Votul prin Internet, o necesitate la următoarele scrutinuri electorale

A.P.
Miscellanea / 9 decembrie 2020

Votul prin Internet, o necesitate la următoarele scrutinuri electorale

Votul prin Internet este o soluţie pentru a rezolva la următoarele scrutinuri electorale două dintre provocări, cele legate de proximitatea secţiei de votare şi modul simplu şi eficient de exprimare a votului, potrivit unui comunicat de presă remis redacţiei.

Constituţia României garantează dreptul de vot al tuturor cetăţenilor români, indiferent de locul în care se află în ziua alegerilor. Cu toate acestea, acest drept nu este garantat pentru cei aproximativ 3,8 milioane de români care se estimează că trăiesc în străinătate.

La alegerile pentru desemnarea reprezentanţilor României în cadrul Parlamentului European au votat doar 375 219 cetăţeni, iar la alegerile pentru desemnarea reprezentanţilor în Parlamentul României au votat doar 265 490 cetăţeni.

Dincolo de această prezenţa foarte scăzută, aproximativ 14 000 din cele 35 800 de voturi prin corespondenţă nu au ajuns în timp util la destinaţie, pentru a putea fi luate în calcul.

Conform studiilor care au analizat factorii care influenţează prezenţa redusă la vot a românilor din străinătate au fost identificate: distanţa mare de parcurs până la o secţie de votare, lipsa informării şi a interesului pentru alegeri şi organizarea deficitară a procesului.

Raimar Wagner, Director de proiect România şi Republica Moldova, Fundaţia Friedrich Naumann pentru Libertate a spus: "În cadrul proiectului Internet Voting - a European solution for citizens living abroad am organizat o serie de întâlniri virtuale cu actori de interes din Estonia, România si Republica Moldova pentru a dezbate avantajele si provocarile introducerii votului prin internet pentru cetatenii care traiesc in diaspora. În urma acestor dezbateri şi analize a rezultat studiul Internet Voting - The reality of our times care descrie experienţa Estoniei în acest domeniu, diverse metode de vot electronic, precum şi situaţia legată de introducere votului prin Internet în România şi Republica Moldova. La aceste dezbateri am avut aportul nu doar al fostului premier al Estoniei Taavi Roivas ci şi al experţilor internaţionali pe securitatea votului".

Ana-Maria Stancu, Preşedinte Asociaţia E-Civis a spus: "Suntem conştienţi de provocările de securitate un sistem de vot prin Internet le ridică, însă avem în vedere două aspecte importante: pe de o parte, STS deja dezvoltă un sistem securizat de transmitere de date bazat pe blockchain, deci are atât abilităţile, cât şi experienţa necesară, iar pe de altă parte colaborarea cu societatea civilă şi experţi independenti care pot audita şi verifica sistemul înainte de folosirea acestuia."

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. ar fi foarye simply dar nu se doreste

    1. Ar fi foarte simplu de furat voturile...direct din soft fara camere de luat vederi, votanti decedati si saci cu voturi scosi de sub mese noaptea ca hotii...De aceea nu se doreste

      Ar fi foarte complicated, 3 sferturi din romani se caca in fundul curtii.

    Ar fi foarte simplu, să fraudezi alegerile cu un astfel de sistem. Nu s-ar mai chinui USR-iștii să caute corupții pe fundurile sacilor cu voturi. S-ar umbla direct la sistem. Schimbi un bit cu altul și iese cine trebuie. Scap de corupți + viitor luminos bonus. Vezi alegerile SUA și suspiciunile credibile de acolo.

    Hârtia este sfântă și lasă urme ce pot fi cu ușurință verificate și de către persoane ce nu cu sunt la curent cu tehnologiile IT.  

    Voturile online sunt foarte bune. Dar pe FB și Insta. În democrația noastră (și așa vai de capul ei) nu-și au rostul. 

    Constituția are o foarte mare lacună: permite cetățenilor români din afară să exercite un vot ale cărui consecințe nu îi afectează. Acest lucru e profund imoral și trebuie rectificat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb