitul nostru comercial nu va urca la 4% din PIB, la finalul anului, în condiţiile în care, în primele şapte luni, valoarea indicatorului a fost de 3,13 miliarde euro, mai redusă cu 2,23 miliarde euro faţă de cea înregistrată în aceeaşi perioadă a anului trecut, a precizat Vosganian, adăugând: "Este o performanţă care arată că nivelul de competitivitate a exporturilor româneşti a crescut. De asemenea, pentru prima dată, la jumătatea acestui an, contul curent a înregistrat un excedent".

Potrivit oficialului, în primele şapte luni ale anului, exporturile au ajuns la 28,19 miliarde euro, în creştere cu 7,7% faţă de aceeaşi perioadă din 2012, iar importurile au fost de 31,32 miliarde euro, în scădere cu 0,7%. Industria a crescut cu 6,9%.

Cu toate acestea, performanţele economice nu vor fi resimţite în nivelul nostru de trai în condiţiile în care creşterea economică nu va depăşi 2%.

"Creşterea ar trebui să fie de 4% pentru a se putea reflecta în nivelul de trai", a amenţionat ministrul de resort.

Totuşi, Vosganian a spus că, în luna iulie, numărul insolvenţelor a fost de 2.600, cu 23% mai puţine decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul firmelor care au intrat în procedura de insolvenţă în august fiind de 976, în scădere cu 30%.

"Mai sunt două vulnerabilităţi: capacitatea redusă de absorbţie a pieţei interne, din cauza veniturilor scăzute ale populaţiei, şi nivelul redus de investiţii directe. Deci, consumul şi investiţiile trebuie să fie o prioritate în perioada următoare", a mai spus Varujan Vosganian.

Potrivit oficialului, este nevoie să vindem mai mult la intern: "Nu este normal ca 95% din producţia de armament de la noi să fie exportată".

Domnia sa a ţinut să sublinieze că evoluţia pozitivă a exporturilor decurge din volumul investiţiilor străine directe înregistrat înainte de 2008.

Creşteri mari la exporturile în Mexic, Libia, Indonezia, Thailanda

Ţările în care exporturile noastre au crescut cel mai mult sunt Mexic (118%), Libia (154,4%), Indonezia (159,2%), Thailanda (105,4%).

Primele 12 ţări de destinaţie a mărfurilor autohtone, unde merge aproape 70% din exportul nostru, sunt Germania, Italia, Franţa, Turcia, Ungaria, Marea Britanie, Bulgaria, Federaţia Rusă, Olanda, Polonia, Spania şi Austria.

În perioada analizată, livrările către ţările membre UE au înregistrat o creştere de 7%, în timp ce exporturile în zona extra comunitară şi-au menţinut trendul mai accentuat de creştere, înregistrând un ritm de 9,4%.

Cele mai exportate produse româneşti sunt autoturismele (7,2% din totalul exporturilor, în creştere cu 57% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut), componente auto (7,2% din total exporturi), fibre, cabluri şi conductori electrici izolaţi (5,8%), mobilier din lemn (3,4%).

Peste 76% din mărfurile exportate sunt produse manufacturate, provenind din industria constructoare de maşini şi echipamente de transport (42,5% din total), precum şi din industria uşoară, metalurgică şi prelucrarea lemnului (33,6%). Produsele agroalimentare reprezintă 7,1% din total, produsele chimice - 6,1%, materiile prime - 6,1%, iar combustibilii - 4,6%.

La import, ponderea maşinilor, echipamentelor, mijloacelor de transport reprezintă 34,7% din total, produsele chimice - 14,6%, combustibilii - 9,1%, produsele agroalimentare - 7,7%, iar materiile prime - 3,6%. Produsele manufacturate ale altor ramuri reprezintă 30,3% din total.

Importurile continuă să fie alcătuite, pe de o parte, din bunuri de investiţii sau produse industriale de completare pentru industria românească (peste 65%) şi, pe de altă parte, din purtători de energie, materii prime şi materiale (peste 12%). Produsele agro-alimentare au reprezentat 7,7% din importuri, comparativ cu 7,1% din exporturi.

Cel mai mult importăm ţiţei şi gaze naturale, produse din rafinarea ţiţeiului, părţi şi componente pentru autovehicule, medicamente, fire, cabluri, conductori electrici izolaţi, aparatură de telefonie, autoturisme.

Strategia Naţională de Export, în dezbatere publică

Ministerul Economiei a lansat, ieri, în dezbatere publică, Strategia Naţională de Export 2014 - 2020, urmând ca documentul rezultat în urma consultărilor să fie prezentat Guvernului spre aprobare.

Varujan Vosganian a declarat că Strategia nu pune bază pe creşterea cantitativă a exporturilor, ci pe cea calitativă.

Va fi reorganizată reţeaua comercială externă, autorităţile urmând să orienteze unele părţi ale exporturilor către ţări terţe.

Principalele elemente de noutate ale Strategiei include, printre altele, transpunerea unor obiective strategice în planurile multianuale. Atragerea fondurilor europene, dezvoltarea capacităţii întreprinderilor mici şi mijlocii de a accesa pieţele externe şi creşterea capacităţii instituţionale reprezintă trei dintre priorităţile Strategiei. Potrivit lui Vosganian, aceasta este structurată pe trei mari axe - investiţiile străine, capacitatea de inovare şi lanţurile valorice, finanţarea comerţului fiind o altă direcţie a strategiei.

Înainte de a fi organizat o dezbatere pe tema Roşia Montană ar fi trebuit să ştim cu exactitate trei lucruri: dacă suntem de acord cu toţii să exploatăm resursele pe care le avem, dacă exploatarea se face în conformitate cu Constituţia - care prevede că trebuie respectat interesul naţional - şi care este cadrul tehnic cu care vom exploata aceste resurse, este de părere ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

Oficialul a precizat, ieri, că organizarea unei dezbateri pe tema proiectului Roşia Montană ne ajută să vedem dacă societatea românească este pregătită pentru astfel de dezbateri, dar a menţionat următoarele: "Mi se pare puţin ciudată decizia de a chema miniştrii la audieri, în Parlament. Trebuie chemat tot Guvernul, iar opiniile miniştrilor reprezintă opiniile Guvernului. Voi spune că opinia mea este opinia Guvernului, iar alte opinii pe care le am le voi spune la dezbaterile din Parlament".

Guvernul a adoptat, în data de 27 august 2013, proiectul de lege referitor la Roşia Montană.

Actul normativ prevede aprobarea unui acord în baza căruia acţionarul majoritar al proiectul minier aurifer, Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), va transfera în etape cu titlu gratuit către acţionarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al companiei. Participaţia indirectă a statului român urmează să ajungă, astfel, la 25%. Redevenţa minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6%, cu opţiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură.

Ţările care au înregistrat creşteri ale exporturilor româneşti:

Mexic (118,3%), Libia (154,4%), Indonezia (159,2%), Thailanda (105,4%), Iordania (87,4%), Azerbaidjan (107,4%), Panama (1550,4%), Belarus (59,5%), Vietnam (69,9%), Ecuador (60,9%), Estonia (64,6%), Marea Britanie (33,0%), Federaţia Rusă (34,5%), Maroc (37,6%), Irak (38,3%), Liban (32,6%), India (18,3%), Algeria (15,9%), R.P. Chineză (22,1%), Argentina (33,7%), Irlanda (25,3%), Slovenia (14,9%), Georgia (29,0%), Israel (25,8%), Singapore (30,9%), Brazilia (21,3%), Norvegia (22,2%), Danemarca (20,8%), Kazahstan (17,5%), Coreea de Sud (16,7%), Belgia (8,9%), Germania (6,7%), Franţa (8,5%), Senegal (60,2%), Malaezia (28,0%), Canada (11,0%), Afganistan (7,9%), Spania (7,9%), Austria (6,9%), Suedia (6,7%), Turcia (4,7%).

Săptămâna viitoare, Ministerul Economiei va lansa în dezbatere Strategia pentru competitivitate.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Varujan priveste din varful piramidei si are privirea scurta. De la baza lucrurile se vad cu totul altfel(vezi interviul cu Niculae).

    1. ne-a adus si in 2009 in plina criza economica si, parca acelasi individ a avut un mare "merit" in aceasta situatie dezastruoasa! Daca te inseala cineva odata, oare mai poti avea incredere in el? In aceasta tara se pare ca da!!!

      ne-a adus si in 2009 in plina criza economica si, parca acelasi individ a avut un mare "merit" in aceasta situatie dezastruoasa! Daca te inseala cineva odata, oare mai poti avea incredere in el? In aceasta tara se pare ca da!!!

      ne-a adus si in 2009 in plina criza economica si, parca acelasi individ a avut un mare "merit" in aceasta situatie dezastruoasa! Daca te inseala cineva odata, oare mai poti avea incredere in el? In aceasta tara se pare ca da!!!

    Alt dr in economie si un apropiat a lui Vantu, da acum lectii. Oare cum ii tine Dumnezeu pe pamant? Nu-si dau seama cat sunt de penibili? Mareu si iar mereu aceeasi la varf cu aceleasi lipsuri de professionalism, cu aceleasi prostii. Iar imi stric ziua cu ei.

    E un aiurist, vorbeste din auzite. Cand indicii si economiile din vest au recuperat pana la maximele de dinainte de criza e normal sa se simta si la noi un mic semnal pozitiv dar totul este atat de fragil ca la cea mai mica adiere de croiza se va prabusi. Acum trebuie consolidata temelia economiei si cat mai repede. Redevente corecte, impozite corecte, mediu de afaceri corect, locuri de munca fara cianuri, autostrazi la p[ret corect, politicieni la puscarie etc.

    Uitati-va cate am realizat ca regat si cum ne taram ca niste melci cu coarne de 24 de ani.

    La resursele pe care le avem trebuie sa fim rinocerii Europei ! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb