Majorarea salariilor din învăţământ ar trebui amânată pentru următorul Guvern, efortul financiar necesar fiind de peste un miliard de euro, nivel ce depăşeşte investiţiile totale în educaţie din acest an, a declarat, ieri, Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor.
Declaraţiile ministrului vin în contextul în care Camera Deputaţilor, for decizional, a adoptat în unanimitate legea prin care salariile cadrelor didactice se majorează cu peste 50%, începând de la 1 octombrie.
Totodată, datorită unui amendament al PSD, salariile profesorilor universitari vor fi majorate cu 74%, iar cele ale cadrelor didactice din sistemul preuniversitar cu 54%.
Domnia sa a a explicat: "Am experienţa anilor electorali, când guvernele au luat anumite iniţiative, ordonanţe de urgenţă şi legi care de fapt nu au fost respectate. Astfel de măsuri ar trebui lăsate la decizia guvernului următor, care să şi le asume plenar".
Efortul financiar pentru a susţine majorarea salariilor profesorilor depăşeşte un miliard de euro, a subliniat ministrul.
"Dacă se aprobă majorarea salariilor în învăţământ, ar fi un efort mai mare decât cel pentru investiţiile în educaţie", a susţinut Vosganian, citat de NewsIn.
Ministrul consideră însă că investiţiile în educaţie ar trebui să se realizeze prin mediul privat, care să susţină mai ales învăţământul mediu.
"Mediul privat trebuie să se implice şi să stimuleze universităţile, dar şi învăţământul mediu, România trebuind să mai atragă, în următorii 3-4 ani, 500.000 de muncitori", a mai spus Vosganian.