Vot crucial pentru încercarea Ucrainei de a îngheţa plata datoriilor

S.B.
Internaţional / 8 august 2022

Vot crucial pentru încercarea Ucrainei de a îngheţa plata datoriilor

Creditorii Ucrainei vor vota săptămâna aceasta o propunere a Guvenului de la Kiev de a amâna plăţile pentru obligaţiunile internaţionale timp de 24 de luni, o măsură prin care Kievul vrea să evite o intrare în incapacitate de plată, informează Agerpres.

Deţinătorii de obligaţiuni ucrainene au timp până marţi la 5 p.m., ora New York-ului (21:00 GMT), pentru a decide dacă sunt de acord sau nu cu propunerea Guvernului de la Kiev, care se confruntă cu un deficit de finanţare de cinci miliarde de dolari pe lună şi problemele cu lichidităţile după invazia rusească. Timpul rămas la dispoziţia Ucrainei se apropie de sfârşit în condiţiile în care la 1 septembrie ajung la maturitate obligaţiuni în valoare de un miliard de dolari.

Potrivit unei surse din apropierea acestui dosar, cel mai probabil creditorii vor aştepta până aproape de termenul limită pentru a vota. Însă sursa a adăugat că investitorii ar urma să fie de acord cu îngheţarea plăţii datoriilor.

Atunci când a anunţat propunerea de îngheţare, ministrul ucrainean al Finanţelor, Sergii Marchenko, a spus că a primit "semnale clare de sprijin" din partea unora dintre cele mai mari fonduri de investiţii din lume, inclusiv BlackRock, Fidelity, Amia Capital şi Gemsstock.

Separat, creditorii a două mari firme de stat din Ucraina, Ukravtodor şi Ukrenergo, cărora Guvernul de la Kiev le-a garantat datoriile, au şi ei timp până la data de 9 august să voteze un plan similar cu cel privind îngheţarea plăţii datoriilor suverane.

Moratoriul de doi ani cu privire la plata datoriilor externe va pemite Ucrainei să evite o intrare legală în incapacitate de plată, deoarece orice modificare a termenilor de rambursare a obligaţiunilor va avea sprijinul creditorilor, a explicat Rodrigo Olivares-Caminal, profesor de drept financiar la Universitatea Queen Mary din Londra.

De asemenea, agenţiile de rating ar putea clasifica aceasta situaţie drept un "selective default" sau "default".

"Un default contractual, un eveniment de credit şi o incapacitate de plată sunt trei concepte diferite chiar dacă au legătură între ele. Intrarea într-una din aceste situaţii nu înseamnă automat că vor fi declanşate celelalte două", a spus Olivares-Caminal.

Chiar dacă investitorii ar urma să fie de acord cu îngheţarea plăţii datoriilor este neclar dacă Ucraina va avea nevoie totuşi de o restructurare a acestora pe termen mediu.

Ucraina speră că până la finele anului va reuşi să încheie un acord cu Fondul Monetar Internaţional pentru un program de asistenţă în valoare de 15-20 de miliarde de dolari.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. "este neclar dacă Ucraina va avea nevoie totuşi de o restructurare a acestora pe termen mediu".

    Este neclar pentru cine? Pentru propagandă? 

    Cred că oricine are un IQ peste 50 își poate da seama că restructurarea e inevitabilă, Ucraina fiind în default. Asta în cel mai bun caz. Este și cazul negru în care Ucraina dispare de pe hartă .... 

    Creditorii internationali pot sa-si ia adio de la acesti bani, ii vor mai vedea la pastele cailor. Sri lanka si Argentina sunt mici copii pentru ce urmeaza in Ucraina!

    Sfatul meu pentru orice ucrainean: lasati armele si propaganda si fugiti cat vedeti cu ochii din aceasta tara! Nu mai exista viitor decenii de acum incolo! Razboi, conflict inghetat, crize economice, toate vin si raman in Ucraina! 

    1. + coruptie, + mafie, + nazism, asta se va intampla in protectoratul vestic al tarii.

      Din fericire, tara are si un est, unde deja curge lapte si miere, iar dupa ce se vor uni cu patria-muma, la cererea expresa a autoritatilor numite de Moscova, va fi raiul pe pamant.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb